Sadece ağız kirlenmişse su ile çalkalanmalıdır. Bol miktarda yutulması durumunda zorla kusturulmadan doktora götürülmelidir.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Yutma : Küçük dozda yutulursa zararlıdır. Daha fazla miktarda yutulursa mide bulantsı ve ishale neden olur. Kusma sırasında akciğere geçerse zarar verir. Solunum : Sis veya buharı solunursa göz, burun ve boğazı tahriş eder.
Mazot, benzin kadar tehlikeli değildir, ama sonuçta yanıcı ve patlayıcı bir petrol ürünüdür. Ayrıca bir şekilde bidon hasar görür ve dökülürse temizlemesi de oldukça zordur. Özellikle yangın gibi felaketler teknede oldukça nadirdir ama bir kere olur, mazot da varsa sorun iyice artar.
İlgili 31 soru bulundu
Motorin Mazot , hidrohen ve karbondan oluşur. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin mazot kullanılır. Mazot ve benzinfarklı özelliklere sahipdir . Kokuları farklıdır, dizel yakıt benzinden daha ağırdır, motorin benzine göre çok daha yavaş buharlaşır, kaynama noktası suyunkinden çok daha yüksektir.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Gerçek adı diesel yakıt halk dilinde motorin-mazot olarak bilinen yakıt türüdür.
Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Aslında benzinli araçların yakıt girişleri farklı olduğu için dizel yakıt yüklemek zordur. Ancak böyle bir durum yaşanırsa araç performans kaybeder, egzozdan siyah dumanlar yükselir. Ayrıca bu işlem, aracın supaplarına ve diğer aksamlarına da zarar verir.
Mazot düşük yoğunlukta olduğu için su yüzeyinde kalmıştır. En azından tesisatı mazotlamamak için üstten portatif bir pompayla mazotu ve suyu tahliye edebilirsiniz.
B) Emülsiyon(sıvı-sıvı): Sıvı –sıvı HETE- ROJEN karışımlara emülsiyon denir. ÖR: Yağ- su, benzin-su, süt, mazot-su, benzin-mazot, aseton-su, CCl4-su,...
aya biraz karıştırmışsın olayı, mazotla benzin birbirine çok güzel karışır, mazota benzin karıştırınca donma noktasının düşmesi çok normaldir bunun mantığı silecek suyuna antifiriz koymak ile aynıdır, mazotun donması içindeki sudan değil mazotu oluşturan moleküllerin fiziksel özelliklerinden ötürü gelen bir olaydır, ...
1 Litre Sıvı Yağ 0,91 kg eder. 1 Litre Benzin 0,7 kilogram eder. 1 Litre Mazot (Dizel) 0,85 kilogram .
Berrak yeşil, sarıya kaçan koyu yeşil.
Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir.
Depomuzun altında yakıt suyunu biriktirme cukurluğu,haznesi olması gerek bu haznenin altında da bir musluk.Yakıt depoda çok bekledikten sonra vede aklımıza geldikçe ve YAKIT DEPOSU SALLANMADAN ÖNCE bu musluğu altına bir cam bardak koyup acar biraz örnek alırız su varsa bitene kadar boşaltırız.Böylece depo dibi ...
Öz kütleleri birbirinden farklı birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının oluşturduğu karışımlar(su-zeytinyağı gibi), ayırma hunisi yardımıyla ayrılır. Ayırma hunisine boşaltılan karışımda öz kütlesi büyük olan altta toplanır. Diğeri ise üstte toplanır. Ayırma musluğu yardımıyla altta toplanan sıvı karışımdan ayrılır.
Toprak su içerisinde çözülüp iyice karıştırıldığında toprak bileşenleri su içerisinde eşit bir şekilde dağılır. Fakat bir süre sonra toprak yer çekiminin etkisiyle su içerisinde çöker.
Mazot'un genleşme katsayısı her bir derece için 0,00082'dir. Yani rafineriden alınan (15°C) 1000 litre sıcaklıkla genleşir ya da büzülür. Yukarıdaki hesapta görüldüğü gibi 40°C sıcaklığa çıkan 1000 litre mazot, 1020.5 litreye genleşecektir.
Mazotta su deponun dibine çöker, yani satanın deposunda su seviyesi çok yüksekse emiş ağzı sadece su emer. Depodaki suyun üstünden mazotu emiyorsa zaten sorun yoktur.
Özellikleri; ❖ Sudan hafiftir. ❖ Suda çözünmez. Alkol, eter, aseton içerisinde çözünür.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
yeni nesil araçların enjektör ve pompasına zarar verebilir onun dışında bi zararı olmaz. yüksek hacimli bi araçsa zarar verme ihtimali dahada düşer. eski araçlara hiçbi zararı yoktur hatta eski araçlar için normal mazot eurodan daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri