İndeks hesaplanırken farklı yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerde indeksin türüne göre değişir. İndeks türleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.7 1- Zaman ve Mekan indeksleri, 2- Sabit ve Değişken esaslı (zincirleme) indeksler, 3- Basit ve Bileşik indeksler, 4- Fiyat ve Miktar indeksleri.
Yıllara göre birden çok mal ve hizmetin fiyatlarındaki (miktarlarındaki) oransal değişmeyi hesaplamak için kullanılan indeks tekniğidir. Bunun için öncelikle, her bir malın ayrı ayrı basit fiyat (miktar) indeksleri hesaplanır. Sonra, her bir yıl için hesaplanan bu indekslerin ortalamaları alınır.
Yazdır. Zaman indekslerinde belirlenen ve temel devre adı verilen devreye göre oransal değişimi veren indekslerdir. (Bk; indeksler, fiyat indeksleri, geçinme indeksleri).
İlgili 43 soru bulundu
Cari yıl ağırlıklı Paasche fiyat endeksi
Cari yıldaki endeksi bulmak için cari yıl miktarları cari fiyatlarla değerlendirilir ve ayni cari yıl miktarları temel yıl fiyatları ile değerlendirilir; bu iki değerin oranı o cari yıl için Paasche fiyat endeksi olur.
Borsa endeksleri, içerisinde bulunan mevcut hisselerin ağırlıklarına göre hesaplanır. Mesela, BIST100 endeksi içerisinde en aktif 100 adet hisse senedi bulundurur. Endeks içerisindeki bu hisseler belirli periyodlarla yenilenir. Ayrıca endeksten çıkarma veya endekse ekleme işlemlerini gerçekleştirmek de mümkündür.
Miktar endeks sayıları tek bir mal veya hizmet veya belirli bir grup veya hizmet için miktarların zaman içinde değişmelerini incelemek amacıyla hesaplanan her bir zaman birimi (genel olarak her yıl) için tek bir sayı hesaplanmasını kapsayan bir zaman serisi özetleme yöntemidir.
Örnek vermek gerekirse BIST 30 Endeksi, Borsa İstanbul bünyesindeki Yıldız Pazar'da işlem gören, fiili dolaşımdaki hisselerin piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 30 hissenin performansını ölçen endeks olarak tanımlanmaktadır.
Endeks, içerisinde birden fazla hisse senedi bulunduran, hisselerin ağırlıklarına göre hesaplanan, oransal değişimleri ölçen bir göstergedir. Endeksler, içerisinde bulunan hisselerin sektörlerine göre ayrılmıştır. Borsa istanbul da, BIST 100, BIST 30 ve BIST 50 endeksleri vardır.
BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek işlem hacmine sahip 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel bir göstergedir. Endekste yer alan hisselerin seçimi ve ağırlıklarının belirlenmesi, bir dizi yöntem ve kriter kullanılarak gerçekleştirilir.
Sektöre hakim olanların bilgi sahibi olduğu BİST 50, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 50 hissenin göstergesi olarak kabul edilir. En değerli 50 şirketin hisse senetlerinin yer aldığı BİST 50 endeksinin işlem kodu ise XU050'dir.
Basit indeksler, tek bir kalem mal veya hizmetin zaman veya mekan itibariyle gösterdiği oransal değişmeleri ifade eder. Hesaplama yapmak için; 1. Belli bir döneme ait (aylık, yıllık) mal veya hizmetin fiyatına (miktarına) ilişkin veriler elde edilir.
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.
Üretici fiyat endeksi ya da kısaltması ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ve yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.
Vücut Kitle İndeksinizi hesaplamak için kilonuzu, kilonuzu metre cinsinden boyunuzun karesine bölün. Sonuç 25'ten büyükse, fazla kilolu olarak kabul edilirsiniz. 18,5 ile 24,9 arasında bir Vücut Kitle İndeksi, normal kiloyu gösterir. 18,5'in altındaki bir BMI, zayıflığı gösterir.
İlk Endeks: Fatura döneminin başlangıcındaki ilk okuma tarihinde sayaçtan okunan değer bu alanda belirtilir. Son Endeks: Fatura döneminin bitişindeki son okuma tarihinde sayaçtan okunan değer bu alanda belirtilir. Okuma Günü: Söz konusu fatura döneminde yapılan tüketimin başlangıç ve bitiş tarihini gösteren kısımdır.
Fiyat farkı hesabında temel endeks, iş bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait endeksi; güncel endeks ise, revize iş programına göre işin gerçekleştirilmesi gereken aya ait endeksi ifade eder. Temel endeks ve güncel endeks olarak Endeks Tablosunun “Genel” sütunundaki sayı esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.
İnşaat Maliyet Endeksi (İME), inşaat sektöründeki maliyet değişikliklerini belirlemek amacıyla geliştirilmiş bir fiyat endeksidir. Bu endeks, işçilik ve malzeme gibi temel bileşenlerin ayrı ayrı incelenerek inşaat maliyetlerindeki dalgalanmaları ölçmeyi hedefler.
İstihdam oranı, ülkedeki çalışmaya elverişli nüfusun ne kadarının çalıştığını, yani istihdama katıldığını gösteren veridir. Bu oran, ülkenin refah düzeyini ortaya koyması sebebiyle oldukça önemlidir. Bu sebeple FED'in de faiz artışlarına karar verirken öncelikli olarak dikkat ettiği bir veridir.
Borsa endeksi, içerisinde belirli hisse senetlerini bulunduran, bu hisse senetlerinin farklı ağırlıklarla hesaplanması sonucu bulunan bir değerdir. Her hissenin endeks değeri içerisindeki ağırlıkları farklılık göstermektedir.
BIST 30 ve BIST 100 endeksleri arasındaki fark, endeks kapsamındaki hisse senedi sayısıdır. BIST 30 endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli ve işlem hacmi en yüksek 30 hisse senedinden oluşurken BIST 100 endeksi ise en değerli ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedinden oluşur.
F/K oranını bulmak için hesaplama formülü şöyledir: Hisse fiyatı / hisse başına kar = F/K oranı. Çok basit bir şekilde hesaplanan fiyat kazanç oranına dikkat edilmediğinde zaten hali hazırda değerlenmiş bir hisse senedine yatırım yapma riskiyle karşılaşılma ihtimali vardır.
VİOP'ta XU030 kodu ile işlem görmekte olan BİST30 Endeksi, BİST'te yoğunlukla işlem gören pay senetlerinin belli bir formülle 30 tanesinin değerini ifade eden finansal araçtır. Borsanın genel görünümü ifade etmesi açısından ekonomiye ilişkin hedge ve spekülasyon imkanları sunan önemli bir yatırım aracıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri