İlk yazı sistemi çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur.
M.Ö 4000 yılından itibaren kil tablet kullanımı çeşitli bölgelerde- başlangıç olarak özellikle Mezopotamya'da- kullanılır. Sümerler tarafından bulunan ve yaygın halde kullanılan çivi yazısı medeniyet başlangıcı olarak bilinir.
Doğrulanmış en eski yazı biçimi, milattan önce 3.500 yıllarına tarihlenen ve Kish tableti olarak bilinen bir kireçtaşı tablet üzerine kaydedilmişti. Tablet, günümüz Irak'ında bulunan Kish adlı eski bir Sümer şehrinin konumlandığı yerde bulundu.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
İlgili 44 soru bulundu
Genel olarak MÖ 3400-3200 yılları arasında Mısır ve Mezopotamya'da ilk yazı örneklerine rastlanır. İlk yazılı belgelerde kullanılmış veya kullanılma ihtimali bulunan işaretlerin sayısını tespit etmek zordur çünkü bunlar etrafımızda var olan herşeyin betimlenmesinden oluşuyordu.
Bütün bunların sonucunda Sümerler M.Ö.3200'lerde yazıyı icat ettiler.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
Çoğu tarihçiye göre tarih çağları yazının bulunması ile başlar. Çünkü insanların yaşadıkları olaylar yazının bulunması ile kayda alınmış ve bununla birlikte günümüze kadar korunmuştur.
Sümerlerin çivi yazısı buluşunun akabinde bu yazıyı Akadlar, Hititler, Fenikeler, Urartular ve Elamlar uygarlıkları da kullanmışlardır. Çivi yazısı çözülmesi oldukça zor bir yazı türüdür lakin tarihte ilk kez 1844 yılında İngiliz Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
Osmanlı yönetici sınıfının ve eğitimli seçkinlerin kullandığı bir yazışma ve edebiyat dili olan Osmanlıca, günlük hayatta konuşulan bir dil olmamıştır. En belirgin özelliği, Türkçe cümle altyapısı üzerinde, İslam dünyasının klasik kültür dilleri olan Arapça ve Farsçayı serbestçe kullanma olanağı tanımasıdır.
Çivi yazısı kil tabletler dışında taş gibi sert yüzeylere de yazılırdı. Özellikle anıt olarak yapılan büyük yazıtlar granit gibi sert kayaçlara kazınmıştır. Kil tablet üzerine yazı yazmak taş gibi sert malzemelere göre çok daha kolay olduğu için günlük hayatta daha çok kil tabletler kullanılmıştır.
Tarih, bir kültürde veya toplumda yazı icat edildikten sonraki zaman dilimini kapsar. Arkeologlar Mısır'da MÖ 3200'ye uzanan yazılı kayıtlar bulmuştur, bu zaman Mısır'da tarihin "başladığı" zaman olarak bilinir.
Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir. Asurlular ayrıca Sümerlilerden kanun yapma fikrini de almışlardır (Çığ, 2016: 86).
Yazı sistemi
Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. Sümerce çiviyazıları daha sonra Akkad ve Elamlılar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca, Hitit dili gibi hiyeroglifsel el yazılarına sahip Hint-Avrupa dillerine de uyarlanmıştır.
Kağıdın icadı Çin'in dünyada söz sahibi olduğu dönemlere rastlar. O dönemin en gelişmiş kültürüne sahip Çin'in büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan kağıt kullanımına diğer medeniyetler 700'lü yıllarda başladı. Cai Lun'un keşfettiği kağıt yapma metodu; Orta Asya'ya 751, Bağdat'a 793 yılında ulaştı.
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
Tabi zaman ilerledikçe ve çağlar değiştikçe daha olumlu koşullar oluşmaya başlamıştır. Tarihi çağların başlangıcı olan İlk Çağ, yazının icadıyla başlamıştır. Bu çağın bitişi ise M.S 375 yılında yaşanan Kavimler Göçü'dür. Orta Çağ'ın başlangıcı M.S yaşanan Kavimler Göçü'dür.
Tarihte bilinen ilk yazılı Kanun ise Milattan Önce 1760 yılında Mezopotamya' da ortaya çıkmış olan " Hammurabi Kanunları" dır.
Bugüne ulaşan çivi yazılı kayıtlar, tabletler sayesinde Mezopotamya'nın en yaygın dillerinin Sümerce ve Akadca olduğu söylenebilir. Bu dillerden Sümerce izole dil olarak sınıflandırılırken, Akadca'nın Sami dillere ait olduğu görüşü hakimdir.
Ebla'da Fıransızlar tarafından yapılan kazılarda büyük bir çivi yazısı arşivi tespit edilmiştir. Belgelerin birçoğu Mezopotamya'daki Uruk'ta ortaya çıkarılanlar kadar eskidir. Bu eski belgelerin neredeyse % 80'i Sumerce kaleme alınmıştır. Yazının Mezopotamya'dan bu bölgeye ticaret yoluyla geldiği tahmin edilmektedir.
İnsanlar, ilk olarak yaklaşık 3400 yıl önce Mısırlılar tarafından yapılan ahşap ve metal çivileri kullanmaya başladılar. O dönemlerde çivilerin sadece ahşap işleri için kullanıldığı bilinmektedir. Eski Mısır zamanında yapılan ilk çiviler dövme demirden elde edilir.
Okul nasıl bulundu sorusuna 1796 yılında Franklin Massachusetts'te dünyaya gelen Horace Mann isimli profesör damga vuracaktır. Yunanca ve Latince alanında oldukça başarılı bir profesör olan Mann günümüzdeki okul sisteminin temellerini atan kişidir.
Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.
İşte yazının tarihi hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar... Tarihin en büyük buluşu olarak kabul edilen yazının icadı Sümerler tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapılan arkeolojik çalışmalarla elde edilen bulgular incelenmiş ve yazının tarihi M.Ö. 3200 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri