Yağlı kırmızı biber turşusu, közlenerek yapılan biber turşusuna göre çok daha bereketli ve kolaydır. Buzdolabında 1 yıl dayanabilen turşu aynı zamanda çok da lezzetlidir.
Evet turşu çok zor bozulan bir gıda ama uygun koşullarda saklanmadığında kısa sürede bozulabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Turşu yapımında kullanılan Tuz, Sirke, Limon gibi malzemeler bakteri üremesini çok zorlaştıran bir ortam oluşturur.
Biber turşunuz hazırladıktan 3 – 4 gün sonra sararmaya başlayacaktır. 10-12 gün içinde tamamen olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelecektir.
Turşuları mutlaka güneş almayan, kuru ve serin bir yerde saklayınız. Kapakları hiç açılmadan kuru ve serin bir ortamda veya buzdolabında 6 ay saklayabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz. Açılan turşu kavanozunu kesinlikle oda sıcaklığında saklamayın.
Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut. Mümkünse turşu kurarken içine elma ve nohut ekleyin. Her ikisi de turşularınızın içerisinde oluşabilecek küf vs gibi sorunların önüne geçmede önemli bir yardımcı zira. Üzerine mutlaka bir ağırlık koyun.
İlgili 15 soru bulundu
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Turşunun Kullanım Ömrü Ne Kadardır? Olgunlaştıktan sonra kapağı açılıp tüketilmeye başlanan turşuların birkaç ay içinde bitirilmesi gerekir. Bunlar buzdolabında genellikle 3-5 ay kadar saklanabilir. Ancak kapağı açılmadığı ve havayla temas etmediği müddetçe 9-10 ay veya daha fazla saklanmaları mümkündür.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.''
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Soyulmuş sarımsakları ikiye bölüp içine atıyoruz ve aynı işleme devam ediyoruz, tuzu sirke içinde eritiyoruz, biberlerin üzeri kapanana kadar sirkeyi dolduruyoruz ve ağzını sımsıkı kapatıp bir hafta daha lezzetli olmasını istiyorsanız 10 gün sonra açıp tadına bakabilirsiniz.
Fakat dolabınızda yeriniz yok ve mecbur turşunuzu dışarıda bekleteceksiniz, bu durumda turşunuz bozulur mu öncelikle ona bakalım. l Turşu dışarıda bekletilirse bozulmayabilir. Bozulmaması adına turşunuzu serin ve güneş almayacak bir alanda muhafaza ediyor olmanız gerekir.
5- Kararmaması için…
Normal tuz yerine, iri kaya tuzu kullanın. Böylelikle turşularınız kararmayacak ve lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
Acı biber turşusu pek çok tedavide işe yarayan bir içeriğe sahiptir. Erken bunamayı engeller ve mide ülserine iyi gelir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de büyük katkı sunan acı biber turşusu özellikle soğuk kış aylarında meydana gelen grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında koruyucu görev üstlenir.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Turşularınızı tercihe göre cam ya da pet kavanozlarda kurabilirsiniz. Kavanoz büyüklükleri tercihe göre büyüklü küçüklü seçilebilir. Böylece misafir sayısına göre uygun büyüklükte bir kavanozu açabilirsiniz. Turşunun lezzet ve vitamin açısından olmazsa olmazı olan sarımsak mutlaka konmalıdır.
Eğer evinizde turşu kapatıyorsanız kavanoza yerleştirip kapağını kapattıktan sonra yarı açık bir şekilde ters çevirip birkaç saat bekleyin. Bu sayede içeride kalan küçük hava kabarcıklarının yeri dolacaktır. Ardından kavanozu ışık almayan bir dolaba koyabilirsiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Turşu. Turşularınızı buzdolabında, hava almayan bir kapta 2 yıl kadar saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayacakları aklınızın bir köşesinde olsun.
Hazırladığınız yağlı biber turşusunu 1 gün sonra bile tüketebilirsiniz. Ama bu turşuyu ne kadar bekletirseniz, tadı bir o kadar lezzetli oluyor. Açtıktan sonra da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Turşunun uzunca süreler dayanmasını da lezzetinin güzelliğinin de temel sebebi turşu suları. Ancak kimi zaman bu suların renkleri bulanıyor ve turşuların bozulmasına neden oluyor. Emekleriniz ziyan olmasın, turşu sularınızı hazırlarken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri