Fazla miktarda tüketilen ay çekirdeği ve tuzlu fıstık gibi çerezlerden de hem kilo almayı kolaylaştırıcı etkileri hem de diyabete davetiye çıkarmaları nedeniyle uzak durmak gerekiyor.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeğinin içinde doymamış yağ ve demir bulunur. Bu yapısından dolayı şeker hastalarına çare olmaktadır. Tok tutucu etkisi ile şeker hastalarının açlıklarını bastırır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
Ayrıca ay çekirdeği ile yapılan unlu mamuller de olmaktadır. Besin değerlerine göre içeriğine bakıldığında içerisindeki karbonhidrat, 18.76 g, şeker,2.62 g, yağ, 49,57 g, protein, 22.78 g, E vitamin (%230) 34.50 mg, kalsiyum (%12) 116 mg'dır. Ay çekirdeği, ufak ve lezzetli atıştırmalık besinlerden bir tanesidir.
KURUYEMİŞLER Sağlıklı yağ bulundurma açısından oldukça zengin olan kuruyemişler dengeli tüketildiği takdirde kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor. ÇEKİRDEK Kuruyemişlerden olan kabak çekirdeği Omega 3 açısından oldukça zengin.
- Protein, günlük kalorinin yüzde 12-20'sini karşılamalıdır. - Lifden zengin besinler daha az kalori içerir. Kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir, düşük glisemik indekse sahiptir, kan şekeri kontrolünü sağlar, kilo vermeyi kolaylaştırır ve diyabet riskini azaltır.
İlgili 28 soru bulundu
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Fazla miktarda tüketilen ay çekirdeği ve tuzlu fıstık gibi çerezlerden de hem kilo almayı kolaylaştırıcı etkileri hem de diyabete davetiye çıkarmaları nedeniyle uzak durmak gerekiyor.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Leblebi şeker hastaları için en uygun kuruyemişlerden bir tanesi. Kandaki şeker seviyesinin sağlıklı bir düzeyde tutulmasına yardımcı oluyor. İçerdiği bol miktarda lif, besinlerin çok daha kolay parçalanmasına ve sindirilmesine yarıyor.
Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir. Araştırmalara göre diyabetli kişilerin de diyabet hastalığını yönetmesine yardımcı olabilir. Kan şekeri kontrolü yapmanıza yardımcı olan bir besindir.
6) Kan Şekerini Düzenler
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Mercimek çorbasının faydaları:
*Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Şeker Hastaları İçin İdealdir
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
DİYABETLİLER İÇİN ZARARLI MEYVELER
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve kepekli makarna seçmek bu anlamda daha yararlı olacaktır.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Şeker hastalığı olanlar için besleyici bir sebzedir. Lifli yapısı vardır, kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur. Kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bağırsak sağlığı için çok yararlıdır.
Ayrıca havuç, kalorisi çok düşük (100 gr havuçta 36 kkal vardır) sebzedir ve yüksek liflidir. Bu sebeple de diyabetliler afiyetle havuç yiyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri