Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden. Düzenli olarak meditasyon yapmak kaygıyla başa çıkmak için size destek olacak.
Meditasyonun en önemli faydalarından biri, stres ve kaygıyı azaltma özelliğidir. Stres, algılanan tehditlere veya zorluklara verilen doğal bir tepkidir; ancak kronik stresin zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde zararlı etkileri olabilir.
Olumsuz düşüncelerin giderilmesi konusunda yardımcı olan meditasyon, depresyon gibi ruhsal sağlığı etkileyen durumlar için de tercih edilir. Depresyonun iyileştirilmesi için vücuttaki inflamatuar sitokin seviyesinin azaltılmasına da katkıda bulunur. Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir.
Panik ataklarla baş etmenin en güçlü yöntemlerinden biri meditasyondur. Çok sayıda araştırma, meditasyonun kaygı ve stres sorunlarını önemli düzeyde azaltabileceğini göstermiştir. Mindfulness temelli meditasyon, panik atakla baş etmede bu sorunu yaşayan kişilere yardımcı olabilir.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
E vitamini güçlü bir antioksidandır ve araştırmalar antioksidanların anksiyete üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Fındık, kaju, brezilya cevizi iyi birer E vitamini kaynağıdır.
Panik atak esnasında, dolaşıp hareket etmek faydalı olabilir. Yürümek, hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza, hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz halinde salgılanan endorfin hormonu, ruh halinize ve rahatlamanıza iyi gelecektir.
Yoganın, bireyin anksiyete semptomlarını azaltmak için izleyebileceği güvenli ve etkili bir yöntem olduğu, araştırmalarla desteklenmektedir. Anksiyete bozukluklarında yoga, diğer tedavilere eşlik etme işlevi görebilir.
OTONOM SİNİR SİSTEMİ
Bunlar beyinde amigdala ile lokus seruleus arasındaki karşılıklı bağlantılar tarafından düzenlenen kalp hızı ve kan basıncı artışlarını içerir. -Solunum sistemi: Takipne gibi belirtilere neden olur. Bir korku yanıtı sırasında solunumda değişiklikler ortaya çıkabilir.
Etkilerini görmek için ne kadar sabretmeliyim, diye soruyorsan eğer, kısacası 10-20 dakikalık günlük meditasyon istikrarlı şekilde sürdürüldüğünde birkaç hafta veya ayda pozitif etkileri görmeye başlayacaksındır.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Meditasyon yapmak, beynin alfa dalgalarını (rahatlamış beyin dalgaları) arttırır ve kaygı ve depresyonu azaltır. Ayrıca, meditasyon yapmak, stresi yönetmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye, hafızayı geliştirmeye ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Anksiyetenin en iyi ilacı egzersiz. İlla bir spor salonuna gitmeniz gerektiğini düşünmeyin. Açık havada yarım saat tempolu yürüyün, evde yapabileceğiniz hareketleri deneyin. Tenis, futbol gibi sosyalleşebileceğiniz sporlar ve farklı ortamlar modunuzu değiştirecektir.
"Bir anksiyete atağının başladığını belirlediyseniz, geçmesini beklerken dikkatinizi dağıtın" diyen Neidich, şöyle devam ediyor: Komik bir film açın, bir boyama kitabı alın, yürüyüşe çıkın, müzik dinleyin. Bir arkadaşınızı arayabilirsiniz ve onlara başka bir şey hakkında konuşmanız gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Anksiyete krizi stres veren belli bir olay tarafından tetiklenebilir. Örneğin, sosyal kaygı bozukluğu olan bir kişi kalabalık bir ortama girdiği zaman ya da bir gruba konuşma yapacağı zaman anksiyete krizi geçirebilir. Ya da yükseklik korkusu olan bir kişi için yüksekte olmak anksiyete krizini tetikleyebilir.
Stres, zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Doğru nefes alınmadığında anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar görülebilir. Diyafram nefesi gibi derin nefes alma tekniklerinin sinir sistemini aktive ederek stres seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.
Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.
Anksiyetenin kalıcı olarak tedavi edilmediği durumlarda, bireyin yaşamında dönem dönem benzer sorunlar yaşadığı görülmektedir. Çalışmalar anksiyete belirtilerinin ilaçsız, psikoterapi ile çoğu zaman geçebileceğini göstermektedir.
D vitamini, doğal bir ruh hali düzenleyicisidir ve uzun süreli iç gözlem ve üzüntü evresi genellikle D vitamini eksikliği ile bağlantılıdır. Eksikliğinin ayrıca kaygı, depresyona neden olduğu ve stres düzeylerini artırabileceği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri