Kazara, bir şekilde motorin benzinli aracın deposuna konulsa bile sanılanın aksine çok zarar vermez. Birçok benzinli araba depolarında yüzde 10 motorin olduğunda bile çalışabilir, tabii vuruntuyu, egzozdaki siyah dumanı, yağ atmayı ve güç kaybım sorun etmezsek.
diğer knuya gelince mazota benzin katmak motorda vuruntulara sebep olur..dizel motorun sıkıştırma oranları farklı benzinli farklı,benzin mazottan daha yanıcı o zaman benzini o kadar sıkıştırmak dizel motorun bile kaldıramayacaı bir enerji açığa çıkarıyor yani kısaca mazota benzin karıştırılmamalı motoru eline alırsın..
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Dizel pompasının ebatı daha büyük olacağı için benzin deposunun ağzından geçmeyecektir. Ancak tam tersi durumun yaşanması ihtimali daha yüksektir. Yani dizel deponun ağzı geniş olduğu için benzin pompasının girmesi daha muhtemeldir. Günümüzde birçok araç modelinin depo kapağının iç kısmında yakıt türü yazmaktadır.
Dizel aracın depo girişine benzin pompası girer ama benzin aracın depo girişine dizel pompası girmez, büyük kalır. Bu yüzden benzinli araca mazot istense de konulamaz.
İlgili 19 soru bulundu
-Araç teklemeye başlar. -Egzozdan siyah duman yükselir. -Ateşleme sistemi arızası gerçekleşir. -Motor parçaları yanlış yakıttan arındırılıp hasar gören parçalar yetkili oto servisde tamir edilene kadar araç çalışmaz.
Karışım makine düzeninde karıştırıldığı için hata payı sıfıra çok yakın oluyor ve ateşleme işleminde daha az yakıt kullanılıyor. Normal şartlarda benzin-mazot karışımı dizel bir motor tarafından kullanılamaz ve motorda büyük miktarda zarara neden olabilir.
Benzinden korkma ne bulaşır ne leke yapar.Benzin billur mavi,mazot sarıya kaçan yeşil ve yağ gibi akar.Kokusu mide bulandırır.10 numara yağ :) dönecekmiş.
Pompanın girdiği yuva farklılık gösteriyor yakıt türüne göre. Biraz bilgili olan insan devir saatine, aracın gelirken motor sesine ya da ne bileyim aracın arkasındaki yazı kodlamasına (Tsi, Tdi, Turbo, Cdti) gibi dikkat ederek bulabilir. Pompanın girdiği yuva farklılık gösteriyor yakıt türüne göre.
Dizel araca benzin koyduğunuzu fark ettikten hemen sonra durmazsanız , motorun işlevselliğinden ciddi şekilde ödün verebilirsiniz. Sebep olması muhtemel hasar, motorun yağlanmamasından, enjeksiyon pompasının tıkanmasından ve son olarak da valfler ve pistonların hasarından oluşur.
Ancak uzun yola çıkanlar ve şehirlerarası yolculuk yapanlar için dizel daha idealdir. Dizel yakıtın litre başına enerji üretimi benzine göre daha fazladır. Bu nedenle, aynı rotada seyahat etmek için benzinden daha az dizel gerekir. Buna ek olarak, benzinli ya da dizel fark etmeksizin yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Yanlış yakıt konulduğu hemen anlaşılır ve motor çalıştırılmazsa depoyu boşaltmak yeterlidir. Yanlışlıkla doldurulan motorinin miktarı deponun yüzde 4'ünden az ise depoyu ağzına kadar benzinle doldurup çalıştırmaya devam edilebilir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Ayrımsal damıtma: Çeşitli hidrokarbonların karışımı olan petrolü farklı kaynama sıcaklıklarına sahip bileşenlere dönüştürme işlemidir. Bu yöntemde ham petrol önce ısıtılır, buharlaştırılır ve buhar yoğunlaştırılarak distilasyon kolonunun farklı seviyelerinden farklı ürünler (yakıtlar) alınır.
Araca hatalı akaryakıt konulması halinde aracın tamir edilmesi ve arızaların giderilmesi gerekmektedir. Bu durumda aracın bütün tamir ve işçilik masrafları, değişen parça masrafları, çekici masrafları benzin istasyonundan tazminat olarak talep edilebilir.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir.
Kalkışta eşit şartlarda benzin daha iyidir tabi ki. Dizel 4500 devirde vites değiştirmesi gerekirken benzin 6500 devirde değiştirir. Bu da dizel vites atarken benzinlinin hızlanmaya devam etmesi demek oluyor.
Bunuda mesela bir çay bardağına koyduğunuz mazotu göz ve koku ile test edebilirsiniz. Temiz olduğuna emin olduğunuz arabanızın yakıtınıda aldığınız istasyondan bir küçük saydam şişeye temiz mazot doldurup bunuda yanınızda bulundurun daha sonra aldığınız örnekleri bunula karşılaştırabilirsiniz.
Akaryakıtların yanabilmesi için buhar haline gelerek hava ile karışması zorunludur. 100 lt hava içinde 1-7 lt arasında akaryakıt buharı karışımı yanıcı olur. Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır.
AdBlue'u asla dizel tankına koymayın. Motorunuza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir! AdBlue, NOx azaltıcı ajanlardır. Katalizörlerde, otomobil ve kamyon dizel motorlarında azot oksitin azalmasına neden olurlar.
Dizel Yakıt Sistemlerinde Suyun Neden Olduğu Sorunlar
Dizel yakıt sistemlerinde su olması çeşitli sorunlara neden olur. Su, çelik ve demir parçaların paslanmasına ve serbest demir oksit parçacıklarının oluşmasına neden olur. Bu pas parçacıkları yakıt filtrelerini kolayca tıkayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri