- Motorun çalışma karakteri yumuşamakta. - DPF'in kendini temizleme aralıkları hissedilir şekilde uzamakta, DPF'nin kendini temizleme süresi kısalmakta. - Sürüş esnasında yaklaşık 2.000 devir civarındaki titreşimler azalmakta, kaybolmakta.
motor yağ mı yakıyor? neyse yağa mazot karışırsa yağ incelir, yağlama kabiliyetini kaybeder.
Emilerek seyrelmiş yağ, silindir gömleğinden sıyrılarak kartere karışmakta ve yağın her seferinde daha da seyrelmesine neden olmaktadır. Yakıtın motor yağına karışmasının bir sebebi de yanma odasındaki ve karterdeki basınç farkı nedeniyle piston sagmanlarından sızan gaz halindeki yakıttır.
Malzemeler 3 litre kullanılmış sıvı yağ 600 ml etil alkol 18 gr. sodyum hidroksit Yapılışı İlk olarak 3 litre kullanılmış sıvı yağı iyice kaynatıp bir kaç defa tülbent yardımıyla süzüyoruz. Ne kadar çok süzerseniz o kadar iyi olur. Daha sonra Bir kavanozun içerisine 600 ml etil alkol ekliyoruz.
1 litre benzine 50 gr yağ karıştırılır. UNUTMAYIN: Yağ, kullanılan miktar da göz önünde bulundurulursa pahalı madde değildir. Bu nedenle "5 gram az olsun, tasarruflu olsun" düşüncesi motorunuzun ömrünü kısaltarak daha maliyetli bir sonuca dönüşebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Benzinin içerisine iki zamanlı yağ koymanız gerekir. Normalde bir litre benzine iki zamanlı yağdan elli gram koyuyorsunuz. Bu karışımı güzelce çalkalıyorsunuz ve benzin deposuna yerleştiriyorsunuz.
*1 lt benzine 20 ml yağ karıştırınız-- 1 ÖLÇEK 5 LİTRE BENZİN İLE KARIŞIR. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
10 numara yağın çevre kirliliğine de neden olduğunu belirten Başkan Mart, Atık yağların, kontrolsüz ortamlarda yakılması sonucunda ortaya çıkan kükürt ve tehlikeli ağır metaller nedeniyle havanın kirlendiğine, bu maddelerin ise insan sağlığına son derece zararlı olduğuna dikkat çekti. YANGINA SEBEP OLABİLİR!
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır. Bu kapaklar bir süre sonra aşınarak yağ sızıntılarına yol açar.
Depo geceleyin soğuduğunda, nemli hava depoya çekilir ve su daha soğuk depo duvarlarında yoğuşur. Dizel yakıt depolarının mümkün oldukça tamamen dolu tutulmasının bir nedeni budur. Ayrıca, açık bir dolum kapağından, bozuk bir depodan veya yağmurda açık kalan bir varilden yakıt sistemine su girebilir.
Fazla motor yağı konulduğu takdirde bazı sorunlar oluşacaktır; Yağ basıncı artar bunun sonucunda pompa ve filtreye zarar verebilir. Eski model araçlarda krank keçelerini patlatabilir ve motor yağı sızdırması meydana gelir. Yeni model araçlarda yağı yanma odasına atar ve mavi duman çıkmasına neden olur.
mazotunda yağı çözme özelliği vardır ( elinize yağ bulaşırsa mazotla hafif citileyin yağı çözer mesala ) bu yüzden mazotu motorun içine koyup ( abartmadan, 250 ml yetecektir ) 5 6 saniye sephada çalıştırıp daha sonradan hafif devirlendirip söndürmek motorun içinde kalan yanık yağı çözüp atar ve boşaltırken mazot daha ...
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur.
Çok çeşitli araç ve motor tiplerinde kullanıma uygun olup, özellikle soğuk iklimlerde rağbet görmektedir. 5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
Dizel sahipleri her tam depo dolumunda depoya 1:250, 1:200 veya 1:100 gibi ifadeler ile belirtseler de (genel olarak bir tam depo için 250-300 ml koyulmakta, hatta motoru etkisiz olanlar bir veya iki kere 1 litre bile eklemekteler) depoya 2 zamanlı motor yağı konulası konusunda tavsiyede bulunmaktalar.
Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir. Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir. Mazot ise daha yavaş ve daha uzun süre yanar.
Akaryakıtların yanabilmesi için buhar haline gelerek hava ile karışması zorunludur. 100 lt hava içinde 1-7 lt arasında akaryakıt buharı karışımı yanıcı olur. Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Ancak uzun yola çıkanlar ve şehirlerarası yolculuk yapanlar için dizel daha idealdir. Dizel yakıtın litre başına enerji üretimi benzine göre daha fazladır. Bu nedenle, aynı rotada seyahat etmek için benzinden daha az dizel gerekir. Buna ek olarak, benzinli ya da dizel fark etmeksizin yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
Kırmızı - Pembe: Kırmızı, pembe ve açık kahverengi tonlarındaki motor yağı şanzımanda sızıntı olduğuna işaret eder. Aks contaları, şanzıman tavası linyesi ve contası, pinyon dişlisi, hidrolik direksiyon pompası, hortumu, soğutucusu ve kremayer dişlisi sızıntı kontrolü yapmanız gereken kısımlardır.
Benzinli testere, benzinli tırpan benzinli ilaçlama ve diğer 2 zamanlı motorlarda, her 40 lt benzine 1 lt yağ kullanılması önerilir.
Yüksek kalitede mineral yağlar ve üstün nitelikli katıklar ile üretilmiş dört mevsim kullanılabilen dört zamanlı motosiklet yağıdır. Tüm iklim koşullarında ve en ağır şartlarda motoru korur. Karbon moleküllerinin ve kirin tortulaşıp birikmesine engel olarak aşınmayı önler ve motorun ömrünü uzatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri