Hocam, Peygamberimiz Mekke'de farz namazlarını 2. rekat kılıyorken (Kur'ânı kerimin ilgili âyetine göre) Medine'ye göç etmesinden sonra 4 rekat kıldığı
10 REKAT KILINACAK
Al Sudais, , Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Covid-19 salgını nedeni ile Ramazan ayında Mekke'de bulunan Mescid-i Haram ve Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi'de teravi namazlarının 20 rekat yerine 10 rekat olarak kılınmasını onayladığını duyurdu.
Bunlar dinde reform yerine geçmez çünkü zaten dinin içerisinde gerekli kolaylıklar gösterilmiştir. Hz. Peygamber Mekke'de 12 gün boyunca sabah akşam olmak üzere iki vakit namaz kılmıştır. Medine'ye göçünce de zaman zaman, aşırı sıcak ya da aşırı yağış olmadığı halde namazını 3 vakte indirerek kılmıştır.
İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Trömse şehirlerinde yaşayan Müslümanlar yılın en uzun gecelerinin yaşandığı kış mevsiminde üç vakit namazı iki saat içinde kılıyor. İsveç'in başkenti Stockholm, Norveç'in başkenti Oslo ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise üç vakit namaz, üç saat içinde kılınıyor.
Kur'ancı Müslümanlara göre namaz üç veya iki vakit olarak kılınır. Üç vakit olduğunu söyleyenlere göre bu üç vakit namazın hangileri olduğu konusu da çok açık değildir. Mesalâ bu üç vakte bir anlayışa göre öğle-ikindi, akşam-yatsı ve sabah olarak, bir başka uygulamada akşam, yatsı ve sabah olarak rastlamak muhtemeldir.
İlgili 24 soru bulundu
Unutmamak gerekir ki, uzun yıllardır Azerbaycan'da Cuma namazı kılın- mamış (Şii kesimde halen kılınmamakta...), beş vakit namaz ise subh, günorta ve şam namazları adı altında birleştirilerek üç vakitte kılınmaktadır.
Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (İnsan), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Kaynaklarda, İslâm'ın ilk dönemlerinden itibaren namaz ibadetinin mevcut olduğu ve beş vakit namaz farz kılınmadan önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit namaz kılındığı belirtilmektedir.
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
Ezan her yerde "günde 5 vakit." Ama İran'da farklı. Sadece sabah, öğle ve akşam ezan okunuyor. Ezan'dan önce de Kuran okunuyor. Namaza gelince "her yerde olduğu gibi, yine 5 vakit." İran'da farklılık "ikindi ve yatsı ezanlarının okunmayışı."
Halk arasında Medine'de sekiz gün kalıp kırk vakit namaz kılmanın gerekli olduğu kanaati yaygın hâle gelmiştir.
Beş vakit namaz farz kılınmadan önce, Hz. Peygamber (asm)'in ibadet tarzı Cenâb-ı Hakk'ın yaratıklarını düşünmek, Allah'ın yüceliğini tefekkür etmek şeklinde idi. Sabah ve akşam ikişer rekat hâlinde namaz kıldığı da nakledilir.
Mûsâ'ya Allah'ı anmak üzere namaz kılmasının emredildiği (Tâhâ 20/14) ifade edilmekte, Allah'ın İsrâiloğulları'ndan yerine getirme sözü aldığı görevler arasında namazın da yer aldığı görülmektedir (el-Bakara 2/83; el-Mâide 5/12).
Suudi Arabistan'da Kabe ve Mescid-i Nebevi'de ramazan ayı hazırlıkları koronavirüs salgını kapsamında tamamlandı. Bu yıl ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağı, itikaf yapılmayacağı açıklandı.
Suudi Arabistan'da Kabe ve Mescid-i Nebevi'de Ramazan ayı hazırlıkları corona virüsü salgını kapsamında tamamlandı. Bu yıl Ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağı, itikaf yapılmayacağı açıklandı.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Peygamber (s.a.v. )'e ilk imân eden ve O'nunla birlikte ilk defa namaz kılan kişi, eşi Hz. Hatice oldu.
Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
Öbür taraftan namazımızın sahih olması için de Kur'an-ı Keirm okumamız gerekiyor namazın içinde o da ibadet. Bunların geçerli olması için mutlaka Kur'an-ı Kerim'in aslını yani Allah'tan gelen şekliyle Arapça olarak orijinal haliyle okunması gerekir.
Namazın, ayet ve hadislerde imandan sonra ikinci sırada zikredilmesinden hareketle imandan sonra dinin en büyük ve en önemli rükünlerinden biri olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca diğer ibadetlere kıyasla önemine binaen namaz, dinin direği olarak nitelendirilmiştir.
Âyet-i kerîmelerden, namaz ibadetinin sadece Hz. Muhammed (s.a.s.) ümmetine has olmayıp, önceki ümmetlerde de var olduğu anlaşılmaktadır.
İbadetler içerisinde müstesna bir yere sahip olan namaz, Kur'ân'da farz kılınmış vakitli bir ibadet olarak nitelenir. Aslı dua olan ve belirli bir ibadet şeklini ifade eden salât / namaz şeriattan şeriata bazı farklılıklar gösterse de, hiç bir şeriatın kendisinden yoksun kalamayacağı bir ibadettir.
Süleyman Ateş, Kuran'da 5 değil 3 vakit namazın farz kılındığını belirterek, öğle ile ikindinin, akşam ile yatsının birleştirilmesinde bir sakınca bulunmadığını iddia etti. Prof. Ateş, beş vakit namazın fıkıh okullarıyla birlikte gündeme geldiğini vurguladı. Prof.
“Allah sizi hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyması için namazı farz kılmıştır, dolayısıyla namazı farz kılmakla size lütufta bulunmuştur.” manasını veren müfessirler de vardır. Bununla birlikte namazını hakkıyla kılan insanı, namazın kötülükten ve hayâsızlıktan koruyacağını akıl da kabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri