Bir yakıt deposu sıcakken hava genleşir ve dışarı çıkmaya zorlanır. Depo geceleyin soğuduğunda, nemli hava depoya çekilir ve su daha soğuk depo duvarlarında yoğuşur. Dizel yakıt depolarının mümkün oldukça tamamen dolu tutulmasının bir nedeni budur.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Ynt: Su deposuna mazot karışırsa
Sonra marinanın pis su tahliye sistemi ile depo muhteviyatı çektirilecek. Depoya tekrar su ve deterjan basılacak; işlem tekrarlanacak.
Dizel motorda yakıt borularının sökülmesi de yakıt sisteminin hava yapmasına neden olur. Dizel motorda yakıt fitresi değiştirildiğinde sistemin havası alınır. Dizel motorun yakıt deposunda biriken su günlük tahliye edilir.
Diesel Runaway olayı başlayan bir aracın motoru parçalanana kadar çalışır. Hatta bazı durumlarda yangına neden olup arabanın tamamının yanmasına neden olur. Diesel Runaway'in başlaması için motora fazladan yakıt gelmesi ya da motordaki yağın yakıt olarak kullanılması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Mazot pompası, aracın yakıt sisteminin düzenli olarak bakımdan geçmemesi ya da sürekli olarak kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle bozulur. Ayrıca sıklıkla aracın çeyrek depo olacak şekilde doldurulması ya da düzenli olarak düşük miktarlarda yakıt almak da yine mazot pompasının arızalanmasına sebep olabilir.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Su, haznenin altındaki bir valfı açarak ve haznenin sadece dizel içerinceye kadar akmasını sağlayarak boşaltılabilir. Pek çok yakıt filtresi, su uyarı seviyesine ulaşırsa, motor kontrol ünitesine veya doğrudan sürücüye (kontrol panelindeki lamba) sinyal göndermek için bir su sensörü içerir.
Berrak yeşil, sarıya kaçan koyu yeşil.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur. Bu durumda yapılması gereken motorun komple revizyonudur. Aracınızla yüksek bir su birikintisinden geçtiniz ve araç stop etti.
Mazot su ayırma hunisi, bunlardan bir tanesidir. Mazot ile suyu ayırarak farklı işlemlerde de kullanılmasını sağlar. İşleme yönelik kullanılan kaplar genellikle armut şeklinde, kapağı ve kısa boynu bulunan, sıvıların eşit şekilde dökülmesini sağlayan musluğa sahip araç olarak biliniyor.
Mazotta su deponun dibine çöker, yani satanın deposunda su seviyesi çok yüksekse emiş ağzı sadece su emer. Depodaki suyun üstünden mazotu emiyorsa zaten sorun yoktur.
Ateşleme avansının bir miktar düşürülmesi ile de vuruntu önlenebilir. Avansın düşürülmesi ile silindir basıncı bir miktar düşeceğinden dolgunun kendi kendine tutuşma olasılığı azalacaktır. Ancak bu durumda motor gücü biraz düşecek, yakıt tüketimi artacaktır.
Yatak aşınmalarına ayrıca düşük yağ basıncı, çok ince viskoziteli motor yağı, yağın bozulması, karterdeki kirli yağ ve pislikler, aşınmış oringler veya silindirler, hatalı motor tertibatı, gevşek rulmanlar, gevşek veya kırılmış biyel kolu civataları, veya kötü sürüş koşulları da neden olabilir.
Kalın iki kabloyu sökerek birbirine uç uca temas ettirin. Bu sayede bir kısa devre oluşturacağız. Oluşan kısa devre sonucunda aracınızın yakıt göstergesini kontrol edin. Eğer gösterge tam dolu gösteriyorsa geçmiş olsun, depo şamandıranız kesinlikle arızalı demek.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
Yakıt Pompası Arızası Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Su karışan yakıt deposu paslanır ve tanecikler yakıta geçer. Boru hattı tıkanır ve motor ateşleme yapamaz. Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir. Rölantideyken sorun yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri