Sigortacı, anlaşma bağlamında risk devri yaptığı için devreden (sedan) taraf olarak bilinir. Reasürör, sigortacı tarafından kabul edilen ve anlaşmadaki tanıma uyan tüm riskleri devralmak, sigortacı da bunları devretmek zorundadır. Bu nedenle, anlaşma yoluyla yapılan reasüransa "zorunlu reasürans" da denir.
Riskin gerçekleştiği durumlarda, hasar tazmini reasürans şirketi tarafından karşılanarak sigorta şirketine ödeme yapılır. Reasürans anlaşmaları tiplerine göre; bölüşmeli, kotpar, eksedan, bölüşmeli olmayan, hasar fazlası ve toplam hasar fazlası olmak üzere 6 farklı yapıya sahiptir.
Sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesidir. Sigorta şirketleri, teminat verdikleri rizikolarda büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans (mükerrer sigorta) yaptırır.
İhtiyari-zorunlu
Bu tür reasürans anlaşmalarında sigortacı istediği riski reasüröre devretmekte serbesttir. Buna karşılık reasürör, kendisine anlaşma kapsamında devredilen her riski kabul etmek zorundadır.
İhtiyarî (fakültatif) reasürans; isteğe bağlı olarak yapılan bir reasürans şeklidir. Sigorta şirketleri genellikle trete reasüransı dışında kalan riskler için ihtiyari reasüransa başvurmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Eksedan(Aşkın bedel reasürans anlaşmaları / Surplus): Önceden belirlenmiş bir limiti geçen sorumlulukların sedan tarafından reasüröre devri ve reasürörün de bunları kabul zorunluluğu olan bölüşmeli otomatik reasürans anlaşmasıdır (tretesidir).
Bölüşmeli reasürans anlaşmaları: Bu tür anlaşmalarda, sigorta primi ve hasarlar belli bir oranda sigorta şirketi ile reasürör arasında paylaşılır. Sonuç olarak sigortacının ve reasürörün devredilen risklerden elde edeceği kâr veya zarar birbirine benzer olacaktır.
Bölüşmeli Reasürans
Reasürör şirket de, anlaşma koşulları çerçevesinde reasüransı yapılan rizikoyu zorunlu olarak kabul eder. Bu tip uygulama, önceden yapılan sözleşmenin varlığı nedeniyle özellikle sedan şirketi rahatlattığından tüm sigorta taleplerini cevaplandırabilir.
şirketler de dâhil edildiğinde 2021 yılında Birliğe üye Hayat Dışı şirket sayısı 43, Hayat/Emeklilik şirket sayısı 22 ve Reasürans şirket sayısı 4'tür.
Reasürör şirket sadece reasüransa konu olan poliçenin hasarlanması sonrasında devreye girer. Reasüransa tabi olan poliçelerin uğrayabileceği hasarlarda önceden üzerinde anlaşılmış bir tutarın veya oranın aşılması durumunda reasürör sorumluluğu başlar.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
PLEN: Genel olarak, sigorta veya reasüre edilmiş riskin, sigorta şirketi ya da reasürör tarafından kabul edilmiş bir bölümünü ifade eder. Büyük ölçekli risklerin sigortasında görülen, riskin sigorta şirketleri arasında dilimler halinde paylaşılması uygulamasıdır.
Hukukî anlamda halefiyet, hak sahibi bir kimsenin yerine geçmektir. Daha açık bir ifade ile bir başkasının bir hakkına -veya bütün olarak malvarlığına- sahip olmak suretiyle o kimsenin yerine geçmektir. Halefiyet, hakkın süjesinin (hak sahibinin) değişmesini ifade eder1.
Bu sistem, sigorta şirketlerine potansiyel olarak büyük ödemelere yol açabilecek büyük riskleri yönetme yeteneği sağlar. Reasürans sayesinde, sigorta şirketleri belirli bir risk üzerindeki mali yüklerini azaltabilir. Reasüransın esas amacı, sigorta şirketlerinin mali dengesini ve kararlılığını korumaktır.
Open- cover poliçe olarak da bilinen Nakliyat Abonman Poliçesi, sigortacı ile sigortalının önceden anlaştığı teminat limiti, şart, fiyat ve süre çerçevesinde, yapılacak tüm seferleri yükleme ihbarının zamanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın otomatik olarak teminata alır.
Reasürans, sigorta şirketlerinin sigorta faaliyetleri ile üzerlerine aldıkları riskleri bu riskleri üstlenecek başka şirketlere (reasürans şirketlerine) tamamen veya kısmen devrederek yükümlülüklerini paylaşmasıdır. Bu şekilde sigorta şirketleri sundukları güvenceyi genişletme imkanına sahip olmaktadırlar.
Türk Reasürans Sigortacılık Kanunu'nun Ek 4'üncü maddesine dayanılarak, 2019 yılında kurulmuştur. Sermayesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmıştır.
Toplam Hasar Fazlası Reasürans Anlaşması (Stop Loss Treaty)
Sigorta şirketinin yıl boyunca ödediği hasarları karşılamak üzere yapılan bir anlaşmadır.
Reasürans yoluyla devir alınan sorumluluğun kısmen veya tamamen başka bir şirkete devredilmesi işleme retrosesyon denilmektedir.
Banka sigortacılığı ismiyle de anılan bankasürans, bir sigorta şirketi ile bankanın ortak bir platformda buluşması ve banka müşterileri olan tüketicilere sigorta ürünlerinin pazarlanmasıdır.
Bir başka filo kasko sigortalama yöntemi ise stop-loss kasko denilen yöntemdir. Burada filodaki bütün araçlar için toplam bir teminat tutarı üzerinden filo kasko sigorta yapılır. Ödenen hasarların toplam teminat tutarını aştığı noktada hasar ödemeleri kesilir.
- Emniyet (Katastrof) Payı (Güvenlik Marjı): Deprem gibi olağan dışı felaketlerin gündeme getireceği hasarlar için de prim içinde bir pay olmalıdır. Çünkü “güvenlik marjı” olmadan bir sigorta şirketi bazı zamanlarda beklenmedik yıkıcı durum- larla karşılaşabilir.
Sigorta ettiren, belirli bir menfaati, farklı sigortacılarda aynı rizikoya karşı sigortalar ve sigorta bedelleri toplamı sigorta değerini aşacak olursa çifte sigorta söz konusu olacaktır. Çifte sigorta, müşterek sigorta (TTK mad. 1285) ve kısmi sigorta (TTK mad. 1287) ile de meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri