Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur? Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Tıkalı enjektörler, yakıt akışını ve püskürtme düzenini etkiler. Aracınızı uzun süre bakım yapmadan boşta bırakırsanız yakıt enjektörleri tıkanabilir. Kirli Yakıt Enjektörleri: Yakıt hala enjektörlerden geçebiliyorsa ancak uygun miktarda değilse, enjektörler kirli olabilir.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
"Benzin pompası neden bozulur?" sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Fakat, en bilinen arıza nedeni, aracın uzun süre benzinsiz kalmasıdır. Benzinli araçlarda depo seviyesi çeyreğin altına düşmemelidir. Bu seviyenin altına düşen yakıt sebebiyle aracın pompası zamanla arızalanmaya başlayabilir.
Mazot Pompası Arızası Belirtileri
Motor stop edecek gibi çalışır ya da aniden stop eder. Motora gaz verilmesi durumunda boğulma gibi sorunlar ortaya çıkar. Araç normalde olduğu gibi hızlanamaz. Çekiş gücü azalır.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Kalın iki kabloyu sökerek birbirine uç uca temas ettirin. Bu sayede bir kısa devre oluşturacağız. Oluşan kısa devre sonucunda aracınızın yakıt göstergesini kontrol edin. Eğer gösterge tam dolu gösteriyorsa geçmiş olsun, depo şamandıranız kesinlikle arızalı demek.
Motor kumandasını "Yakıt Yok" konumuna getirin. Marş motorunu çalıştırın ve motoru ters çevirin. Gevşemiş yakıt cıvatasından sızan yakıtları gözlemleyin. Tüm havanın dışarı çıkmasına izin verin ve yakıtın saf olduğu görüldüğünde, hava kabarcığı görülmeden yakıt cıvatasını bir anahtarla tamamen sıkın.
Yeterli miktardaki yakıtı motora sorunsuz bir şekilde ulaştıran mazot pompası, aynı zamanda yakıtın uygun basınç ve sıcaklıkta yakılarak enerjiye dönüşmesini ve motor silindirlerine eşit olarak dağılmasını sağlıyor.
Mazot basınç sensörü veya rail basınç müşürü adıyla bilinen parça, yüksek basınç pompasından çıkan yakıtın geçtiği ve enjektörlere gittiği parçadır. Parça mazot pompasından gönderilen yakıtın basıncını ölçerek motor kontrol ünitesine iletir.
İşte hava filtresinin tıkanması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler: Motor Performansında Azalma: Tıkanmış bir hava filtresi, motora yeterli miktarda temiz hava sağlayamaz. Bu durumda motor performansı düşer, güç kaybı yaşanabilir ve aracın tepkime süresi uzar. Hızlanma zorlaşabilir.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
Mazot filtreniz tıkandığında;
- Sürüş anında aracın motoru sık sık stop eder. - Basınç sensörü, yakıt basıncı eksikliğini tespit ettiğinde motor ışığı yanar. - Arabanız normalden daha fazla egzoz dumanı üretir.
Emniyet açısından breakaway takılarak herhangi bir çekme kuvveti uygulandığında akaryakıt pompası devrilmesin diye kırılan valf takılmıştır. Her tabanca rengi aracın alması gerek ürüne göre renk kodu almıştır. Türkiye'de genellikle Motorin türevleri siyah ve sarı, benzin türevleri yeşil ile tanımlanır.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Enjektör arızası halinde aracınızın hızını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Hızlanma sorunu ve devir ayarlayamama sorunu meydana gelecektir. Araç çalıştırıldığı andan itibaren motor alanından ses gelmeye başlar. Araçta teklemeler meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri