Dilimize Arapçadan geçmiş olan mazeret, ''Mazur görmek'' sözcüğünden türetilmiştir. Birini mazur görmek, yaptığı hatayı affetmek ya da kusurunu yok saymak anlamına gelirken, mazeret ise bir şeyi yapmamak için öne sürülen bahane demektir.
Daha çok ''mazur görmek'' şeklinde kullanılan mazur kelimesi, ''uzr'' sözcüğünden türetilmiştir. Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir.
“Mahsur” çevrilmiş, kuşatılmış, etrafı sarılmış demek. Evde mahsur kaldı yani kapalı kaldı, çıkamadı dışarıya. Ya da yangında mahsur kaldı. “Mahzur” ise sakınca demek.
Mazur kelimesinin anlamı, mazeretli olan anlamına gelmektedir. Herhangi bir mazereti olan kimseler tarafından daha karşı tarafa mazeretlerini hoş görmeleri için söylenen bir kelimedir. Genellikle mazur görmek anlamında kullanılmaktadır.
kusura bakmamak, hoş görmek, bağışlamak, affetmek.
İlgili 26 soru bulundu
Özellikle maruz kelimesi 'maruz kalmak' sözcük grubu üzerinden ele alınmakta ve daha çok ifade edilmektedir. Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır.
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mazeret, ''Mazur görmek'' sözcüğünden türetilmiştir. Birini mazur görmek, yaptığı hatayı affetmek ya da kusurunu yok saymak anlamına gelirken, mazeret ise bir şeyi yapmamak için öne sürülen bahane demektir.
mazur / mâzur / mâzûr / معذور
Özürlü, mazeretli.
Büst, insan figürünün üst kısmını gösteren heykel ya da dökümdür. Büstte insan vücudunun baş ve boyun kısmıyla çeşitli oranlarda göğüs ve omuz bölgesi bulunur.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
Mazur kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mazur kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı maʿẕūr şeklindedir.
TDK'ya göre klişe kelimesinin doğru yazımı klişe şeklindedir. Klişe kelimesi k harfi ile başlar.
Maruziyet, TDK sözlük anlamı maruz olmak, maruz bulunmak ya da maruz bırakmak anlamlarına gelen bir sözcüktür.
Ağır, uyuşuk kimse.
Kötürüm Olmak Ne Demek? Sakatlık ya da yaşlılık nedeniyle artık yürüyememek kötürüm olmak anlamına gelmektedir. Özellikle bacakları üzerinden yürüyemeyecek noktada olan sakat kişiler için kötürüm kelimesi değerlendirilir. Bu şekilde engelli insanlar için ise kelime grubu üzerinden kötürüm olmak ifadesi kullanılır.
Molla (Farsça:ملا), İslami ilahiyat ve dini yasa (fıkıh) üzerine eğitim almış din bilginidir. Arapçada efendi, sahip gibi anlamlara gelen mevla (Arapça:مولی) kelimesinden türetilmiştir.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir. Genellikle birisi hakkındaki gerçekleri göremeyip boş hayallere kapılan ve birine körü körüne bağlanan kişiler için bu sözcük kullanılır.
Mahsur Kalmak Ne Demektir? Özellikle ne yaparsa yapsın kişinin bulunduğu yerden bir türlü çıkamadığı ve sıkıştığı yer olarak da anlatmak mümkün.
Ketum kelimesi aynı zamanda Arapça kökene sahiptir. Ketum Nedir? Payitaht kelimesinin anlamı, sır saklamayı bilen, sır saklayan, ağzı sıkı demektir. Daha da doğrusu sır saklamayı bilen insanlara ketum insan denmektedir.
Mübah (Arapça: مباح), İslami terim. Efâl-i mükellefin'dendir. Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir. Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi...
Genel olarak “makul süre”, adaletin etkinliğini ve inanılırlığını zayıflatabilecek gecikmeler olmaksızın, bir ceza veya medeni hukuk ya da idari bir davanın makul bir süre içinde görülmesini sağlayan bir güvence olarak tanımlanabilir9.
Mütehakkim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Hâkim olan, hükmeden. Zorbalık eden, hükmünü zorla yürüten.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
Hem edebiyatta hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılan ''beylik laflar'' terimi, daha önce birçok kişi tarafından söylenmiş olan, sıradan söz manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri