Sanığın geçerli bir mazeret sunmaksızın duruşmaya gitmemesi durumunda bir sonraki celse zorla getirilmesine karar verilecektir. Tekrar hukuki mazereti olmaksızın katılmaması durumunda ise hakkında yakalama kararı verilecektir.
Bu sebeple mazeret dilekçesi özellikle usul işlemlerinde oldukça önemlidir. Aşağıda sayılan hallerde avukat mazeret dilekçesi sunması oldukça önemlidir: Özellikle CMK görevlerinde avukat mazeret sunmaksızın duruşmaya katılmaz ise ciddi problemlerle karşılaşabilir. Avukat hakkında adli ve idari işlem başlatılabilir.
Mazereti olan ve mazeret dilekçesi sunacak olan tanık, mazeretinin ne olduğunu bu dilekçede açıkça belirtmeli ve varsa delil sunmalıdır. Örneğin; hasta ve raporlu ise raporunu mahkemeye sunmalıdır.
Mazeret dilekçesi, bir kişinin belirli bir durumu veya olayı nedeniyle görevini veya zorunluluğunu yerine getirememe durumunu resmi olarak bildirmek ve özür dilemek amacıyla yazılan bir mektuptur. Mazeret dilekçesi, genellikle okullar, iş yerleri, kamu kurumları veya diğer resmi kuruluşlar gibi yerlere sunulur.
Avukatı olmadan davasını takip eden kişiler de duruşmaya katılamayacaklarsa mahkemeye duruşmaya katılamayacaklarını bildiren, haklı sebeplerini sunan bir dilekçe vermelilerdir. Duruşmaya katılamayacak olan kişiler duruşma tarihinden önce duruşmaya katılamayacaklarını bildirir mazeret dilekçesini mahkemeye vermelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Mazerette sayı sınırlaması yok.
Dikkat etmeli ki mazeret dilekçesi kabul edilen kişiye yeni duruşma için çağrı gönderilmeksizin, o kişinin gelecek duruşma gün ve saatini kalemden öğrenmesine karar verilmesi yanlıştır ve o kişi o duruşmaya gelmezse davanın yokluğunda yürütülmesi yahut işlemden kaldırılma kararı verilmesi bozma sebebidir.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
İlgili yasa maddesinde “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir.
Mahkemece, tayin edilen saatten önce mazeret bildirmeyen davalı vekilinin yokluğunda duruşma yapılarak karar verilmesi, davalının hukukî dinlenilme hakkının ihlali olup bozma sebebidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mazeret, ''Mazur görmek'' sözcüğünden türetilmiştir. Birini mazur görmek, yaptığı hatayı affetmek ya da kusurunu yok saymak anlamına gelirken, mazeret ise bir şeyi yapmamak için öne sürülen bahane demektir.
Duruşma hakiminin olmaması, izinde olması veya olağanüstü hallerde duruşma ertelenerek başka bir güne bırakılabilir.
mazeret dilekçesi duruşma olana kadar verilebilir, duruşmadan önce verecekseniz hakimin havelesi gerekmektedir.
Mazeret bildiren tarafın adı, soyadı, t.c. kimlik numarası, adresi, konu ve açıklamaları içerir biçimde yazılmaktadır. Mazeret dilekçesinde hangi bilgilerin bulunması gerektiği de aşağıda paylaşılmıştır. Davadaki taraflardan biri, duruşmaya katılamayacağına dair mahkemeye mazeret bildirir.
madde 128). Davaya süresinde cevap vermeyen davalı, davacının kusurlarına yönelik olarak değil, kendisine kusur yüklene- meyeceğine dair delil bildirme hakkına sahiptir. Öte yandan delil çekişmeli vakıaların ispatı için gösterilir (H.M.K. madde 187/1).
Avukat - SiNOP Barosu
“Avukat mazeretinde sebep belirtmese dahî, mazeret dilekçesi geçerli kabul edilerek yargılamaya devam edilmesi gerekir.”
İdari izinde işçinin izin kullanım inisiyatifi işverendedir. Yani işveren istemezse işçi idari izin hakkını kullanamaz. Ancak mazeret izni işçinin kendi inisiyatifinde olan bir haktır ve istediği takdirde bu izni kullanabilir. Böyle bir durumda işverenin onayına gerek yoktur.
Bu kapsamda mazeret izinin koşulları; İşçinin en az %70 oranında engelli çocuğu veya orana bakılmaksızın süreğen hastalığın olması, • Hastalık raporunun bulunması, • İşçi tarafından talep edilmesi, • Mazeret izni talep eden işçinin eşinin de çalışıyor olması, hallerinde verilmesi gerekmektedir.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Davacı veya davalı, duruşmaya bizzat katılabilir ve kendi savunma veya taleplerini yapabilir. Bununla birlikte, bir avukat kullanarak katılmak veya bir avukata vekalet vermek de mümkündür.
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia veya savunmasını genişletebilir yahut değiştirebilir. Ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra, iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.
Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).
Hukuk Dairesi ( Yargıtay 21. HD., E. 2019/5897 K. 2020/2229 T. 11.6.2020) , 2020 yılında vermiş oldukları kararlarda, avukatın aynı gün başka bir dava dosyasında duruşmasının bulunmasını, geçerli bir mazeret olarak kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri