Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Yıldırım nikahı şeklinde bir nikah çeşidi olmamakla birlikte en erken evrak tesliminizden 24 saat sonra evlenebilirsiniz.
Ama nikah başvurusu sırasında, mümkün olan en kısa sürede evlenmek istediğinizi beyan ettiğinizde, evlendirme dairesinin programına uygun olması halinde, başvurudan en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi veriliyor. Bu uygulamaya halk arasında hızlı nikah adı da veriliyor.
Sonuç olarak yıldırım nikahı ücreti yoktur çünkü öyle bir nikah yoktur.
Yıldırım gibi âşık olmak ne denli mümkünse yıldırım nikâhı yani, hızlı nikâh yapmak da mümkündür. Aslında yıldırım nikâhı kavramı artık yoktur. Yani normal nikâh işlemleriyle hızlı nikâh işlemleri aynıdır. Önemli olan başvuru zamanı ve belgelerin hızlı bir şekilde toplanmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu, dini ya da imam nikahı resmi nikahtan sonrası kıyılmasının uygun olduğunu söylese de nişanlananların dini nikah yapmaları durumunda dinen geçerli olduğunu bu nedenle de "bir kadın, nikâhlandığı kimsenin dînen eşi olduğundan, kocası kendisini boşamadıkça bir başka erkekle evlenemez" diyor.
Evlenmek isteyen insanların hukuki olarak evli görünmeleri için resmi nikah kıymaları gerekir. Bunun yanı sıra İslam dinine göre kıyılması gereken diğer bir nikah çeşidi ise dini nikahtır. Her iki durumda da çiftler birbirlerini eş olarak kabul ederler. Ancak dini nikahın hukuki bir geçerliliği yoktur.
"Nikah için nereye başvurulur" yanıtı en çok merak edilen sorular arasında. Hemen yanıtını verelim: Nikah işlemleri belediyelerin evlendirme dairelerine yapılıyor. Nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvuru yapılması gerekiyor.
Resmi şekilde kıyılan nikahla birlikte kadınlar yasal olarak koruma altına alındıkları için hocalar imam nikahını ya resmi nikah gününde ya da sadece üç gün önce kıyılmasını tavsiye ederler. Sadece resmi kılınan nikahla da çiftler evlenmiş ve birbirlerine helal olurlar.
Yukarıda da belirtildiği üzere erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Dolayısıyla fiil ehliyetine sahip olmak için 18 yaşın doldurulmuş olması zaruridir. 18 yaşına girmek, 18 yaşından gün almak evlenebilmek için tek başına yeterli olmaz. 18 yaşından gün almak kanuna göre 17 yaşını doldurmak anlamına gelir.
Diyanet-Sen, yeni toplusözleşme taleplerini açıkladı: İmama nikâh başına 100 TL.
Nikah kıymak için belirli şartlar vardır. Bu şartlar yerine gelmesi halinde kişi kendi nikahını kıyabilir. Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır.
İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Eşler arasında boşa(n)ma dinen üç kere ile sınırlandırılmıştır. Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL. DIŞ NİKAH ÜCRETİ 400,00 TL. 420,00 TL. 2.
Resmî kurumlardan randevu alınarak, belgelerin nikah gününe kadar halledilmesi gerekir. Alınan belgeler bir müddetten sonra geçerli değildir. Bu nedenle dikkat edilmesi ve Nikah için gerekli belgeler kaç gün geçerli hakkında 6 ay olduğu bilinmelidir.
Zifaf olmadan boşamanın hükmü nedir? Nikâh kıyıldıktan sonra henüz zifafa girilmeden yapılan boşama geçerlidir. Bu durumda bir bâin talâk meydana gelir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/233). Boşayan erkek, boşadığı eşine tekrar dönmek isterse, ancak yeni bir nikâhla dönebilir.
ailenizin çevrenizin akrabalarınızın haberi olacaksa tabiki de nikah kıyılabilir. ama siz sadece zina yapmamış olmak için kendi aranızda nikah yapacaksanız ve bundan da kimsenin haberi olmayacaksa o nikah geçerlidir ancak bunun sonuçlarına da katlanmak zordundasınız.
Türk Ceza Kanunu anlamında resmi nikah olmaksızın dini törenle yapılan evlilik suç teşkil etmektedir.
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Nikah memuru önce kimlik sorularını soracaktır: “Adınız, soyadınız, anne adınız, baba adınız?” Ve sonra da meşhur sorusunu soracaktır “Hiç kimsenin etkisi altında kalmadan.....” Kimisi sade bir “Evet” diyecektir . Kimisi “Çook istiyorum. Evet, evet, evet” diyecektir.
Evlenecek erkek ve kadının ailelerinden izinsiz ya da habersiz evlilik akdi yapmaları durumunda, Hanefi mezhebine göre nikahları sahihtir. ''Velinin izni'' diğer mezheplerde gözetildiğinden önemsenmeli ve elden geldiğince terk edilmemelidir.
İmam nikahından bir gün sonra cinsel ilişkiye girmek, ilk etapta günah olarak yazılır.
"Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar' ise kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikah olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır.
Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri