Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Mazeret izni, memurun kısa süreli ve acil bir işi nedeniyle veya zorunlu hallerde izin alması için verilir. Hastalık izni, memurun kendi hastalığı veya engelli yakınının hastalığı nedeniyle izin alması için verilir.
İşçinin eşi doğum yapmışsa, İşçinin çocuğunun hastalanması halinde, İşçinin en az yüzde 70 oranında engelli bir çocuğunun olması durumunda onun tedavi sürecinde mazeret izni kullanılabilir. Engele sahip olan bir çocuğun ebeveynlerinden yalnızca biri mazeret izni hakkını kullanabilir.
Mazeret izni, işverene bağlı olarak çalışan bir işçinin işle ilgisi olmayan, kişisel hayatı ile ilgili herhangi bir konu sebebiyle sahip olduğu bir izin türüdür. Mazeret izni, İş Hukuku çerçevesinde sağlanan bir haktır ve yıllık izinden farklıdır. Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
İşçinin evlenmesi halinde mazeret izni süresi 3 gün, İşçinin eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının veya kardeşinin vefat etmesi halinde 3 gün, İşçinin evlat edinmesi durumunda 3 gün, İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün mazeret izni kullanılabilir.
İşçinin en az yüzde 70 engele sahip ya da sürekli bir hastalığı olan bir çocuğu varsa o çocuğun tedavisi için 1 yıl içinde tek seferde ya da bölerek 10 güne kadar mazeret izni kullanma hakkı bulunur. Eğer böyle bir durumdan faydalanmak istiyorsanız hastalık raporu ile bunu ispat etmeniz gerekir.
Acil Durumlarda Kullanılabilen Mazeret İzni Nasıl Alınır? İş akdine bağlı olarak çalışanlar, acil durumlarda mazeret izni kullanmak için işverene yazılı ya da sözlü bildirimde bulunmalıdır. Örneğin düğün mazeret izni almak isteyen personel, bu talebini dilekçede belirterek yasal hakkından yararlanabilir.
Mazeret izni kullanmak isteyen işçi ya da memur fark etmeksizin işverene bu durumu dilekçe ile bildirmelidir. İşçiler için 4857 sayılı İş Kanunu, memurlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu mazeretizninin sürelerini ve geçerlilik durumlarını belirtmektedir.
İşçinin iyi niyet kurallarına uygun hareket etmesi ve sadakat borcuna aykırı davranmaması kaydıyla istirahat raporlu olduğu -işçinin raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” ya da “seyahat edemez” vb. ibare yoksa- sürede ikamet ettiği il sınırları veya yurt dışına çıkmasını engelleyen bir yasal düzenleme ...
İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır.
İlgili kişi mazeret iznini bir yıl içinde toptan ya da parça parça kullanabilir. Ayrıca devlet memuru, aynı kanunun 102. maddesine göre, 1 yıldan on yıla kadar 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla ise 30 senelik izin kullanma hakkı vardır.
İşçilerin evlenme izni sadece 3 gündür. Memurların evlenme izni ise 7 gündür. Çocuğu evlenen işçinin mazeret izni bulunmuyor, yıllık izninden kullanması gerekiyor. Memurlar ise çocuklarının evlenmesi durumunda da 7 gün mazeret izni kullanabiliyor.
4) Memurlara "bir yıl içinde on gün" mazeret izni öngörüldüğünden, her yıl 1 ocak itibariyle mazeret izinlerinin yenilenmesi gerektiği, bu nedenle geçmiş yılda kullanılan mazeret izinlerinin cari yılın izninden düşülemeyeceği değerlendirilmektedir.
Ayrıca, mazeret izinlerinin de nasıl ve kimler tarafından verileceği açıkça belirtilmiştir. Yani Kanunda belirtilen amirlerden başkasının vermiş olduğu saatlik veya yarım günlük izinlerin mazeret izni olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi bunların da yıllık izinden düşülmesi mümkün değildir.
4857 sayılı Kanunda ücretli hale getirilen mazeret izinleri iş günü olarak değil,a gün olarak düzenlendiğinden hafta ve genel tatil günleri ile çakışması halinde, tatil günleri mazeret izin günlerinden düşülmez.
Yıllık ücretli izin ile ücretli mazeret izni iç içe geçmez. Nitekim yıllık ücretli iznini kullanmakta iken örneğin eşi doğum yapan işçinin yasal beş günlük mazeret iznini talep etme hakkı vardır.
Devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının veya kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere ölüm izni hakkı tanınmıştır. Özel sektör çalışanlarına ise anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 günlük ölüm izni verilir.
Memurlar için bu süre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. Madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Mazeret izinleri İş Kanununda aksine hüküm bulunmadığı için takvim günüdür. Örneği kadın işçinin Cuma günü saat 23:59'da evlenmesi halinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günü işçi mazeret izninde olacak, işçinin Pazartesi günü işbaşı yapması gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri