13- Taharetlendikten sonra, bezle kurulanmalı. Bez yoksa tuvalet kâğıdıyla da kurulanmak caiz olur. Bu kâğıtlar o maksatla imal edilmiştir. Başka kâğıtları kullanmak mekruh olur.
25. Mesele: Namaz için ve küçük hadesten taharetin şart olduğu her ibadet için abdest almak vaciptir. Abdesti olmayan bir kimsenin vücudunun herhangi bir yerini Kur'an hattına temas ettirmesi caiz değildir.
Pislik, dışkılığı namaza mani olacak şekilde dağılmadıkça su olmaksızın sade taşlarla da taharetlenebilirim." demektir. Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir.
Su bulunamaması durumunda hadesten taharet için teyemmüm uygulanır. Hades kişilerin davranışlarına bazı kısıtlamalar getirir ve bu nedenle taharet Müslümanlar için zorunlu (farz, vacib) temizlenme edimidir.
-Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli, sağa ve sola dönülmelidir. -Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı. -Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Su ile temizliğin İslam toplumlarının en belirgin özelliklerinden birisi olduğunun altını çizen Diyanet, “Taharet için su bulunmadığında, diğer temizlik malzemeleriyle de taharet yapılabilir.
Hanefi mezhebine göre az bir necaset namaza mani teşkil etmez. Bu bakımdan namaza mani olmayacak kadar bir necaset bulaşmışsa, taharet alınmadan da abdest alınıp namaz kılınabilir.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
Namazı bozan hallerden sayılan arkadan yel çıkması sonucu tekrar taharet almamız gerekir mi? Selamünaleyküm. Yellenmeden ötürü taharet gerekmez.
Abdest bozduktan sonra yapılması gerekli temizliği ifade eden iki terim. Cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik halinden kurtulmak için gerekli olan dinî temizlik. Abdest alınamadığı veya gusül yapılamadığı durumlarda temiz toprak yahut yer cinsinden bir maddeye elleri sürerek yüzü ve iki kolu meshetme.
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
Bir kimse, tuvâlet ihtiyacını giderdikten sonra tahâretlenir, ardından da abdest alırsa, abdesti bozan bir şeyin varlığından emîn olmadıkça o, abdestli sayılır.Sadece şüphe ile bu kimsenin abdesti bozulmaz.Hatta şüphe kuvvetli olur da zanna gâlip gelmiş olsa bile, abdesti bozulmaz.
Buna göre yan yatarak ve namaz dışında secdedeymiş gibi durarak uyumak abdesti bozar. Ancak uyku ile uyanıklık arasındaki hâlde veya yere sağlam bir surette oturmuş ve mafsalları gevşememiş bir haldeyken uyumak abdesti bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Selamünaleyküm. Sakın, kamışa pamuk ve benzeri sokmayın. İyice sıvazlayıp, peçete ile kurulayın ve kalkın. Büyük abdest bozmadı iseniz su ile taharetiniz de gerekmez, kirlilik varsa temizlersiniz.
Osurmak (yellenmek) abdest bozar mı sorusu internette sıkça aratılıyor. Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.
İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir.
Taharet alırken her zaman dikkat etmeniz gereken ilk husus, temizliği önden arkaya doğru yapmanız gerektiği. Bu işlem uygulanırken kesinlikle eller doğrudan cilde temas etmemeli, işlem kuru ve temiz bir peçete yardımıyla yapılmalı. Ardından taharet musluğu açılmalı ve bölge sadece fışkıran su yardımıyla temizlenmeli.
Kâğıt havlu ile yapılan taharet geçerli olur mu? Yazmaya mahsus olmayan yani temizlik için üretilmiş ve adına “kâğıt/havlu/peçete” denen malzeme ile tuvalette taharet yapılabilir.
Kullanımın yasak olması içine bulaşan necasetten dolayıdır. Ama suyun kendisi temizdir.
Yıkanmak için su bulamayan veya soğukta gusül abdesti aldığı takdirde hastalanacağı kanaatinde olan ya da gusül abdesti alabileceği uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmüm ederek namazını kılar. Çünkü bu noktada zaruret oluşmuştur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/27; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/20).
Necis yağla tabaklanmış deri, üç kere yıkayıp sıktıktan sonra temiz olur. Kaynamayan sıcak suda bırakılan, içi boşaltılmamış tavuğun, yalnız derisi necis olur. İçi boşaldıktan sonra, üç kere soğuk suyla yıkanınca, her yeri temiz olur. İşkembe de, böyle üç kere yıkamakla temiz olur.
Çamaşır suyunu tuvalete dökerek bir süre beklemek ardından da fırça ile iyice fırçalamak gerekir. Çamaşır suyunun ardından kireç önleyici deterjan dökülür ve fırçalama işlemine devam edilir. Fırçalama işi bittikten sonra Sprey ya da krem formundaki mineralli temizleyicilerle tuvalet temizlenir. Bol su ile durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri