Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Günlük egzersizler: Başın yavaşça döndürme veya başı çevirme egzersizleri kulak kristallerinin yerine oturmasına yardımcı olabilir. İlaçlar: Ağrı ve şişmeyi hafifletmek için aspirin veya ibuprofen gibi ilaçlar kullanabilirsiniz.
Kulak kristallerinin oynaması tedavisi ise bazı baş manevraları ile düzeltilir. Uzman hekim başı belirli pozisyonlara getirerek, oynayan denge taşlarını düzeltmeye çalışır. Başarı oranın yüksek olmasından dolayı manevra yöntemi kullanılır. Aşırı hareketsiz ve yaş almış hastalarda birkaç hafta tedavisi sürebilir.
Aydın, "Halk dilindeki ismiyle 'Kristal Oynaması' ise hastalığın oluşma mekanizmasını açıklamaktadır. İç kulak kanalındaki kristaller, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Kristallerin olması gerektiği yerler dışına sürüklenmesi Vertigo dediğimiz baş dönmesinin ortaya çıkmasına sebep olur" dedi.
Gözler ve boyundan alınan doğru sinyaller ile bu yanlış sinyaller beyinde işlemden geçirilinceye kadar geçen sürede hastanın baş dönmesi, gözlerde nistagmus dediğimiz istemsiz göz hareketleri olur ki bu da sıklıkla 15-20 saniye civarında sürer.
İlgili 30 soru bulundu
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Kulak içindeki kristallerin yerinden oynaması: Stres, travmanın etkisi sonucu kulak içindeki mineral kristalleri yerinden oynuyor. Kristaller kulağın salyangoz bölgesine dağılıyor buda kişide baş dönmesine sebep oluyor.
Kulakta yerinden oynayan kristaller baş döndürüyor
İç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen “Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo” (BPPV) başın pozisyonuyla aniden başlayan, kısa süren ve tüm dünyayı başınıza yıkma hissi veren bir baş dönmesi türüdür.
Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır. Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir.
Epley Manevrası
Baş yatakta iken hızla sırt üstü uzanılır ve 30 saniye beklenir. Bu pozisyonda yastık omuzların altında durur. Baş kaldırılmadan sağa çevrilir ve 30 saniye beklenir. Son olarak baş ve vücut sağa çevrilir ve yere bakılarak 30 saniye daha beklenir.
Vertigonun ilaçla tedavisi
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Prof. Dr. Özgirgin, “Bu dönemde vertigo'nun en büyük tetikleyicisi stres, yoğun çalışma saatleri ve uykusuzluk” dedi.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin. Yavaşça oturun ancak birkaç dakika yatakta kalın.
Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor.
Vücudun ani hareketlerinden kaçınmak, hızlı araç kullanmamak, sakin spor aktivitelerini tercih etmek bu tip hastalar için tavsiye edilmektedir. Gerekli ilaç tedavilerini bu tip önerilerle destekleyen hastaların iyileşme süreçlerinde hızlanma gözlemlenmektedir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo tedavisinden sonra hareketli sporlardan ve ani hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır. Bol sıvı tüketilmeli, kahve, kola ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı ayrıca sigara kullanımına son verilmelidir.
Vertigo Krizi Belirtileri
Düşme ve dengesizlik hissini veren bir sağlık durumudur. Bu durum genellikle kulak veya sinir sistemi bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bulantı veya kusma, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Vertigo krizi genellikle birkaç dakika veya günlerce sürer.
Bol sıvı alımı
Vücudunuzun susuz kalması da vertigo ataklarının tetiklenmesine sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri