Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Med (المد); sözlük anlamı itibariyle uzatmak, ziyade etmek, arttırmak manasındadır. Tecvîd ıstılahında ise med veya lîn harflerinde biri ile sesi uzatmaya denir. Aslî medd'in üzerine ziyade etmeye de med denir.
Ziyade med sebebi olan hemze ve sükûn bulunmadığında sadece med harflerinden biriyle yapılan uzatmaya “tabiî med” (medd-i tabîî) denir ve bu tür medler ayrıca kasr olarak da adlandırılır.
Kısaca söylemek gerekirse harf-i med ve sebeb-i med aynı kelimede olursa buna medd-i muttasıl denir. Harf-i medden eğer biri bulunur harf-i medden sonra sebeb-i medde hemze olur ve ikisi de bir kelimede yer alırsa bu da medd-i muttasıl olur. Medd-i muttasılın dört elif miktarı kadar uzatılması vaciptir.
İlgili 19 soru bulundu
Lîn sözlükte yumuşak olmak demektir. Harf-i lînden sonra sükûn gelirse medd-i lîn olur. Lîn harfleri vâv (و) ve yâ (ى) harfleridir. Bu harfler sâkin olup, bir önceki harfin harekesi fetha olursa ve sonrasında da lazımî veya arızî sükûn bulunursa bu takdirde medd-i lîn olur.
c.Bir kısa ünlü ve iki ünsüzden oluşanlar: eşk, emr, ömr… d.Bir ünsüz, bir kısa ünlü ve iki ünsüzden oluşanlar: derd, zehr… Bu heceler, normal bir heceden daha fazla uzatılarak okunur ve bu şekilde okumaya med adı verilir.
Asli ve fer'i med olmak üzere iki çeşittir.
Tecvid Kurallarından Meddi Munfasıl Nedir? Med harfinden sonra hemze gelir ve med harfi ile hemze farklı kelimede bulunursa medd–i munfasıl olur. Bir başka ifadeyle bir kelimenin sonunda med harfi bulunur, peşinden gelen kelimenin ilk harfi de hemze olursa medd–i munfasıl meydana gelir.
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Med harfinden sonra ârız sukûn bulunursa oluşan tevcid kuralına medd-i ârız denir. Sükûn-u Ârız yok. Not: “Vakıf olan her yede Medd-i Ârız olur.” anlayışı yanlıştır. 'Harf-i med' veya 'sükûn-u ârız' dan biri eksik olursa meddi arız olmaz.
Meddi lazım, muhakkak uzatılması gereken medd anlamına gelir. Med harfinin ardından lâzımî sükûn gelir ise medd-i lâzım meydana gelir. Bir başka ifade ile med harfi sonrasında cezimli ya da şeddeli bir harf gelir ise medd-i lâzım olur.
Bir kelime içerisinde harfi med bulunur ise, bunlar vav, ya, elif olabilir, harfi med sonrasında eğer sebebi med yoksa o zaman meddi tabi olarak isimlendirilmektedir. Meddi tabinin ne kadar uzatılması gerektiği de bilinmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bu bir elif kadar olmalıdır.
Medd-i Tabiinin bir elif miktarı uzatılması vaciptir. yapılmazsa haram işlenmiş olur.
Medd-i lîn ne demektir? Kolaylık ve yumuşaklıkla uzatılan, lisâna aĝır gelmeden kolayca okunan ''yumuşak uzatma'' demektir.
Med ( مد ) ve Kasr ( قصر ) İşareti
Bir uzatma işareti olan Med ( مد ), altında bulunduğu harfi bir elif miktarı uzatır. Kasr ( قصر ) işaretiyse altına yazıldığı harfin uzatılmadan okunacağına işaret eder.
Soru : Medd-i munfasılın meddinin hükmü nedir? Cevap : Medd-i munfasılın (Tecvid) hükmü câizdir. Yani, kırâat imamları arasında muhtelefün fihtir. Bazı imamlar uzatmış, (medd-i tabiî üzerini ilâve etmiş), bazıları da kasr etmişler (medd-i tabiî gibi bir elif miktarı uzatmışlar) demektir.
Taberânî aynı hadisi «Sunen-i Kebi r»inde zikretmiştir. Med: Medd-i tabii üzerine, med harflerinden birini fazlaca uzatmaktır. Med, harfi meddin dışında yapılamaz. Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır.
c) Med (Uzatma): İki kapalı hece arasında bir açık hece gerektiğinde iki tip hecede yapılan bir uygulamadır: ünsüz+uzun ünlü+ünsüz (nâz) ve ünsüz+ünlü+iki ünsüz (dost). “uzatılmış imâle” adı da verilir. Med yapılan hece, üzerine bir çizgi konularak gösterilir.
Med, çoğunlukla Arapça ve Farsça kelimelerde görülmekle birlikte az da olsa Türkçe kelimelerde de görülen, kapalı heceyi taĢıdığı birtakım özelliklerden dolayı biri uzun, biri kısa iki hece olarak okumaktır.
Türk Dil Kurumu verilerine göre Metcezir olarak bilinen bu kelime, gelgit manasını taşımaktadır. Met kelimesi uzatma ve çekme anlamına gelmektedir. Cezir kelimesi ise czr kökünden gelmektedir. Suyun çekilmesi ve sığlaşması anlamına gelmektedir.
Med Türk Edebiyatında edebiyat terimi olarak bilinen bir olgudur. Med, iki kapalı hecenin arasına bir açık hece bulunması gerektiğinde devreye girer.
Soru : Medd-i lâzım, kaç türlüdür? Cevap : Medd-i lâzım, kelime ve harf olmak üzere ikiye ayrılıp cezim ve şeddeli olmak üzere de iki bölüme ayrıldığından dört çeşit medd-i lâzım vardır.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Fer'i harflerde 5 tanedir. 1-Teshilli okunan Hemze 2- İmaleli okunan Elif, 3- Lamı Muğallaza (kalın okunan lam harfi), 4- Sadı Müşemmeme (İşmamlı telaffuz edilen ص harfi) 5-İhfa olunan nun harfi Kanalın Linki: / süleymankiliÇ Dersin notlarına ulaşmak için tıklayın: https://drive.google.com/file/d/1fWxe...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri