100 lt hava içinde 1-7 lt arasında akaryakıt buharı karışımı yanıcı olur. Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Dizel motorlu araçlarda kullanılmaktadır. Benzinden daha zor tutuşur, kaynama noktası daha yüksek ve buharlaşma eğilimi de oldukça düşüktür. Fakat uzun süreli kullanımlarda ve muhafaza edilmesi daha basit olduğu için, maliyet olarak benzinden daha uygun fiyatlıdır.
Dizel yağı, motorin, mazot gibi adlar ile tanımlanılan dizel yakıt, dizel motorlar için yakıt olarak kullanılan yanıcı sıvılardır. Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir. Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir. Mazot ise daha yavaş ve daha uzun süre yanar. Bu nedenle mazot daha ekonomiktir.
İlgili 43 soru bulundu
Akaryakıtların yanabilmesi için buhar haline gelerek hava ile karışması zorunludur. 100 lt hava içinde 1-7 lt arasında akaryakıt buharı karışımı yanıcı olur. Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Motorinin donma noktası -10 °C iken benzinin donma noktası -65 °C'dir. Alevlenme Tehlikesi: Motorin, benzine nispeten daha düşük sıcaklıklarda tutuşma kabiliyetine sahip olmasına rağmen buharlaşma özelliği daha düşük olduğu için alevlenme tehlikesi de daha düşüktür.
Dizel yakıtın parlama noktaları 52 ve 96 °C (126 ve 205 °F) arasında değişmektedir. Dizel, sıkıştırmalı ateşlemeli bir motorda kullanım için uygundur.
Muhtemelen en önemli fark ise, dizelin aksine benzinin çok yanıcı olmasıdır. Dizel ise sadece yüksek ısıya maruz kaldığında yanar - bu nedenle yüksek parlama noktasına sahiptir. Dizel ve benzinli motorların farklı çalışmasının bir nedeni de budur. Benzin oldukça yanıcıdır ve motordaki bujiler tarafından ateşlenir.
Dizel motorda sıkıştırma zamanının sonunda piston üst ölü noktaya çıktığında, yanma odasındaki sıcaklık yaklaşık 900 oC çıkar (600-900 oC) ve yüksek basınçla birlikte, enjektörden püskürtülen mazot kendi kendine patlayarak (buji kullanılmadan) yanar.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
Araç motorlarında mazot kullanımı heryerde var açın okuyun. Mazot püskürtülerek belli ısı seviyesinde basınçla patlatılır. Hava belli bir ısıya çıkarılır ve yüksek basınç sağlanır içine pistonlar yardımıyla püskürtülen mazot alevlenir ve patlar.
Kapak açık olmadığı sürece benzin uçmaz. Belki oktan değişikliğine uğrayabilir ama kesinlikle uçmaz.
Halbuki mazotun tutuşma sıcaklığı yaklaşık 250 oC olarak daha düşük ve benzinin tutuşma sıcaklığı yaklaşık 290 oC olarak daha yüksektir.
Mazot +52 derecede uçmaya başlar. Yani oda sıcaklığında (25 derece) bardağın içine mazot koyup çakmakla yakmak mümkün değildir.
Sıcak havalarda ise yakıt sıcaklığının yüksek oluşu motorda ciddi güç kaybına sebep olmaktadır. Öyle ki yüksek mazot sıcaklığı 75 beygirlik bir dizel motorda 5 beygir gücüne kadar kayıp yaratabilmektedir. Bu sebeple yakıt soğutucu sistemlere de ihtiyaç duyulmaktadır.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Çok kolay alevlenir madde, 0°C'den düşük parlama noktası ve 35°C'den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz hâldeki maddelerdir.
Yutma : Küçük dozda yutulursa zararlıdır. Daha fazla miktarda yutulursa mide bulantsı ve ishale neden olur. Kusma sırasında akciğere geçerse zarar verir.
Peki motorinin 1 litresi kaç kg eder? Motorin yoğunluğu 820-860 kg/m3 olduğu biliniyor. motorinin yoğunluğunu 840 kg/m3 olarak aldık ve hesapladık. Yani sonuç olarak 1 litre motorinin kilosu 0,820-0,860 kg arasında değişir.
1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
LPG (Liquified Petroleum Gas)
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri