Tarihimizde Medusa hakkında çok az bilgi vardır. Buna rağmen Medusa'nın mezarının İstanbul Yerebatan Sarnıcı'nda olduğuna inanılır. Hatta Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet'te Medusa'nın çok sayıda heykeli de vardır.
Medusa'nın lahdinin bulunması için Abdülhamid'in görevlendirdiği ekip sonuca ulaşmıştır. Uzun uğraşlar sonucunda, Yerebatan Sarnıcı'nın -bugün kapanan dehlizlerinde- söz konusu lahit bulunmuştur. Burada kısa bir not yazmakta fayda var: Bugünkü Yerebatan Sarnıcı birçok dehlizlere sahiptir.
Başka bir kaynağa göre ise Perseus Medusa'nın kafasını Argos'taki pazar yerine gömmüştür.
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 1994 yılında bulunan ve üzerinde Medusa kabartması ile beddua yazan lahit, Amasya Müzesi'nde sergileniyor. 1700 yıl öncesine ait beddualı lahit, müzenin de en dikkat çeken eserlerinin başında geliyor.
Ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. 0 dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak amacıyla Gorgona kafalarının resim ve heykellerinin konulduğu, Medusanın da bu düşünceyle buraya konulduğu sanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Gizemi üzerinde üretilen efsanelerden gelmekte. İstanbul'u koruyan tılsımlara sahip olduğu rivayet edilmektedir. Sarnıçta bulunan farklı açılardan ters çevrilmiş iki Medusa heykeli bu inancın simgesi aslında. Efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinin dişi canavarı olan üç Gorgona'dan biridir.
Yerebatan Sarnıcı'nda yapılan kapsamlı bir araştırma sonucunda, kapatılmış dehlizlerin birinde tonlarca ağırlıkta bir lahit bulunur. Asıl olay ise lahit açılınca meydana gelir. Çünkü lahitin içinde yer alan mumyanın bedeni yılan bedeni olurken, kafası insan kafasıdır.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Mitoloji dünyasında haksızlığa uğrayan bir kadın olan Medusa, özellikle Antik dönemde kötülüklerden korunmak için bir sembol haline gelmiştir. Olumsuz enerjiyi uzaklaştıran, kötülüklerden koruyan, güçlendiren bir sembol olan Medusa sembolü, altın üzerine kabartma olarak çalışıldı.
POSEİDON, MEDUSA'YA AŞIK OLUR
Athena'nın eşi olan denizlerin tanrısı Poseidon ise Medusa'nın güzelliğinden etkilenir. Ancak Medusa ölümlü olduğu için ilgisini belli edemez çünkü küçümseneceğini düşünür.
Medusa, Minerva'ya (Athena) ait bir tapınakta Neptün (Poseidon) tarafından baştan çıkarılmış ve Minerva intikam almak için Medusa'nın güzel saçlarını yılanlara dönüştürmüştür. Hem ölümlü olduğu hem de insanları taşa çevirme yeteneğine sahip olduğu için, Perseus onun kafasını kesmek için gönderildi.
Yıllardır mitolojik bir unsur olarak bildiğimiz Yılan saçlı Medusa… Medusa hikayesi dilden dile dolaşan bir efsanedir. Dilden dile dolaşmasının nedeni belki de imkansızların içinde yaşamış ve talihsiz bir hikayenin başrolü başrolü olarak günümüze kadar gelmiş olmasıdır.
Medusa'nın gözyaşları kadınların uğradığı haksızlık sonucunda ayağa kalkışı, seslerinin giderek yükselmesi ve geleceğe doğru adım adım güçlenmesine işaret edecektir. Medusa hikayesinin başlangıcı Atina'da bulunan Athena tapınağında başlar.
Medusa hakkında yapılan araştırmalarda II.Abdülhamit'in tutturduğu bir günlük olan Kara Kaplı'da bahsedilen bazı belgeler bulunmuştur.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, medusa başı heykelinin büyük bir tarihi öneme sahip olduğunu belirtti. Özlü, "Düzce Konuralp Antik Kenti'nden adeta tarih fışkırarak bizi ve tarihçileri şaşırtmaya devam ediyor. Bunun son örneği gün yüzüne çıkarılan medusa başı oldu.
Düzce'de, Konuralp Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çeviren yılan saçlı dişi canavar olarak bilinen Medusa heykeli bulundu.
Versace'nin sembolü olan Medusa; bu lanet öncesindeki güzellik tanrıçası, altın saçlı Medusa'dır. Bu logo , gücü,kuvveti ve güzelliği temsil etmesiyle ;Versace'nin geçmişe ve gelenekselliğe olan bağını gösterirken; bir yandan da orijinalliği ve dehasıyla etkileme tutkusunun ürünüdür.
Özellikle Tanrıça Athena (Zeus'un en çok sevdiği kızı) onu çok kıskanmaktadır. Denizlerin tanrısı Poseidon ise Medusa'ya hayrandır. Başı öylesine dönmüştür ki bir gün Athena'nın tapınağında Medusa'ya zorla sahip olur. Bu durumu kendisi için aşağılayıcı bulan Athena, Medusa'yı gorgon yaparak cezalandırır.
Kökeni M.S 1. yüzyılın ilk evrelerine dayanan, mitolojide "Gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine" inanılan "yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar" olarak bilinen Medusa'nın figürlerine ülkemiz sınırları içerisinde, Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollo Tapınağı'nda ve İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nda ...
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yer altı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.
Yerebatan Sarnıcı müze olarak kullanılmasının yanında konser ve şölenlere de misafirlik etmektedir. Aynı zamanda ziyaretçiler sarnıçta bulunan suya demir para atarak tutukları dileklerinin, isteklerinin yerine getirileceği inancı vardır.
İstanbul'un en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, 9 metre yüksekliğinde 336 sütunu ve 2 Medusa heykeliyle, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri