Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar. Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Bu yüzden insanların kahramanı Perseus tarafından öldürülebilmiştir.
Medusa, Minerva'ya (Athena) ait bir tapınakta Neptün (Poseidon) tarafından baştan çıkarılmış ve Minerva intikam almak için Medusa'nın güzel saçlarını yılanlara dönüştürmüştür. Hem ölümlü olduğu hem de insanları taşa çevirme yeteneğine sahip olduğu için, Perseus onun kafasını kesmek için gönderildi.
Şurada Paylaş! Medusa'nın güzelliği ise göz kamaştırıcı derecededir. Poseidon, dünyalar güzeli Medusa'ya aşık olur ve gözü başka bir şey görmez.
Kendisini aşağılanmış hisseden Athena, derinden gelen kıskançlık ve sinirle Medusa'yı lanetlemeye karar vermiş. Athena lanetiyle, Medusa'yı yılan şeklinde saç telleri, dışarı sarkan dili, kocaman dişleri ve bakan kişiyi taşa çeviren gözleri olan bir canavara dönüştürmüş.
İçinde çok büyük bir kin taşıyan Medusa'nın baktığı insanlar taşa döndüğü için Medusa'nın peçe taktığı söyleniyor. Aslına Medusa'nın güzelliği dillere destandır. Bu güzellik Athena'nın laneti ile birlikte çok kötü hale gelmiştir. Güzelliğinin bedelini bu şekilde lanetlenerek ödediği söylenmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Diğer bir rivayete göre ise Medusa kendisini Perseus'un kılıcında görmüş ve taş kesilmiştir. Bunun icin buradaki heykeli yapan heykeltras ışığın yansıma pozisyonlarına göre Medusa'yı normal, ters ve yan olmak üzere üc ayrı pozisyonda yapmıştır. Normal pozisyonda çalışılmış olan Medusa başı Didim'den getirilmiştir.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Yunan mitolojisinde "gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar" olarak bilinen Medusa'nın heykeli, Isparta Müzesine teslim edildi.
Mitoloji dünyasında haksızlığa uğrayan bir kadın olan Medusa, özellikle Antik dönemde kötülüklerden korunmak için bir sembol haline gelmiştir. Olumsuz enerjiyi uzaklaştıran, kötülüklerden koruyan, güçlendiren bir sembol olan Medusa sembolü, altın üzerine kabartma olarak çalışıldı.
Yunan mitolojisinde Medusa, mitolojinin en şansız karakteri olarak kabul edilir. Medusa'nın yaygın olarak bilinmesinin nedeni insanları taşa çeviren, yılan saçlı, lanetli ve ölümcül olmasıdır. Aslında Medusa güzelliği ile gözleri kamaştırırken Athena'nın laneti sonucu güzelliğinin bedelini ödemek zorunda kalmıştır.
Türk mitolojisindeki adı “Tulpar” olan Pegasus, Ocyrrhoe ile evlenir. Bu evlilikten doğan tüm çocuklar kanatlı atların soyunu başlatmış olur. Bir başka efsaneye göre ise Medusa'nın kesilen kafasından akan kanlar deniz köpüğü ile karışınca Pegasus doğar. Kardeşi Chrysaor'un da bu şekilde doğduğu söylenir.
Tarihimizde Medusa hakkında çok az bilgi vardır. Buna rağmen Medusa'nın mezarının İstanbul Yerebatan Sarnıcı'nda olduğuna inanılır. Hatta Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet'te Medusa'nın çok sayıda heykeli de vardır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir.
Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Bu yüzden insanların kahramanı Perseus tarafından öldürülebilmiştir. Perseus, Graeae'nin ona verdiği ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kesebilmiştir.
Truva Savaşı'nda Poseidon
Öfkeden gözü dönen Poseidon şehre bir deniz canavarı gönderir ama canavar Herakles tarafından öldürülür.
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 1994 yılında bulunan ve üzerinde Medusa kabartması ile beddua yazan lahit, Amasya Müzesi'nde sergileniyor. 1700 yıl öncesine ait beddualı lahit, müzenin de en dikkat çeken eserlerinin başında geliyor.
Poseidon ile Amphitrite
Poseidon, Okeanos kızı Doris'in, deniz tanrılarından Nereus'la birleşmesinden doğan elli kızdan birisi olan Amphitrite'ye aşık olur.
Medusa'nın gözyaşları kadınların uğradığı haksızlık sonucunda ayağa kalkışı, seslerinin giderek yükselmesi ve geleceğe doğru adım adım güçlenmesine işaret edecektir. Medusa hikayesinin başlangıcı Atina'da bulunan Athena tapınağında başlar.
Gorgonlar (Türkçe: korku), Yunan mitolojisinde keskin dişli, saç yerine başlarında canlı yılanlar olan, dişi canavarlardır. Medusa, gözlerine bakanı taşa çevirir. Ama kız kardeşleri Euryale ve Stheno bunu yapamamaktadır. Ayrıca Medusa içlerinde ölümlü olan tek kişidir.
Yunan mitolojisinin önemli simgelerinden biri yılan saçlı Medusa'nın kafasını kesmiş Perseus'un bronz heykeli Signoria meydanındaki eşsiz eserlerden birisi.
İlk Meduse plastik sandaleti 1946 yılında Fransa'da yapıldı ve bugün sadece plajlarda değil, şehir hayatında da hem çocukların hem de yetişkinlerin favori ayakkabısı haline gelmiştir.
Bir efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinde yer altı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgon'dan biridir. Bu üç kız kardeşten yılanbaşlı Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Bulunup dışarı çıkarılan Şahmeran, Cemşab'ın ne kadar üzgün olduğunu görünce dayanamamış ve ona ''Beni toprak çanakta kaynatarak suyumu vezire içir, etimi de padişaha yedir'' demiş. Böylelikle Şahmeran'ı kim öldürdü sorusunun cevabı çıkıyor. Bunları yapan Cemşab padişahı iyileştirmiş ancak vezir ölmüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri