Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak. Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
Meb onaylı Aşçılık sertifikası nedir ve nereden alınabilir? Aşçılık sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Kurs'lar yada Halk Eğitim merkezleri tarafından eğitim sonunda kursiyerlere verilen bir belgedir.
Aşçılık kursumuza kayıt yaptırdıktan sonra seçeceğiniz hafta içi ve hafta sonu grubunda eğitime başlayabilirsiniz. Toplamda 4 aylık bir süreci kapsayan eğitim 4 ayda staj imkânı sağlayarak iki aşamadan oluşmaktadır.
Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır.
Kurs sonucunda alınan sertifika ile bireyler kendi gıda işletmesini açabilir ya da konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, devlet ve özel kurum mutfaklarında, kafeterya, bar ve restoranlarda, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek üretim ünitelerinde vb. yerlerde aşçı olarak ...
İlgili 43 soru bulundu
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak. Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
dağıtılması 26-31 Mayıs 2023 18 Kalfalık ve Ustalık sınavlarının yapılması (Beceri Sınavı/Teorik Sınav) 1-22 Haziran 2023 Beceri sınavları ile kısıtlı aday olarak işaretlenmiş adayların teorik sınavları yapılacaktır.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Bu durumda karıştırılan ve sıkça sorulan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu akıllara gelir. Bu sorunun cevabı hayırdır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez.
“Aşçı nasıl olunur?” sorusu, bu meslekte kariyer edinmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. Aşçı olabilmek için aşçılık sertifikasına sahip olmak gerekir.
Aşçı (Seviye 4), yiyecek üretimi yapılan özel ve kamuya ait konaklama işletmelerinin, lokanta, gemi, tren ve yatların mutfaklarında görev yapar. Servis, Oda Servisi, Ambar, Satın Alma, Teknik Servis, Çamaşırhane, İnsan Kaynakları gibi bölümlerle işbirliği içinde ve uzun süre ayakta çalışır.
Toplam Süre : 34 hafta x 30 saat = 1020 saattir.
MEB Onaylı Aşçı Belgesi
Merkezi Eğitim Kurumları'ndan alacağınız Aşçılık Eğitimi Bitirme Belgesi (Sertifikası) resmi belge olduğu için tüm Türkiye'de geçerlidir. Ayrıca Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği gereğince “İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.” Denilmektedir.
MEB onaylı sertifika programına kayıt olmak için ilgili kurumun başvuru sürecini takip etmeniz gerekmektedir. Programı başarıyla tamamladıktan sonra sertifika için ilgili kuruma başvurmanız gerekmektedir. Sertifikanızı doğrulamak için ise MEB'in resmi web sitesi üzerindeki sertifika doğrulama sistemi kullanılabilir.
Beceri Sınavlarının Yapılması : Her Adayın randevusu Şubat ayı içerisinde ancak farklı gün ve saatlerde olacaktır. 3 Nisan 2023 Pazartesi günü başlayıp 28 Nisan Cuma 2023 günü sona erecektir. Başvurular 9:00-12:00 ile 13:30-16:45 saatleri arasında alınacaktır.
2- TÜM ADAYLAR giriş belgelerini (e-sınav ve beceri/uygulama sınavı) 26.10.2023 ile 30.11.2023 tarihleri arasında kayıt yaptırdığı Mesleki Eğitim Merkezinden alacaklardır.
Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasına ister esnaf odasına kaydı olsun mutlaka ustalık belgesiyle belediyeye başvuracak. Bu belge olmadan iş yeri açılmasına müsaade edilmeyecek." ifadesini kullandı.
Adaylar, her sınav dönemi için ayrı olmak üzere KDV dâhil 130 (yüzotuz) TL e-sınav ücretini sınavın adını seçerek Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesine ait T.C.
Mesleki teknik eğitim kurumlarından ayrılanların başvuru yaptıkları alan/dal olmak kaydıyla her dönem için altı ay, her sınıf için bir yıl ustalık sınavı başvurusunda değerlendirilir.
Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri