Bir değişkenin trigonometrik fonksiyon içinde yer aldığı denklemlere trigonometrik denklem denir.
12.SINIF TRİGONOMETRİK DENKLEMLER-1 (sin ve cos) - YouTube.
Temel fonksiyonlar
Çağdaş kullanımda, aşağıdaki tabloda da gösterildiği üzere altı tane temel trigonometrik fonksiyon vardır.
Trigonometri üçgenlerin kenarları ve açıları arasındaki oranları inceler. Bu oranları hesaplamak için trigonometrik fonksiyonlar adını verdiğimiz fonksiyonlar kullanılır. Bir dik üçgenin üç kenarı arasında yazabileceğimiz altı farklı oran vardır ve bunların her biri için birer fonksiyon tanımlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Trigonometri olmayınca otomobiller yürümez, trenler gitmez, uçaklar uçmaz, santrallar enerji üretmezdi. Çember, bilim ve teknikte olduğu kadar sanatta, mimari tasarımlarda ve gündelik yaşamımızda da önemlidir.
Trigonometrik fonksiyonlar sayesinde gezegenlerin hareketlerini izah edebilmeye başladık, teknolojimizi geliştirebildik, ışığın doğasını anlayabildik, Evren'deki yerimizi çözebildik. Trigonometri olmasaydı, bugünkü keşiflerimizin önemli bir bölümü mümkün olmazdı.
Trigonometrik denklemlerin çözümü trigonometrik değerler, özdeşlikler, bölgeler arası dönüşümler, fonksiyonların grafikleri ve periyotları, dönüşüm formülleri gibi trigonometrinin tüm alt başlıklarını kullanmamızı gerektiren bir konudur.
Trigonometri, astronomi alanında gökcisimlerinin örneğin yıldızların Dünya'dan uzaklıklarının belirlenmesinde kullanılır. Dünya, Güneş ve uzaklığı ölçülmek istenen yıldızı birer nokta olarak düşünürsek gökyüzünde hayali bir üçgenin köşelerini oluşturduklarını söyleyebiliriz.
Bütün konuyu iyi öğrenmeyi hedefleyerek aşağıda paylaşılan basamakları uygularsanız konunun zannedildiği kadar zor olmadığını, aksine zevkli bir konu olduğunu da göreceksiniz. Trigonometri dik üçgendeki açılar ve kenar uzunları arasındaki oranların bilgisidir. Konuyu geometriyle bağlayan en önemli alan da dik üçgendir.
Trigonometrinin kökeni M.Ö. 2000-3000'li yıllara, Babilliler'e kadar uzanmaktadır. Babilliler'in trigonometriye en büyük katkıları daireyi 360 parçaya bölerek bugünkü birim çemberin temelini atmış olmalarıdır. Babilliler'in dışında üçgenin kenar ve açılarıyla Mısırlılar ve Eski Yunanlılar da ilgilenmişlerdir.
Trigonometrik fonksiyonlar, trigonometrik oranlar olarak bilinen açılarla ilişkili olan fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar, genellikle sinüs ("sin"), kosinüs ("cos") ve tanjant ("tan") olarak adlandırılır. İleri düzeyde sekant ("sec"), kosekant ("csc") ve kotanjant ("cot") gibi fonksiyonlar da kullanılabilir.
Mesela bazı trigonometrik fonksiyonlar çifttir. Çünkü aynı x kare de ya da x'in çift bir kuvvetinde gördüğümüz gibi bir simetri görürüz. Diğerleri ise, üstel olmasalar bile, tek olarak adlandırılırlar ve x'in tek bir kuvvetinde göreceğimiz tipte bir simetri gösterirler.
Trigonometri (Yunanca trigōnon "üçgen" + metron "ölçmek"), üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik dalı. Trigonometri, sinüs ve kosinüs gibi trigonometrik işlevlerin (fonksiyon) üzerine kurulmuştur ve günümüzde fizik ve mühendislik alanlarında sıkça kullanılmaktadır.
Matematikte üçgenler önemli bir yere sahiptir. Üçgenlerin açı-kenar bağlantıları, iç açılarını bulma, komşu açılarla ilişkileri gibi konularda Trigonometriden yararlanılmaktadır. Fonksiyonlar yardımıyla bu konuların çözülmesini sağlayan matematiğin alt dalına trigonometrik değerler denilmektedir.
9.sınıf Matematik | Trigonometri -1 - YouTube.
Trigonometrik fonksiyonlar açılara dayanır ve matematikçiler genellikle ölçüm birimi olarak radyan kullanır. π, tam bir daire 2π radyanlık bir açıyı kaplayacak şekilde tanımlanan radyan cinsinden ölçülen açılarda önemli bir rol oynar. 180°'nin açı ölçüsü π radyan ve 1° = π/180 radyan'a eşittir.
Ters Trigonometrik Fonksiyonlar. Trigonometrik fonksiyonlar bir açı ölçüsünü o açının karşılık geldiği trigonometrik oranla eşleyen fonksiyonlardır. Ters trigonometrik fonksiyonlar da bu eşlemeleri tersine çeviren, yani trigonometrik oranları açı ölçüleri ile eşleyen fonksiyonlardır.
Endülüs'lü El-Ceyyani (989 -1079), "küresel trigonometri hakkındaki ilk bilimsel çalışma" olarak kabul edilen "The book of unknown arcs of a sphere" adlı eseri yazdı. Bu eser, "dik açılı üçgenler için formüller, genel sinüs yasası ve küresel üçgenin kutupsal üçgen aracılığıyla çözümünü" içerir.
8. Sınıf Trigonometri 1 (TEOG) - Konu Anlatımı ve Soru Çözümleri - YouTube.
Trigonometri - 18 (Dönüşüm Formülleri) - Müfredattan Kaldırıldı - YouTube.
Bir dik üçgende hipotenüs en uzun, "karşı" kenar verilen bir açının karşısındaki, "komşu" kenar ise verilen bir açının yanındaki kenardır. Dik üçgenlerin kenarlarını tanımlamak için, özel kelimeler kullanırız.
Bir üçgende bulunan x açısının tam karşısındaki kenarın komşu kenara olan oranı tan değeri olarak ifade edilir. Tan 90 = tanımsızdır.
karşı kenar/komsu kenar = a/b = sinA/cosA şeklindedir. Kotanjant kısaca cot olarak ifade edilir. Formülü cot(A)= 1/tan(A) = cos(A)/sin(A) = b/a şeklindedir.
Trigonometride önem taşıyan üç temel işlevin ne olduğu yukarıda yazılmaktadır. Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri