Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur. Yine, süt, kan serumu ve zamkın sudaki çözeltileri ve çeşitli polimer maddelerin kendilerine uygun çözücülerdeki çözeltileri kolloidal çözeltilerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir. Kolloidal çözelti nedir? Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5-10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Sizin için kolonya homojen mi yoksa heterojen midir detaylarıyla derledik. Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Oysa günlük yaşamda karşılaşılan, doğal olarak bulunan veya yapay olarak elde edilen jöle (jel) halinden hiç söz edilmez. Kolloid sözcüğü, Yunanca "kolla" sözcüğün- den, türetilmiş olup, yapışkan demektir.
Kolloid örneği olarak duman, jöle ve boya örnek verilebilir. Aerosol örneği olarak da sprey, sis ve bacadan çıkan duman örnek verilebilmektedir.
Mayonez bitkisel yağ taneciklerinin limon suyunda dağıl- miş hallydi ve bu tanecikler dengelerini elektrik yükleri nedeni ile sağlıyorlardı. Emülsiyonlarda iki sıvının birbirine karış- mamasını sağlamak için emülsiyon yapıcı madde kullanılır.
Emülsiyon, süt veya krema için kullanılan teknik terimdir. Bir emülsiyon, yağ ve su gibi birbirine karışmayan iki parçanın eşit bir karışımıdır. Parçalardan biri diğerinde minik mikroskobik damlacıklar şeklinde dağılır.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Mayonezin tanımı
Geleneksel mayonez, %65-80 bitkisel yağ, %5-8 yumurta sarısı ve baharatlı su içeren bir su içi yağ emülsiyonudur. Baharatlı su genelde sirke, hardal, tuz ve şeker içerir.
1.2.4. Kolloid karışım: Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda dağılması ile oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Kolloid karışımlara örnek olarak altın suyu, çırpılmış yumurta, krem şanti, ketçap, mayonez, bira köpüğü verilebilir.
Nedir bu Mayonez? Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir. Günümüzde mayonez limon suyu, hardal veya sirke ile lezzetlendirilir.
Kan ve derivatları (plazma) doğal; Hidroksil Etil Nişasta (HEN), jelatin ve dekstran sentetik kolloidal maddelerdir (7,8). Kolloidal solüsyonlar uzun süre dolaşımda kalmakta, küçük miktarları yeterli etkiyi gösterdiğinden aşırı sıvı yüklemesine neden olmamaktadırlar (7,9,10).
Oobleck katı haldeki nişasta parçacıklarının suyun içinde asılı halde olduğu bir karışımdır. Bu tür karışımlar kolloit olarak isimlendirilir.
Kolloidler, parçacıkların asılı kalabilecek kadar küçük olduğu homojen karışımlardır.
Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Lehim kalay ve çinkonun birleşmesiyle ve karışmasıyla oluşmuş bir homojen maddedir. Bir alaşım olan lehim iki metalin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Maddenin tüm karışımları lehimde aynı özellikleri gösterdiğinden homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir.
Mürekkep bir karışımdır.İçinde genellikle demir, sülfat ve az miktarda asit karışımından oluşan açık mavi veya siyah bir çözelti olan mürekkep, bu haliyle soluk göründüğünden içine toz halinde anilin esaslı boya katılmaktadır.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri