Medyen halkı da aynı volkanik bölgede daha önce yaşayan Semûd ve Lût kavimleri gibi volkanik bir patlamanın getirdiği gürültü ve sarsıntı ile helâk edilmiş olmalıdır.
Halka Allah'a inanmaları, ticarette adil davranmalarını öğütledi. Fakat, kavmi inkara ve alışverişte adaletsizliğe devam etti. Bunun üzerine Medyen kavmi şiddetli bir deprem ve sesle, Eyke halkı ise gökten kendilerine yağan ateşle helak edildi. 📌 Kur'an-ı Kerim'de adı 11 defa geçen Hz.
Medyen halkı Tevrat'ta Midian'lılar (İng: Midianites) adıyla anılan kavimdir. Bugünkü Suriye'nin güneyi ile Ürdün ve Hicaz'ın kuzeyine denk gelen alanda oturdular. Tevrat'a göre Musa Mısır'dan kaçtığında Midianlılara sığınarak 40 yıl onların arasında yaşadı. Baş rahipleri Yetro'nun kızıyla evlendi.
Şuayb yapılan zulümlere karşı bu kavimleri doğru yola çağırmaktan vazgeçmemiştir. Buna rağmen Eyke ve Medyen kavimleri Hz. Şuayb'ı dinlememiş üzerlerine felaket göndermesini istemişlerdir. Bunun üzerine Medyen ile Eyke'de çok şiddetli depremler olmuş ve bu iki kavim helak olmuştur.
Şuayb'ı sürekli aşağılayıp dışlamış ve tehdit etmiştir. Allah-u Teala bunun üzerine Medyen halkının uğultulu korkunç bir sesle cezalandırmıştır. Hz. Şuayb ve ona inananlar Allah'ın yardımıyla kurtulmuşlardır.
İlgili 23 soru bulundu
MEDYEN KAVMİ VE EYKE ASHABI. Medyen kavminin yeri, Suudi Arabistan'ın batısında, Ürdün ve İsrail'in güneyinde bulunmaktadır. Medyen kavminin yeri, Suudi Arabistan'ın batısında, Ürdün ve İsrail'in güneyinde bulunmaktadır. Medyen, İbranicede, çekişme ve yargı gibi anlamlara gelmektedir.
Hz. Nûh'tan sonra yaşamış olan bu kavme, peygamber olarak Hz. Hûd gönderilmiştir. Âd kavmi, Hûd'u yalanlayıp onun getirdiği dini inkâr ettiği için şiddetli bir rüzgârla cezalandırılmıştır (bk.
Hazreti Şuayb dua ederek siyah kuzulardan beyaz kuzular doğurtmuştur. Dağ yolculuklarında dağa çıkarken dağlar eğimini kaybeder dümdüz olurdu. Medyen topluluğunda ki tüm taşları etrafında döndürmüş ve o taşları bakır haline getirmiştir. Hazreti Şuayb bu mucizelerini halka göstermek için dua etmiştir.
Hz. Şuayb Medyen ve Eyke halkına gönderilmiş bir peygamberdir. Kur'an kıssaları farklı özellikleriyle Kur'an'ın farklı yerlerinde anlatılır.
Lut'un neslindendir. (Taberi, Tarih, I, 327.) Yaşadığı coğrafya Hicaz'ın kuzeybatı bölgesidir. Hz. Şuayb Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gönderilmişti.
Bugünkü Suriye'nin güneyi ile Ürdün ve Hicaz'ın kuzeyine denk gelen alanda oturdular.
Peygamberler zincirinin bir halkası olan Şuayb (a.s.)'da tevhitten uzaklaşmış, akidesi bozulmuş, adalet terazilerini yitirmiş Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gönderilmiştir.
📚 Kur'an-ı Kerim'de adı geçen helak edilen kavimler
➡ Şuayb (as) artık kavmi için yapabileceği hiçbir şey kalmadığını fark edince onları Allah'a havale etti. Bunun üzerine Eyke halkı yedi gün şiddetli bir sıcaklıkla imtihan edildi. Sekizinci gün ise koyu gölgeli siyah bir buluttan şiddetli bir ateş yağmaya başladı.
Kitapta, Şuayb peygamberin Medyen halkının kardeşi olduğu belirtilir. Buradan Medyenlilerin de Arap olduğunu anlayabiliriz. Medyen şehri hakkında da birçok tespitler yapılmıştır. Kutsal metinler ve arkeolojik kazılara dayandırılarak, bu şehrin Akabe Körfezi ile birlikte Kızıldeniz'in kenarında olduğu söylenir.
Şuayb'ın Allah'ın emirlerini kavmine tebliğindeki tatlı üslûbu ve güzel anlatımından dolayı “hatîbü'l-enbiyâ” diye nitelendirildiği ifade edilir (Taberî, Târîḫ, I, 327; İbn Ebû Hâtim, VIII, 2814; Kurtubî, VII, 248).
Şuayb'ın peygamber olarak gönderildiği bildirilen ve Ashâb-ı Medyen olarak da anılan kavim. Hz. Şuayb'ın peygamber olarak gönderildiği kavmin ve bu kavmin yaşadığı yerin adı.
Mısırlıyı öldürttüğün gibi beni de mi öldürtmek istiyorsun?" dedi. Musa korkuya kapılarak, "Bu iş ortaya çıkmış!" diye düşündü ve orada uzaklaşarak Medyen'a gitti.
Şuayb yaşadığı süre boyunca damadı Musa'ya her zaman destek olmuş, birçok tavsiyelerde bulunmuş ve Musa da ona karşı saygıda kusur etmemiş ve tavsiyelerinin çoğuna uymuştur. Tevrat'ta Yitro'ya olan saygı ifadesi olarak Tevrat'ın 54 alt bölümünden birine Yitro adı verilmiştir.
Arabistan Yarımadasının kuzeybatısında Hicâz'la Filistin arasında Kızıldeniz sâhilinde yer alan Akabe Körfezinden Humus Vâdisine kadar uzanan Medyen bölgesinde doğup büyüyen Şuayb aleyhisselam, o kavmin asîl bir âilesine mensuptu.
Kur'ân-ı Kerîm'de Medyen halkının deprem, sarsıntı veya gürültü ile, Eyke halkının ise “gölge günü”nün azabı ile (gündüzü karartan korkunç kasırga) cezalandırıldığı belirtilmektedir (el-A'râf 7/91; Hûd 11/94; eş-Şuarâ 26/189; el-Ankebût 29/37).
Şanlıurfa'nın Harran ilçesine bağlı Tek Tek dağları arasındaki tarihi Şuayb şehri, ilgisizlikten yok olmayla karşı karşıya kaldı. edilmiş yapı kalıntıları vardır. Harabeler arasındaki bir mağara Şuayb Peygamber'in makamı olarak ziyaret edilmektedir.
Şuayb (a.s) ile Musa (a.s) arasında önemli bir yakınlık vardır. Onun damadı- dır. Hz. Musa yanında sekiz sene çobanlık yapmıştır.
Hz. Âdem (a.s.)'in boyunun altmış zira (arşın) olduğu, Buhârî'de kaydedilen haberlerle sabittir. Kendisinden sonra gelen nesillerin giderek kısaldığını iddia edenler, Âd kavminin boyunun altmış ziradan aşağı olduğunu ifade etmişlerdir.
Elçiler, on sene boyunca Antakya'ya tebliğde bulunmaya devam ettiler. Halkın Allah'ı inkârda direndiği bir sırada şehrin uzak bir yerinden Habib-i Neccar geldi ve onlara elçilere uymalarını öğütledi. İnkârcılar, Habib'e saldırıp onu öldürdüler. Bunun ardından Cebrail bir çığlıkla inkârcıları helak etti.
Allah'a meydan okuyan Nemrud'un burnundan başına giren bir sivrisinek tarafından öldürüldüğü kabul edilir. Sivrisineğin sebep olduğu şiddetli ağrılar yüzünden sürekli olarak kafasını tokmakla dövdüren Nemrud sonunda büyük bir acıyla ölmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri