Ham petrolden damıtılarak elde edilen motorin, dizel araçların yanı sıra kamyon ve iş makinesi gibi motorlu araçlarda da kullanılır. Motorin, ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 derecelik bir kaynama aralığında alınır. Bu yönüyle ham petrolden elde edilen 3. ana ürün konumundadır.
Mazot olarak bilinen motorin, karbon ve hidrojen yapı bileşenlerinden oluşan petrol türevli bir akaryakıt türüdür. Benzine göre daha zor tutuşur. tutuşması için çok daha fazla sıkıştırma yapılması gerekir. Benzine göre kaynama noktası daha yüksek ve buharlaşma eğilimi oldukça düşüktür.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Bu durum, dizel fiyatlarını iki şekilde artırdı: İlk olarak, dizel üretim maliyeti, ek sermaye ve işletme maliyetleri nedeniyle daha yüksek. İkincisi, bu, rafinerilerin yüksek kükürtlü ham petrolleri satın alma konusunda daha seçici olmaları gerektiği anlamına geliyordu.
İlgili 17 soru bulundu
BENZİNDE ÜRETİM FAZLA
Bu yılın mayıs ayında, Türkiye'deki rafinerilerde işlenen benzin miktarı 530 bin 966 ton iken, aynı ayda ise benzin tüketimi 269 bin ton oldu. Böylece Türkiye işleme maliyetlerini kendisi gerçekleştirdiği için benzinin ucuz kalması sağlanıyor.
Uluslararası piyasalardaki fiyatlar ve Türkiye'deki üretim tesisleri, mazotun benzinden daha pahalı olmasını etkileyen sebeplerden. Dünya genelinde mazot fiyatlarının yükselmesi ve bunun yanı sıra ülkemizdeki üretim tesislerinin, mazot arzını karşılayacak kadar yeterli olmaması fiyatların artmasına neden oluyor.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Diğer bir önemli husus, bidon içindeki mazotunuzun bekleme süresinini bir kaç ayı geçmemesi... Beklemiş mazot/yakıt iyi değildir, oksidasyona uğrar.
Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Aslında benzinli araçların yakıt girişleri farklı olduğu için dizel yakıt yüklemek zordur. Ancak böyle bir durum yaşanırsa araç performans kaybeder, egzozdan siyah dumanlar yükselir. Ayrıca bu işlem, aracın supaplarına ve diğer aksamlarına da zarar verir.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Tork ve Yük Kapasiteleri
Bu noktada dizel motorların daha fazla torka sahip olduğunu ve daha ağır yükleri çekebildiğini söyleyebiliriz. Bu, düşük devirlerde güçlü bir şekilde çalışmalarını sağlar. Bu nedenle büyük kamyonlarda dizel motorlar kullanılmaktadır.
Mazot veya motorin dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır. Fueloil, koyu renkte, az akışkan bir petrol ürünüdür.
Motorin Mazot , hidrohen ve karbondan oluşur. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin mazot kullanılır. Mazot ve benzinfarklı özelliklere sahipdir . Kokuları farklıdır, dizel yakıt benzinden daha ağırdır, motorin benzine göre çok daha yavaş buharlaşır, kaynama noktası suyunkinden çok daha yüksektir.
Petrolün sudan ayrıştırılmasının en kolay yollarından biri yerçekimi kuralına göre daha ağır olan akışkanın dibinde birikeceği bir tank kullanmaktır. Yoğunluğu petrolden daha ağır olan su, tankın daha alt kısmına çökerken petrol tankın üst kısmında kalmaktadır.
- Aracınızın egzozundan gelen siyah renkteki duman mazot pompasındaki arızaya bir işarettir. Çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler, aracın çalışmasını etkilerken yanma odasında olması gerekenden az ya da fazla yakıt, egzozdan siyah duman çıkmasına neden olacaktır.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Mazot düşük yoğunlukta olduğu için su yüzeyinde kalmıştır. En azından tesisatı mazotlamamak için üstten portatif bir pompayla mazotu ve suyu tahliye edebilirsiniz.
Mazotun donmaması için bir miktar benzin alınabilir. Bu yalnızca donma derecesini biraz düşürecektir. Arabanın önü güneye doğru bakar ve bir duvara yakın olursa, bir de gece çalıştırılırsa yakıtın donma olasılığı da düşürülmüş olur.
Tablonun ilk görselinde Türkiye'nin sırasını görebilirsiniz. Aşağıdaki tabloya göre dünyanın en pahalı benzini Hong Kong'da tüketiciye sunuluyor. Hong Kong'u İzlanda ve Monako izliyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkeler arasında Hollanda ve Norveç'te öne çıkıyor.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 38,02 şeklindedir.
Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara oranla daha pahalıdır, çünkü dizel araçlar daha ağır bir motora sahiptir. Araç kiralama firmaları genellikle benzinli araçlarla hizmet vermektedir. Çünkü dizel araçlar daha az yakıt tüketmelerine rağmen, bakım ve tamir ücretleri benzinli araçlardan daha pahalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri