MCV Düşüklüğü Nedir?
MCV'nin 80 fl'nin altında olması durumunda MCV düşüklüğü söz konusudur. Mikrositik anemi denilen kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.
MCV düşüklüğü “mikrositik anemi” olarak isimlendirilir, bu durumda kırmızı kan hücrelerinin olağan boyuttan ufak olduğunu gösterir. Bu düşüklük bazı zamanlarda acil müdahale edilmesi gereken yüksek tansiyon, şok, koroner arter hastalığı, darlık ve yetmezlik gibi önemli problemlere neden olabilir.
Hastada MCV düşüklüğü söz konusu ise, altta yatan sebebe yönelik tedavi verilir. Demir eksikliği durumunda, demir takviyesi yapılırken, hastanın günlük beslenme alışkanlığı düzenlenir ve demir eksikliği yapabilecek ek hastalıklar açısından sorgulaması yapılır.
MCV değerinin 80 fL'nin altında olması mikrositik, 100 fL'nin üzerinde olması ise makrositik bozukluğun göstergesidir. MCV düşüklüğünde görülen semptomlar arasında halsizlik, güç kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk rengli gibi birtakım belirtiler yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 27 pg'nin altında olması yani MCH düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobin üretiminizin normalden az olduğu anlamına gelir. MCH düşüklüğü demir eksikliği anemisi, otoimmün hastalık ve diğer sorunların bir işareti olabilir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
MCH düşüklüğünde demir ve B6 vitaminlerinden zengin beslenilmesi tavsiye edilebilir. Demir içeren gıdalarla birlikte bol limonlu salata gibi C vitamini ve lifli gıda tüketimi yapılması söylenir. Bu sayede MCH seviyeleri yükselebilir.
MCH değerinin yükseltilebilmesi için; demir alımı arttırılmalıdır. Kuşkonmaz, kırmızı et, tofu, karides, badem, ıspanak, mercimek, yumurta, istiridye gibi yiyecekler tüketilmelidir. C vitamininden zengin olan gıdalar tüketilmelidir.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Mean Cell Volume olarak bilinen MVC, kan testleriyle ölçülebilir. MVC değerleri ile trombositler, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücrelerinin durumu belirlenmiş olur. MVC alyuvarlara yönelik yapılır.
İngilizce “mean corpuscular hemoglobin” veya “mean cell hemoglobin” ifadelerinin kısaltması olan MCH; “ortalama eritrosit hemoglobin” değeri olarak çevrilebilir. Eritrosit dediğimiz hücre, kandaki kırmızı kan hücrelerini ifade eder.
“WBC tahlili nedir?” dendiğinde beyaz kan hücrelerin sayısının ölçülmesini sağlayan testtir. Buna lökosit testi de denir. WBC, toplam kan hacminin yüzde 1'ini oluşturur. Beyaz kan hücrelerinin nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil olmak üzere 5 tipi vardır.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Hemoglobin düzeyindeki düşüş çok büyük olasılıkla kansızlıktan (anemi) kaynaklanır. HGB düzeyinde düşüşe yol açabilen durumlar arasında şunlar yer alabilir: Demir eksikliği anemisi. Vitamin eksikliği anemileri (B12 vitamini veya folik asit eksikliği)
Folik asit eksikliği: Folik asit, B12 vitamininde olduğu gibi, kırmızı kan hücresi üretiminde kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, folik asit eksikliği de daha büyük boyutta hücrelerin oluşmasına ve dolayısıyla MCH değerinin artmasına neden olabilir.
Kansızlık ya da anemi, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman kansızlık meydana gelir.
Kırmızı kan hücrelerinden normalden fazla demir birikmesiyle oluşur. Bu anemi çeşidinde kanda MCV değeri düşük çıkar. Bunlarla birlikte alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da MCV düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
Tam Kan Sayımında Hangi Değerlere Bakılır? Kandaki kırmızı hücre, beyaz hücre ve trombosit sayısı ölçülür. Kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve ortalama boyu hesaplanır. Kırmızı kan hücrelerinden (hematokrit) oluşan kan oranı hesaplanır.
Ortalama Corpuscular Hacim ismiyle adlandırılan MCV kan testi, kan ölçümlerinde sonuçlanan bir testtir. Bu test türünde kan hücrelerinin hepsinin boyutları belirlenmektedir. Özellikle kırmızı kan hücrelerinin kandaki boyutlarını belirlemek amacıyla bu test uygulanır. Genel olarak MCV testi bir çeşit kan testi türüdür.
RDW düşüklüğü, vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama büyüklüklerinin ve şekillerinin dağılımının normal sınırların dışında düştüğü anlamına gelir. Bu durum, vücutta oluşan bir anormalliğin göstergesidir ve birçok farklı hastalık için potansiyel bir belirti olarak kabul edilir.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, Karaciğerde ve dalakta meydana gelen hastalıklar, Virüslerin neden olduğu enfeksiyon hastalıkları, Çinko, vitamin ve bakır gibi minerallerin eksikliği WBC düşüklüğüne neden olur.
WBC DEĞERLERİ KAÇ OLMALI? WBC referans aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterse de genel olarak, bir mikrolitre (mcL) kanda yaklaşık 4 bin ila 10 bin mcL aralığında akyuvar hücresi bulunması normal kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri