Yüksek nem içeren hurmalar (% 30-35) -15/0 sıcaklıklarda depolanmalıdır. Hurmalar depo içinde havadaki nemi alırlar bu nedenle deponun nemi %75 i geçmemelidir. Bu 0 °C'de depolanan ürün içinde geçerlidir. Ancak -18 °C'de depolama yapıldığı takdirde hurmalarda su kaybı olacaktır.
Buzdolabında Hurma Nasıl Saklanır? Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
0-10 C sıcaklıkta hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmelidir. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden 5-10 dk. önce dolabınızdan çıkarırsanız tüketime hazır hale gelir.
Yaş Hurma Nasıl Saklanır? Aldığınız yaş hurma dondurulmuş vaziyette ise hurmayı çözülmeden yeniden dolabınızın buzluk kısmına hava almayacak şekilde koymanız gerekir. Eğer aldığınız hurma çözülmüş bir yaş hurma ise hava almayacak şekilde kapatılıp yine buzluğa koymalısınız.
Ahmed Şahin hocada hurmanın mutlaka yıkanması gerektiğini söylerken, hurmanın bugün olumsuz şartlara maruz kalmış olabileceğini, çevre kirliliğinin had safhada olduğunu aktardı. Bu nedenle de hurmaların sağlık açısından yıkanmadan yenmemesini tavsiye etti.
İlgili 19 soru bulundu
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurmalar diğer kurutulmuş, işlenmemiş meyve ve sebzeler gibi serin yerde tutulmalı ve nakledilmelidir. Hurma için tavsiye edilen nakliye sıcaklığı 7 °C'yi geçmemelidir. Çok daha sıcak zamanlarda bu 2-4 °C arasında olmalıdır.
Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Yaş Hurma Nasıl Saklanır? Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
Yaş hurmaları suyun altında yıkamak yerine ıslak bir peçete ile silerek temizlemek yeterli olur. Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı zaman, belli bir süre sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak muhafaza etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da hemen tüketilmesi öneriliyor.
Medine hurması nasıl tüketilir? Tek başına da tüketilebilen Medine hurması aynı zamanda tatlı tariflerinde şeker yerine kullanılabiliyor. Medine hurması; vitamin, lif ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Her gün sabahın erken saatlerinde veya öğün aralarında 2 ila 3 hurma yemek tavsiye edilir.
Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Taze Hurma Yıkanır Mı? Taze hurmalar, genellikle piyasaya sürülmeden önce yıkandığı için yıkamanıza gerek yoktur. Ancak evde taze hurma yıkamak isterseniz, soğuk su ile yıkamanız önerilir. Yıkama işleminden sonra, taze hurmaların kurutulması önemlidir.
Hurmada kurtlanma her zaman bozulma anlamına gelmez. Doğal bir ürün olduğundan ürünün bir kısmında kurtlanma görülebilir. Temizleyip yemekte hiçbir sakınca yoktur.
Hurma ağaçların özelliklerinden en önemlisi su ve güneşi çok sevmesidir. Su ve güneşin bol olduğu yerlerde bol meyveler verir. Fakat bunlardan birisinin eksik olması halinde meyve vermez. Bu sebeple kökünün su, tepesinin de güneş görmesi gerekir.
Medine hurması diğer hurma çeşitlerinde olduğu gibi kolay bir şekilde kurutulur. Doğal tekniklerle güneş ışığında hurmayı kurutabilirsiniz. Meyve kurutucu dolap ve makineler de mevcuttur. Evde sıcak fırında da hurmayı kurutabilirsiniz.
Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asılır. Asılan hurma iplerinin gergin olması gerekmektedir. Bol güneş alan temiz bir alana asılan yaklaşık 1 ay kurumaya bırakılır. Asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması önem taşımaktadır.
İpe geçirdiğiniz hurmaları, güneş gören bir yere asın. Bu yerin rüzgar almadığından, nemli ve kuru olmadığından emin olun. Cennet hurmalarını kuruturken, yağmur almamalarına da çok dikkat edin. Cennet hurmalarını güneşte, 1 ay boyunca bekleterek kurutabilirsiniz.
Yine yiyecek olduğunuz kadarını oda sıcaklığındaki bir suda hafifçe yıkadıktan sonra kurutarak tüketebilirsiniz. Hurma tarımı geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır. Üretiminde ve sonrasında herhangi bir kimyasal kullanılmadığı için, saklama koşullarına bağlı olarak kurtlanma görülebilir. Bu olağan bir durumdur.
Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir. En pahalı hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Acve hurmasını ülkemizde yaşayanlar yakından tanır. Çünkü bu hurma, Hac görevi için gidenlerin dönerken sevdiklerine hediye olarak getirdiği bir hurma türüdür.
Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, Berni ailesinden kahverengi-kırmızı renge sahip, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir. Özgün bir aroması vardır.
Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanılır, bu nedenle cüzdan ve çantalarda saklanır.
Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir.
Satın alırken hurmanın derisindeki buruşukluklar sorun değil, ancak bastırınca sert hissetmemeli. Meyvenin dışında beyaz noktaların olması da şekerlenmiş, yani eski hurmanın işareti olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri