Zeytinyağı kekik ve sarımsağı ilave ederek biraz daha soteleyin. İnce halkalar halinde doğranmış biberleri, küp küp doğranmış domatesleri, ketçap ve baharatları ilave ederek, arada sırada karıştırarak kısık ateşte soteleyin.
Tavuklar iyice temizlendikten sonra çukur bir kaba konur. Ayrı bir çukur kapta yarım su bardağı su, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 tutam karabiber ve 3 yemek kaşığı ketçap karıştırılır ve ardından tavukların üzerine dökülür.
Kurumaması için ve daha sulu sulu olması için tavuk ya da kalça da kullanabilirsiniz sotelerinizde. Tavuk göğsünden bir sote yapacaksanız da orta-kısık ateşte pişirme, yağ miktarını bir nebze daha fazla arttırmaya özen gösterin. Soteyi yaparken kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz bir tava kullanmaya özen gösterin.
Öncelikle tavuğun marinesi için; tavuğumuzu bir kaba alalım ve üzerine çok minik doğradığımızı soğanımızı rendelediğimiz sarımsağımızı, sıvı yağ, toz biber karabiber kekik ve kırmızı toz biberimizi ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Üzerini streçleyelim ve buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
İlgili 28 soru bulundu
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor.
Çünkü tavuk etinin bir tarafının ince bir tarafının kalın olması eşit şekilde pişmesini engelleyerek bazı kısımlarının kuru kalmasına sebep olur. Ya da dilerseniz kırmızı et gibi tavuk göğsünü de şeritler halinde kestirebilirsiniz. Bu şekilde de eşit olacağı için her tarafı aynı şekilde pişecektir.
Pratik Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuklar sotelik doğranır, tencereye koyulup kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır, suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada soğan küp küp doğranır.
Limon tavuğunuzun pişerken nar gibi kızarmasına yardımcı olmaktadır. Tavuğu fırında bütün halde pişirirken yağlamak yerine, delikli bir bezi tereyağına batırıp tavuğunuzun üzerine örtün. Böylece güzelce kızarmış ve çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz.
Haşlanan tavukların üzerine yağ eklenir ve bir iki dakika kavrulur. Daha sonra üzerine soğan ve sarımsaklar da eklenerek kavrulur.
Tencereye yağ konulur. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavrulur, kavrulan soğanlara kıyılmış sarımsaklar da ilave edilir. Kuşbaşı tavuklar tencereye ilave edilir, suyunu çekmeye yakın doğranmış biberler eklenip birlikte kavrulur. Rendelenen domates ve salça ilave edilip baharatlar katılıp pişmeye bırakılır.
Domateslerin kabuğu soyulur küp küp doğranır, ayrı olarak biberler de küp küp doğranır. Suyunu çeken etlerin üzerine biberler katılır ve yumuşayana kadar pişirilir, üzerine salça ve toz biberde katılarak altüst edilir, son olarak domatesi, suyu ve tuzu atılarak orta ateşte pişmeye bırakılır. Afiyet olsun.
Herkesin kolaylıkla yapabileceği omlet, ketçap dökülen yiyecekler arasında yer almasa da, ketçap eklenerek yenildiğinde de çok lezzetli bir atıştırmalıktır.
Ketçap sıklıkla patates kızartması, hamburger, sandviç, makarna ve kızartılmış veya ızgara et ile birlikte kullanılmaktadır. Ketçap, ayrıca likopen açısından zengin bir kaynaktır. Zengin antioksidan içeriğe sahip olan ketçabın insan sağlığına zarar vermeden tüketilebilmesi için, kimyasal katkı içermemesi gerekmektedir.
Ketçap domates suyundan elde edilen, yemeklerin yanında sos olarak eklenen bir üründür. İçinde domates, şeker, sirke, tuz, nişasta ve tatlandırıcılar bulunur. Baharatlar ise oldukça azdır.
Soğan ve biberleri ince ince doğrayıp tavuğun üzerine ekleyin. Domatesin de kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve tavaya ilave edin. Yemeğiniz suyunu çekince baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Pişen tavuk etlerinin üzerine 5 yemek kaşığı zeytinyağı, doğranmış soğanı ve sarımsağı koyup, 2 dakika karıştırarak, kavurun. Daha sonra tencereye biberleri ekleyip, 3-4 dakika daha kavurun. Son olarak tencereye doğranmış domates, damak tadınıza göre tuz, karabiber, köri ve kimyon koyun.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
-- Tavuğun sote için tercih edilebilecek kısmı but kısmıdır. Hafif yağlı olması pişerken kurumasını önler. Kemiksiz olarak almanız işinizi kolaylaştıracaktır. -- Ette olduğu gibi tavuk sote yaparken de tavuk etinin lezzetini kaybetmemesi için mühürleme işlemi şarttır.
Mutfakta yine en çok kullanılan ürünlerden biri olan yoğurtla enfes marinasyonlar hazırlayabilir, tavuk etlerinizi bu soslarla marine ederek tavuğu kurutmadan enfes şekillerde pişirebilirsiniz.
Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır. Ancak, tavuğu saklayacaksanız, sirke ve limon suyu ile yıkadıktan sonra iyice temiz su ile durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri