Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
1.2.4. Kolloid karışım: Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda dağılması ile oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Kolloid karışımlara örnek olarak altın suyu, çırpılmış yumurta, krem şanti, ketçap, mayonez, bira köpüğü verilebilir.
İlginç olan şu ki mayonez mutfakta her zaman bulunan üç ham maddeyle yapılabiliyor. Bu ham maddeler limon, yumurta ve yağ. Tabi bu üç ham maddeyi bir tabakta öylece karıştırırsanız birbirine geçmemiş bir karışım elde ediyorsunuz. Çünkü yağ ve su fazları birbirine karışmıyor.
2 yumurta sarısı (çiğ olarak) 1,5 su bardağı bitkisel yağ 2 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu (ben limon suyunu tercih ediyorum) 1 çay kaşığı tuz, çok az karabiber.
Derin bir kap içerisinde önce yumurta sarıları, hardal ve az miktar limon suyunu mikserle çırpmaya başlayın. Çırpma işlemi esnasında aynı anda, azar azar ve sürekli olarak sıvı yağ ekleyerek koyu kıvamlı bir mayonez çırpın. Karışıma son olarak kalan limon suyu, sirke ve tuzu ekleyip karıştırın.
İlgili 29 soru bulundu
Yağı tamamen çeken yumurtaya, sirke eklenir ve çırpılır. Sonrasında limon suyu ilave edilir ve birkaç tur çevrilir. Ardından tuz ilave edilir ve çırpılmaya devam edilir. Tamamen karışan malzemeler sonucunda, mayonez hazır.
Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir. Günümüzde mayonez limon suyu, hardal veya sirke ile lezzetlendirilir.
Hardal, tuz, şeker, limon suyu ile karabiberi ekleyip el blenderiyle en yüksek hızda çırpmaya başlayın. Azar azar sıvı yağını dökerek çırpmaya devam edin. Kıvamı koyulaşınca hazır demektir. İsterseniz hemen kullanabilirsiniz ya da benim gibi cam kavanozuna aktarıp buzdolabında birkaç saat dinlendirebilirsiniz.
3 Dakikada Sarımsaklı Mayonez Tarifi Nasıl Yapılır? Rondonun haznesine yumurta, tuz, şeker, sirke limon suyu ve doğranmış sarımsağı koyup 30 saniye çırpıyoruz. Sıvı yağını koyup çırpmaya devam ediyoruz, koyulaşacaktır, olduğunu hemen fark edeceksiniz.
LİMON SUYU YA DA SİRKE EKLEMEYİ İHMAL ETMEYİN
Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak.
Emülsiyon yapıcı madde 10 ila 100 mik- ron çapındaki yağ taneciklerinin etrafını sararak ufak torbacıklar meydana getirir. Mayonez içinde bu görevi yapan, yumurta sarısında bulunan LİSİTİN maddesidir. Süt de bir emülsiyondur orada da yağ taneciklerini gene lisitin sarar.
Mayonez, glikoz şurubu, tuz, sirke, limon suyu konsantresinin pastörize edilerek soğutulmasından sonra içine limon aroması, pastörize yumurta sarısı, sorbik asit ve bitkisel yağ ilave edilip karıştırılması ve homojenizasyonu ile hazırlanan yağ bazlı bir üründür.
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Limon suyu, hardal ya da sirke ile tatlandırılan bu bileşim, mayonnaise verte (yeşil sebze püreli), sauce remoulade (ançüez, tuşu ve kaparili), sauce aioli (bol sarmısaklı Provans mayonezi), Bin Adalar (Thousand Islands) ve Rus usulü salata sosları gibi çok sayıda mayonez türünün temelini oluşturur.
SÜSPANSİYON: Dağıtan fazı sıvı , dağılan fazı katı olan heterojen karışımlardır. Örnek: çamurlu su, kum-su karışımı, naftalın + su, tebeşir tozu + su karışımı. EMÜLSİYON: Dağıtan ve dağılan fazları sıvı olan heterojen karışımlara denir. Örneğin; benzin-su, zeytinyağ- su, su –mazot karışımı, süt, mayonez.
Yoğurtlu mayonezli sos için; derin küçük bir kaba 1 su bardağı yoğurt koyun. Üzerine 4 yemek kaşığı mayonez ekleyin. Daha sonra karışım içine 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırın.
Mayonez, yumurtanın bir miktar limon eşliğinde zeytinyağı yedirilerek hazırlanmış bir sostur. Mayonez sosu, mayonezin yoğurt veya krema ile inceltilmesi ile hazırlanır. Balıklar veya salatalar üzerinde kullanılır.
Mayonez E vitamini içerir. Bu, felçleri önlemek için çok önemli bir unsurdur. Ek olarak, mayonezde beklenmedik kalp krizlerini önlemek ve kalbi sağlıklı tutmak için çok etkili olan omega-3 vardır. A, D, K ve E vitaminleri gibi birçok mineral ve vitamin yağda çözünür.
Mayonez yaparken zeytinyağı ya da çiçek yağı kullanabilirsiniz. Damağınız buruk tadlara alışık değil ise zeytinyağı kullanmayın. Ayçiçek yağı ile yapacağınız mayonezler çok daha hafif olacaktır.
Çoğu mayonezde süt ürünleri yoktur.
Süt ürünleri, peynir, yoğurt ve tereyağı gibi süt içeren gıdalardır. Mayo genellikle sütle karıştırılsa da çoğu mayonez süt içermez. Bunun yerine, Mayo'nun çoğu ticari markası baharat, yumurta sarısı, limon suyu veya sirke karışımından yapılır.
Mayonezin pH değeri üründen ürüne değişmekle birlikte, genelde 4'tür; yani asidiktir.
Çiğ veya az pişmiş yumurta gıda zehirlenmesine neden olabilen Salmonella adı verilen bir tür patojenik bakteri içerebilir, bu nedenle yumurta çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Aynı zamanda pişirme işlemi yumurtanın içerisindeki protein ve biotinin sindirimini kolaylaştırır.
Mayonez Ne Kadar Süre Dayanır? Mayonez, açılmadan 2-3 ay kullanılabilir. Bu, buzdolabınızda veya kilerinizde açılmamış bir kavanoz varsa büyük olasılıkla hala iyi olduğu anlamına gelir. Açılmış mayonez buzdolabında yaklaşık 2 ay dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri