PASİF HESAPLARIN ÖZELLİKLERİ Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında yer alır. Paranın hesaba girişi yani hesabın açılışı alacak kısmından gerçekleştirilir. Para girişleri hesabın alacak kısmına, para çıkışları ise hesabın borç kısmına kaydedilmektedir. Pasif hesaplar alacak bakiye (alacakta kalan kısmı) vermektedir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafına yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafına yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesapların içinde eksi (-) hesaplar bulunur.
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
İlgili 24 soru bulundu
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Aktif (varlık) hesaplar; bankanın sahip olduğu mevcutlar ile alacakların izlendiği hesaplardır. Pasif (kaynak) hesaplar; bankanın sahip olduğu varlıkların sağlandığı özkaynak ve yabancı kaynakları gösteren hesaplardır. gider hesaplarının izlendiği gruptur.
“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir.
Borç hesapları ve sermaye hesapları olarak iki ana gruba ayrılırlar. Bilançonun pasif tarafında yer alan hesaplardır. Borç Senetleri Hesabı, Banka Kredileri Hesabı, Sermaye Hesabı gibi hesaplar bunlara örnek verilebilir.
102 BANKALAR HESABININ İŞLEYİŞİ
Aktif karakterli olan banka hesabına para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç, çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
İzleyen aylarla ilgili olarak ödenen giderlerin, ilgili aylarda gider hesaplarına alınıncaya kadar, bekletildiği hesaptır.
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
191 İndirilecek KDV hesabı aktif karakterli bir hesaptır ve artışlar bu hesabın borç kısmına kaydedilir. Mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir.
120 nolu hesap aktf karekterli bir hesap olup tek düze hesap uygulamaları açısından kesinlikle alacak bakiyesi veremez. 320 nolu hesapta pasif karakterli bir hesap olup borç bakiyesi vermez.
600 YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI
Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz. 600 Yurt İçi Satışlar Hesabının İşleyişi: Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılır.
Bankaların pasifi ise mevduatlar, mevduat dışı kaynaklar (İnterbank, Merkez Bankası, Uluslararası menkul kıymetler) öz kaynaklar ve diğer pasif hesaplardan oluşmaktadır.
Banka bilançolarının pasifinde yer alan yükümlülükler ise, Mevduat, Mevduat Dışı Kaynaklar ve Özkaynaklar şeklindedir. Pasif toplamı içinde de mevduatın önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Ticari bankaların asıl faaliyetleri bilançolarının aktifinde yer alan krediler ile pasifinde yer alan mevduatlardan oluşmaktadır.
Pasif insan terimi sosyal hayattan uzak olan ve etkisiz olan kişileri ifade etmektedir. Pasif insanlar dışarıdan bakıldığı zaman oldukça mutsuz görünürler. Duygularını hiçbir zaman dışarıya yansıtmazlar. Aktif insanların aksine daha durgun bir hayat yaşamayı tercih ederler.
Pasif Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir şeye karşı tepki göstermeyen, etkinliği olmayan.
Tüm cinsel ilişkilerde penisiyle cinselliğe dahil olan taraf AKTİF, vajinal veya anal bölgesiyle dahil olan tarafa PASİF denir. Aktif ve pasiflik iki farklı rol ya da gay çeşidi değil, iki farklı cinsel pozisyon veya seksüel duruş olarak görülmelidir.
Pasif, tepkisiz, etkinliği olmayan anlamına gelmektedir. Erkek eşcinselliği cinselliğinde bir konum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri