Zar ve tahmine dayanan oyunların oynanması caiz görülmemiştir. «Tavla oynayan Allah ve Rasûlünün emrini dinlememiş olur." (Ebû-Dâvûd, K. el-Edeb, 56.) hadislerini göz önüne alan cumhur, tavla oynamanın haram olduğu hükmünü benimsemişlerdir.
Zarla oynanan şans oyunlarının en eski olanı tavladır ve bu oyun hakkında şiddetli azar içeren hadisler vardır. Hanefîlerin bir kısmı mekruh bir kısmı ise haram olduğunu söylemişlerdir. İmam Mâlik ve Ahmed b. Hanbel ise, satranç ve nerdin (tavla) haram, bunlarla oynamanın sapıklık olduğu görüşündedirler.
“Kim, zar ile oynarsa, elini domuzun eti ve kanı içinde boyamış gibi olur!” “Kim, zar ile oynarsa, andolsun ki, Allah'a ve Rasulü'ne isyan etmiştir!”
Yapılan değerlendirmeler Kur'an ve hadis ışığında değerlendirilerek sonuçlanmalıdır. Kumarın her türlüsü İslam dinine göre haramdır. İçeriğinde kumar bulunan oyunların cinsi de ne olursa olsun haramdır. Allah'ü Teâla Kur'an-ı Kerim'deki Maide Suresi'nin 90. Ayetinde şu şekilde buyurmuştur: Ey iman edenler!
Bilginlerin çoğunluğu yukarıda başlıcaları anılan hadislerden ve sahâbî uygulamalarından hareketle nerdin haram olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak, Ebû İshak el-Mervezî gibi kimi âlimler ise, nerdin haram değil mekruh olduğunu söylemişlerdir. Zar ile oynamak ise çoğunluk sahâbe tarafından mekruh görülmüştür.
İlgili 33 soru bulundu
Düğünlerde, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı kendi aralarında şarkılı ve türkülü olarak oynamaları caiz midir? İslâm dininde düğün gibi şenlikler için, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla, kendi aralarında İslâm'ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.
İslam inancına ve hükümlerine aykırı olmayan bir oyunu; namaz gibi farzları kaçırmamak ve aşırı bağımlı olmamak, daha faydalı faaliyetlere engel olmamak, ara sıra değişiklikle rahatlama ve dinlenmeyi sağlamak maksadı ve şartıyla oynamak caiz olur.
Eğlencesine ya da öylesine oynanmış olsa dahi dinimizce yasaklanan şans oyunları, Müslüman kimseleri aldatma yolunda şeytanın sapladığı bir oktur. Müslümanların bu tuzaktan uzak durup kendilerini tavla, satranç, okey vb. oyundan sakındırması gerekir.
Kumar olan ve kumar aletleriyle oynanan oyunlar. Çünkü semboller önemlidir ve çağrıştırdıkları şeye göre hüküm alır. Tavla, iskambil kâğıdı, domino gibi aletlerle, parasına olmasa dahi, oyun oynamak haramdır. Çünkü bunlarla kumar oynanabilmektedir.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Söz konusu hadisin tercümesi şöyledir: “Üçü hariç, hiçbir oyun / eğlence övülmez. Bunlar, kişinin atını eğitmesi, eşiyle oynayıp eğlenmesi, ok ve mızrak atmasıdır.”
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir. İlave bilgi için tıklayınız: - Zaman tanzimi konusunda bilgi verir misiniz? Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Satranç, Okey, Tavla ve Diğer Kahve Oyunlarının Hükmü Kumarın bütün çeşitleri İslam dini tarafından haram kılınmıştır. Bu amaçla oynanan oyunların keyfiyetine bakılmaksızın hüküm bütün çeşitlerini kapsamaktadır.
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla, oyun oynamak caizdir.
Zar yerine numaralı bir fırıldak kullanılabilir.
Zekâ oyunları oynamak caizdir. Lakin bu oyunları kumara alet etmemek gerekir. Yani dama da olsa kaybedenin hesabı ödemesi şartıyla oynanan oyunlar kumar olur.
Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre, şansa, kazanma ve kaybetme faktörüne dayalı olan tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır.
Ancak bu, hiçbir sakıncası olmadığı anlamına gelmez. Çünkü bu tür oyunların alışkanlık hâline gelmesi, zaman israfına düşülmesi her zaman mevzu bahistir. Bu sebeple en doğru hareket, böylesi oyunlara hiç bulaşmamaktır. Tavla zarla oynandığı için caiz değildir.
Nargilenin bağımlılık yapmadığı doğru değildir
Ayrıca, bir şeyin günah olması için bağımlılık yapmasına gerek yoktur. Sağlığa zararı belli olan herşey dinimizce sakıncalı görülmüştür ve izin verilmemiştir.
Buna göre abdestliyken tavla, okey, kağıt oynayan kimse oynadığı oyun haram olmakla beraber abdestine zarar vermez.
Oyuncu sayısına uygun şekilde 4 ıstaka kullanılır. Ancak okeyin 2 veya 3 kişiyle oynanması durumunda diğer ıstakalar kullanılmayabilir. Oyunda 1 tane de zar bulunur. Zarın üzerinde 1'den 6'ya kadar numaralar mevcuttur.
Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı olan bütün şans oyunları kumar olduğundan haramdır. Zira bu tür oyunlarda bir taraf kaybederken diğer taraf haksız kazanç elde etmektedir (İbn Nüceym, el-Bahru'r-râik, VIII, 554-555; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 194).
İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
-Clash of Clans oyununu oynamak, alıp satmak caiz midir? -Satışı caiz değildir. -Atari oyunları oynamak günah mıdır? -Kumara dair görüntüler varsa ve kumar oynanıyorsa uygun değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformu, kumar oynamanın orucu bozmadığını, ancak kumardan ramazanda ya da diğer dönemlerde de haram olduğu için uzak durmak gerektiği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri