Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak. Mayonez yaparken zeytinyağı kullanılmaz diye bir kural yok.
Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir. Günümüzde mayonez limon suyu, hardal veya sirke ile lezzetlendirilir.
Üstelik çiğ yumurta kokusu istemeyenler, hamileler ve alerjisi olanları da düşündük ve yumurtasız mayonez yaptık. Üstelik yumurtasız olduğu için daha uzun süre saklayabileceksiniz.
Bir taraftan yumurta kabuğunu kırıp çay kaşığı yardımıyla beyazını biraz alıp sarısını çırpma bardağına dökün. 3 dakika pişirilmiş yumurta sarısının kremsi, ama hala akıcı hali olur. Resimde gösteriyor. Sarısıyla birazcık beyazı dökülürse hiç sorun yok.
İlgili 40 soru bulundu
1) Yumurtanın Beyazı Yağ İçermiyor, Peki ya Sarısı? Yumurtanın akında hiç yağ olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle genelde sporcular ve kilo vermek isteyenler yumurtanın sadece beyazını tüketmeyi tercih ediyor.
LİMON SUYU YA DA SİRKE EKLEMEYİ İHMAL ETMEYİN
Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak.
1 su bardağı sıvı yağı, sicim gibi azar azar ekleyerek blenderla karıştırın. Sıvı yağ bitene kadar bu işlemi devam edin ve sonra tuzunu ve limon suyunu ve sirkeyi ekleyin. Tekrar blenderla karıştırın.
Derin bir kap içerisinde önce yumurta sarıları, hardal ve az miktar limon suyunu mikserle çırpmaya başlayın. Çırpma işlemi esnasında aynı anda, azar azar ve sürekli olarak sıvı yağ ekleyerek koyu kıvamlı bir mayonez çırpın. Karışıma son olarak kalan limon suyu, sirke ve tuzu ekleyip karıştırın.
İlginç olan şu ki mayonez mutfakta her zaman bulunan üç ham maddeyle yapılabiliyor. Bu ham maddeler limon, yumurta ve yağ. Tabi bu üç ham maddeyi bir tabakta öylece karıştırırsanız birbirine geçmemiş bir karışım elde ediyorsunuz.
Mayonez; yumurta sarısı, sıvı bitkisel yağ, sirke, tuz ve/veya şeker, baharat, limon suyu kullanılarak hazırlanan bir üründür.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mayonezde yumurta sarısı neden kullanılır? Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak.
AYÇICEK YAGI , SU , PASTORIZE YUMURTA SARISI (%6), SIRKE, SEKER, MODIFIYE NISASTA, TUZ, HARDAL TOHUMU, BAHARAT KARISIMI, ANTIOKSIDAN (TOKOFEROLCE ZENGIN EKSTRAT, KALSIYUM DISODYUM EDTA), IZ MIKTARDA SÜT VE SÜT ÜRÜNÜ IÇEREBILIR.
Mayonezde birçok yapay renklendirici, mısır nişastası, şeker ve yağ bulunur. Sağlığa birçok zararı olan mayonezin çok fazla tüketilmemesi önerilir. Fazla mayonez tüketimiyle birlikte diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.
Temel malzemeleri çiğ yumurta ve yağ olan ev yapımı mayonez, katkısız olduğu için kısa süre içinde bozulabilir. Bu nedenle çok büyük miktarlarda yapmayın ve 2-3 gün içinde tüketmeye çalışın. Artan mayonezi saklamayın, tüketmeyin.
Mayonez yumurta sarısı ve zeytinyağının birbirine yedirilmesiyle yapılıyor. Yumurta sarısının üstüne ip gibi azar azar akıttığınız zeytinyağını çırparak karıştırıyorsunuz. İçine tuz, karabiber konuyor. Lezzet verici olarak bir tutam toz hardal eklenebiliyor.
Mayonezi yaparken başka sirke kullanabilir miyim? Mayonezi hazırlarken diğer sirkeleri de kullanabilirsiniz. Ancak ben aynı sonucu almak için elma sirkesi kullanmanızı tavsiye ederim.
Sirke, sadece küçük bir miktara ihtiyaç duyulduğunda, pişirme veya fırınlamada limon suyunun mükemmel bir alternatifidir. Limon suyuna çok benzer, ekşi ve asidiktir. Bu tariflerde birebir ikame olarak kullanılabilir.
5. adım: Hardalı da azar azar ilave edip sürekli karıştırmaya devam edin. Gerçek bir mayonez lezzeti yakalamak için hardal kullanmanız iyi olacaktır.
Her iki yumurtada aynı miktarda protein ve mineral içerir. Elbette tavuğun yediği yem yumurtanın besin değerinin oluşmasında fark yaratabilir, ancak rengi değil. Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler.
MAVİ YUMURTA DAHA DÜŞÜK KOLESTROL İÇERİYOR
Bıldırcın yumurtası veya mavi /yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalar, standart tavuk yumurtalarından daha küçük boyutta olduğu için doğal olarak daha düşük kolesterol içermektedir.
Yumurta beyazları çırpıldıkça katı bir hale gelir. Özellikle içerisine tuz, şeker gibi kıvamını arttıracak malzemeler ekledikçe katı yapısı daha da güçlenir. ''Yumurta beyazlarının bu şekilde kabarmasını ve katılaşmasını sağlayan şey ne?'' derseniz de işin biraz mutfak bilimselliğine göz atmamız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri