Bu kelimenin “anbean, an be an” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı anbean şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
An Be An Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
An be an kelimesi, ikilemedir. Türkçede bazı ikilemeler bitişik bazıları ise ayrı yazılır. An be an kelimesinin ise birleşik yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu'na bakıldığı vakit bu Kelimenin doğru yazımı, 'Bir an' biçiminde ayrı ele alınmış versiyonudur.
An bean kelimesi birleşik mi, ayrı mı yazılır? Vatandaşların aklına bu soru takıldı. Türk Dil Kurumu'na göre ise iki kelimede anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır.
Doğru kullanım şekli anbean olmalıdır. TDK verilerine göre anbean kelimesinin doğru yazılışı anbean şeklindedir. An be an olarak ayrı yazılışı ise yanlış olarak kabul edilmektedir. Bu kelime en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biridir.
İlgili 35 soru bulundu
Anneanne sözcüğü bitişik yazılır. Yani anne anne yazımı yanlış olup, anneanne doğru yazım şeklidir. Bir kelimenin nasıl yazıldığını öğrenmek istiyorsak Türk Dil Kurumu sözlüğünde yararlanmak doğru olacaktır.
Türkçede anlamı merak edilen sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; her an, ara sıra, giderek, dakika dakika gibi anlamlara gelir. Arapça ve Farsça kökenli bir sözcüktür.
Ambar olarak yazılmalıdır. Ambar Nasıl Yazılır? Ambar bazı bölgelerde hatalı yazım yapılan bir kelime türüdür. Genellikle anbar olarak yanlış yazılmaktadır.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Cevap: Anbean pekiştirme değildir. Pekiştirme Nedir ? ☞ Sözcüklerin anlamını daha da kuvvetlendirir.
“A” harfi ile başlar ve “I” harfi ile biter. Bu kelimenin ise, tersten okunuşu ise “ına” olarak bilinir. Kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için TDK sözlüğüne bakmak gerekiyor. Bu sözlüğe göre hayatımızın içinde çok sık kullandığımız bu kelimenin doğru yazılışı ise “anı” şeklinde gösteriliyor.
TDK'ya göre “şu an” kelimesi ayrı olarak yazılır. 'Şuan' birleşik mi, ayrı mı yazılır? Şu an kelimesi, bazen bitişik şekilde yanlış yazılabiliyor. TDK'ya göre "şu an" kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak yazılmasıdır.
Anlam olarak aniden olan ya da o anlık durumlarını ifade etmektedir. Bir an kelimesinin en çok karışan hatalı yazım şekilleri ise şunlardır; biran, bian ve bi an. Bu yazım şekillerinin aksine bir an kelimesi ayrı yazılır. Birleşik yazılması ya da harflerin eksik kullanılması kesinlikle yazım hatası olarak kabul edilir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Çünkü bu kelimeler birleşik isim değil tamlamadır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre tüm tamlamalar ayrı yazılmalıdır.
KADINBUDU KELİMESİNİN ANLAMI
Yumurtaya bulanarak yağda kızartılan bir tür pirinçli veya bulgurlu köfte anlamına gelir. Bu kelime genellikle kadın budu, gadınbudu, kadınbutu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadınbudu şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzuna baktığımızda bu sözcüğün “ana yol” şeklinde ayrı olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin yaygın olarak “anayol” şeklindeki birleşik kullanımı Türk Dil Kurumuna göre doğru değildir. Bu kelime her daim ayrı yazılması gereken bir sözcüktür.
Pek çok sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "pek çok" şeklinde ayrı yazılır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Tarım ürünlerinin depolanması amacıyla kullanılan ambarlar kırsal hayat için önemli roller üstlenen mimari yapılardan biridir. Kış için yiyeceklerin (un, pirinç, mısır, meyve, patates vs.)
TDK'ya göre mağdur kelimesinin doğru yazılışı "mağdur"dır.
Dilimize Farsçadan geçen ambar kelimesi ''enbar'' kökünden türetilmiştir. Enbar dolu anlamına gelirken ambar sözcüğü, tarım ürünlerinin ya da değerli eşyaların muhafaza edildiği yer demektir. Bir şeyin çok fazla üretildiği yerler için de bu kelime kullanılır.
Bir an kelimesinin TDK'ya göre yazımı da bulunuyor. Bir an kelimesi, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne göre ayrı olarak yazılmaktadır. Bir an şeklinde yazımı doğru yazımdır.
TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Zarf olarak kullanılan "bir an" kelimesinin TDK'ya göre anlamı ise şöyle: Çok kısa bir süre.
Günbegün Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Günbegün kelimesi birçok kişi tarafından günbe gün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı bitişik bir şekildedir ve Günbegün olarak yazılmaktadır. Günbegün doğru bir yazımdır ve bu şekilde yazılması doğru yazıldığı anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri