Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mehir kocaya geri verilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mehir kocaya geri verilir mi?

Mehrini aldıktan sonra eşine bağışlayan kadın bunu teslim etmeden önce bağışından dönebilir; zira teslim gerçekleşmediği için hibe akdi tamamlanmamış; yani bağış gerçekleşmemiştir. Ancak hibe edilen mehrin teslimi gerçekleşirse kadının bu hibeden vazgeçme hakkı yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/48, 52).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Mehir eşe geri verilir mi?

Mehir Türk hukukunda verilmesi zorunlu bir hediye değildir. Mehir bir armağandır ve verilmezse de evlilik geçerli olur. Ancak İslam hukukuna göre mehir verilmesi zorunludur. Mehir verildikten sonra geri alınması da caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mehir boşanınca düşer mi?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Boşanınca mehir ne olur?

Nikâh akdinden sonra zifaf meydana gelmişse mehirin tamamı kadının sayılır. Boşanma nedeniyle erkeğin eşinden mehri talep etmesi veya borç olarak kendisindeyse, eşine vermemesi caiz değildir. Zira kadın kendi nefsini eşine teslim ettikten sonra mehrin tamamını hak eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Hangi durumlarda mehir hakkı düşer?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vaki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlaa) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, X, 62-63; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, III, 309; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, I, 334).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Kadın Mehrini Eşine Bağışlayabilir mi? | İhsan ŞENOCAK

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Anlaşmalı boşandıktan sonra mehir verilir mi?

Kadın eş boşanma gerçekleştiğinde dava yoluyla mehir alacağını talep edebilir. Kadın eş kendisine taahhüt edilen şeylerin verilmemesi halinde mehir alacağı davası açabilir. Mehir davası boşanma davasıyla birlikte açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Hangi durumda kadına mehrin yarısı ödenir?

Hanefi mezhebine göre Bakara suresi 237. ayeti9 esas alınarak mehir nikâh akdinden önce veya nikâh akdi esnasında belirlenmiş (mehr-i müsemmâ) ancak nikâh zifaf ya da sahih halvetten önce kocanın fiili ile sonlandırılmışsa kadın belirlenmiş mehrin yarısını hak eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Erkek mehir vermezse ne olur?

Kadının gösterdiği ayet-i kerimede: “Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın. ” (Nisâ, 4/20) zikredilmekte idi. Kasten ya da şartlar gereği ödenemeyen yani kadına verilmeyen mehir, nikahın sahih olması üzerinde etkisi yoktur. Ancak, erkeğin kadın üzerindeki hakkı borçtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Evi terk eden kadına mehir verilir mi?

MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME

Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Aldatan eşe mehir verilir mi?

Değerli kardeşimiz, Evli olduğu halde zina eden kadın mahkemeye düşerse ceza görür. Bu kadını kocası boşarsa boşama kadının ağır kusurundan olduğu için, mehir vermez. Zina eden karı, mehrinden vazgeçerek boşanmış (muhâlaa) sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Imam nikahı kadın tarafından nasıl bozulur?

Dinimiz, evi geçindirme ve nikâhı bozma yetkisini erkeğe vermiştir. Fakat bazı durumlarda kadının da nikâhı bozma hakkı vardır. Örneğin kadın, eşinden şikâyet ederek boşanma için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse nikâh düşmüş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Boşanınca dini nikâh düşer mi?

Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Nafaka mehir yerine geçer mi?

Değerli kardeşimiz, Erkeğin kadına verdiği mehir, kadının hakkıdır. Boşamadan önce de boşadıktan sonra da bunu kadından alamaz. Bu mehir nafaka yerine geçmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mehir iptal olur mu?

Mehir, hiçbir ihtiyacı karşılamak için yapılan harcama yerine geçmez. Kocanın bunu karısına doğrudan vermesi gerekir. Ama kadın bu mehirden isterse vazgeçebilir. Mehir, erkeğin evlenirken kıza vermesi gereken altın, mal veya bir menfaattir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mehiri kadın helal edebilir mi?

“Mehir, kadının öz malıdır. Kızın ailesine çeyiz için verilen 'malın'dan farklıdır. Kadın razı olmadıkça kocanın onda tasarruf hakkı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Mehir senedi kaç yıl geçerli?

Mehir senedi davası, boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Yargıtay tarafından bağışlama vaadi şeklinde kabul edilir. Mehir senedinde vaat edilen bağışlamanın yerine getirilmemesi halinde, mehir davası açmak suretiyle senette vaat edilen bağışın ifası talep edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Evlendikten sonra mehir değiştirilir mi?

Nikâh kıyıldıktan sonra mehir de konuşulup bitmiş demektir, mehri değiştirmek söz konusu olmaz ama elinizdeki altını verip başka bir şey alıyor gibi eşinizle anlaşabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Mehir vermenin hükmü nedir?

Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur'an-ı Kerim'de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Mehir evliyken verilmek zorunda mı?

Mehir söylenmeden yapılan nikah da sahihtir. Fakat evlendikten sonra da erkeğin hanımına Mehr-i misil vermesi gerekir. Bir kız veya kadın evlenirken, (Benim nikahım mehirsiz olsun) diyemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Mehir en az kaç gram altın olmalı?

Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Mehir kimin hakkı?

Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mehir nasil düşer?

Mehir bir zimmet borcu ise doğru görüşe göre boşamayla birlikte borcun yarısı düşer. Bunun karşısında yer alan görüşe göre ise kocanın isteğine bağlı olarak düşer. Koca borcu ödediğinde ödediği aynen mevcut ise kocanın o malın yarısı üzerinde hakkı sabit olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normalift.com

Mehir parasının zekatı olur mu?

Buna göre ev satın almak için biriktirilen paraya zekât düşmez ve asli ihtiyaçlar yokken başkalarının hediyelerinden oluşan düğün takılarına ve mehir parasına da zekât düşmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Ikinci evliliği yapan kadına mehir verilir mi?

Dul kadın (önceki eşiyle değil) başkasıyla evlenince mehir alabilir mi? Mehir, kadının erkekten evlenme karşılığı aldığı haktır. Birinci evliliği veya üçüncü fark etmez, her evlendiğinde yeni bir mehir alması hakkıdır, hediye ayrı bir durumdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT