Yapılan araştırmalar; meditasyonun stresin zararlı etkilerini azalttığı, hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve fibromiyalji gibi stresle ilgili hastalık ve sağlık sorunlarının semptomlarının iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Etkilerini görmek için ne kadar sabretmeliyim, diye soruyorsan eğer, kısacası 10-20 dakikalık günlük meditasyon istikrarlı şekilde sürdürüldüğünde birkaç hafta veya ayda pozitif etkileri görmeye başlayacaksındır.
Meditasyon yapmak, beynin alfa dalgalarını (rahatlamış beyin dalgaları) arttırır ve kaygı ve depresyonu azaltır. Ayrıca, meditasyon yapmak, stresi yönetmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye, hafızayı geliştirmeye ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.
Yapılan 12 farklı araştırma sonucunda, meditasyonun özellikle yaşı ilerlemiş katılımcılarda dikkati, hafızayı ve zihinsel hızı geliştirdiği ortaya çıktı. Meditasyon sırasında dikkati ve odağı geliştirmeye çalışmak, hafızaya ve zihinsel berraklığa pozitif bir gelişim sağlıyor.
Prof. Verimli ise, 'Meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir bilimsel veri olmadığını' belirtti. Meditasyonun stresi hafiflettiği için beyne iyi geldiğine inanılır. Ancak bazı durumlarda meditasyonun kişilerin ruh hallerini daha da kötüleştirebileceği ileri sürüldü.
İlgili 18 soru bulundu
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Meditasyon ise stresinizi azaltmak, ruh sağlığınızı iyileştirmek için basit ve etkili bir yol sunar. Bu eski uygulama, dikkatinizi şimdiki ana odaklamayı, dikkat dağıtıcı unsurlardan ve olumsuz düşüncelerden kurtulmayı içerir.
Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir.
Seçilen meditasyon türüne bağlı olarak stresten uzaklaşmak, rahatlamak, endişeleri azaltmak mümkün hale gelir. Meditasyonda amaç, dikkat ve konsantrasyonu artırarak zihnin iyileştirilmesini sağlamaktır. Bunun için zihinsel ve fiziksel teknikler bir arada kullanılır.
Meditasyonun faydaları
Düzenli olarak yapılan meditasyon; Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayarak kişinin endişe ve stres seviyesini azaltıcı etki gösterir. Strese bağımlı olarak gelişen yaşlanma etkilerinde azalma gözlenir. Mutluluk seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Araştırmacı Catherine Kerr'in bulguları gösteriyor ki meditasyonun odaklanmayı artıran etkilerine benzer şekilde hafızayı da güçlendirdiği gözlemleniyor. Meditasyon dikkat dağıtıcı beyin dalgalarını azaltıp düzenleyerek beynin üretkenliğini artırmayı ve özellikle kısa sürede hatırlama yeteneğini geliştirmeyi başarıyor.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Stres sizi endişeli, gergin ve endişeli yapıyorsa meditasyon yapmayı düşünün. Meditasyonda birkaç dakika harcamak bile sakinliğinizi ve iç huzurunuzu geri getirebilir. Herkes meditasyon yapabilir. Basit ve ucuzdur ve herhangi bir özel ekipman gerektirmez.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Stres, kaygı ve endişe gibi durumlardan kurtulmaya ve uyumadan önce vücudun rahatlamasını sağlayan meditasyon, düzenli olarak yapıldığında çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkar.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri