Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinde bir tankta depolanan hidrojen, yakıt hücrelerine iletiliyor. Yakıt hücresinde buluşturulan hidrojen ile oksijenin tepkimeye girmesi sağlanıyor. Ortaya elektrik ve su buharı çıkıyor. Elektrik, rotor adı verilen elektrikli motora gönderiliyor ve aracın hareket etmesi sağlanıyor.
Yakıt hücresi, yakıtın enerjisini elektrokimyasal reaksiyon sayesinde doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür. Dışarıdan sağlanan yakıt (anot tarafı) ve oksitleyici (katot tarafı) ile elektrik üretir. Bunlar bir elektrolit/elektrot ünitesinde reaksiyona girerler.
Yakıt hücreli otomobil, elektrik motorunu çalıştırmak için bir yakıt hücresi kullanan veya bir akü veya süper kapasitörle birlikte kullanan bir elektrikli otomobil türüdür. Araçlardaki yakıt hücreleri, genellikle havadan oksijen ve sıkıştırılmış hidrojen kullanarak motora güç vermek için elektrik üretir.
Tamamen dolu yakıtı ile yaklaşık 650 kilometre yol giden hidrojenli otomobil önceki nesline göre menzilini yüzde 30 artırmış durumda. Bu arada birinci nesil Mirai'nin yaklaşık 500 kilometrelik bir menzile sahip olduğunu belirtelim.
Yakıt hücresine iletilen hidrojen, burada oksijen ile tepkimeye giriyor. Sonrasında ortaya elektrik ve su buharı çıkıyor. Elektrik motoru, hidrojen molekülünden elde edilen elektrikle çalışırken aracın egzozundan sadece su buharı çıkıyor. Bu da aracın “sıfır emisyon” özelliğine sahip olmasını sağlıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Şu anda dünyanın birçok yerinde fosil yakıtlardan hidrojen üretmek en ucuz seçenek. Bölgesel gaz fiyatlarına bağlı olarak, doğal gazdan hidrojen üretiminin seviyelendirilmiş maliyeti kilogram (kg) başına 0,5 ABD Doları ile 1,7 ABD Doları arasında değişmektedir.
Hidrojen dolum istasyonları, ülkelerin hidrojen altyapılarının gelişmesine önemli bir katkı sağlamakta ve sayıları son yıllarda artan bir ivme ile tüm dünyada çoğalmaktadır. Türkiye'de ilk hidrojen dolum istasyonu İstanbul'da Feshane Kültür Merkezi otoparkında 2012 yılı sonunda hizmete açılmıştır.
Tehlike riski
Hidrojen son derece yanıcı bir madde. Depolaması zor ve kaza durumunda büyük bir güvenlik riski oluşturuyor. Yine de Toyota, hidrojenli araçların geleneksel otomobiller kadar güvenli olduğunu savunuyor.
Hidrojenli araçlar da tıpkı benzinli araçlar gibi yakıt dolumuna sahiptir. Bir deponun dolması da hemen hemen benzinli araç ile aynı zamanı alıyor. Hidrojenli araçlar, yakıt ihtiyaçlarını hidrojen dolum istasyonlarından karşılamaktadırlar. Hidrojen dolum istasyonlarını, benzin istasyonları gibi düşünebiliriz.
Toyota'nın hidrojen yakıt hücreli aracı yeni Mirai, tek depoyla 1000 kilometrenin üzerinde yol kat ederek bu alandaki dünya rekorunu daha da ileriye taşıdı. Orly'de bulunan HYSETCO hidrojen istasyonundan başlayan sürüş, tek depoyla 1003 kilometre gidilerek tamamlandı.
Bazı küçük değişikliklerle benzin motorları hidrojen ile çalışır duruma getirilebilirler. Isıl verimleri benzin motorununkine yakındır.
Evet. Hidrojen içten yanmalı motorlar (hidrojen ICE), dizel motorlara benzer şekilde çalışır.
Arabalarda hidrojen yakıtı kullanılamamasının sebebi, hidrojenin yüksek basınçlı bir tankta veya bir kriyojenik tankta depolanmasının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Karmaşık metal hidritler gibi malzemelerle alternatif depolama ortamları geliştirilmeye çalışılmaktadır.
alınan enerji ile hidrojen elde etme yöntemlerinden biri kullanılarak hidrojen üretilir. Hidrojen, yakıt pili aracılığı ile havadaki oksijen ile yanarak su oluşturur. Tepkime ekzotermik olup ısı açığa çıkar. Ancak oluşan ısı çok yüksek değerde olmadığında su ile yakıt pili dışına atılır.
Yakıt pilleri hafif olmaları ve yan ürün olarak su üretmelerinden dolayı uzay uygulamaları için düşünülmeye başlanmıştır. Uzay çalışmalarında yakıt hücrelerinin kullanılması; yüksek verim, düşük gürültü ve titreme, yüksek enerji yoğunluğu gibi avantajlar sağlamaktadır.
Yakıt pili; temel olarak hidrojen açısından zengin yakıtlardan elektrokimyasal şekilde elektrik enerjisi üreten çalışma prensibine sahip cihazlara denir. İlk defa Christian Schönbein tarafından keşfedilen bu cihaz, geleceğin enerji üretim teknolojisi olarak kabul edilir.
1 Litre Su Ne Kadar Hidrojen Elde Edilir? 1 litre su, yaklaşık 0.012 kg hidrojen gazına denk gelir. Ancak, hidrojen üretiminde kullanılan elektroliz cihazlarının verimliliği ve elektrik kaynağındaki yenilenebilir enerjinin türüne göre, elde edilen hidrojen miktarı değişebilir.
Şu anda sadece iki hidrojenle çalışan araç var, Hyundai ix35 yakıt hücresi ve Toyota Mirai, ancak gelecekte başka markalar da yollarda olacak.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Bandırma Enerji Üssümüzde, Temmuz 2022'den bu yana işleyen bir pilot yeşil hidrojen tesisimiz bulunuyor.
Hibrit otomobil modelleri tıpkı diğer benzinli ve dizel araç modelleri gibi benzin istasyonlarında doldurulur. Araç yakıt dolumu için öncelikle aracı kapatmak ve yakıt doldurma kapağını açmak gerekir. Bu işlemden sonra yakıt doldurma cihazını kapağa dikkatli bir şekilde yerleştirmek ve beklemek gerekir.
Hibrit otomobiller birden fazla enerji kaynağı kullanır: Aracı hareket ettirmek için benzinli veya dizel motor, elektrik motoruyla birlikte çalışır. Bu, aracın daha az benzin yakmasını sağlayarak sadece yakıt kullanan geleneksel motorlara kıyasla daha iyi yakıt verimliliği sağlar.
İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
Hidrojen bir doğal yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarından yararlanılarak değişik hammaddelerden üretilebilen bir sentetik yakıttır. Hidrojen üretiminde tüm enerji kaynakları kullanılabilmektedir. Kullanılan hammaddeler ise su, fosil yakıtlar ve biomas materyaldir.
Hidrojen halihazırda Rusya'da endüstriyel ölçekte üretiliyor. Esas olarak petrokimya ve kimya endüstrisinde kullanılıyor. Rusya Federasyonu 2035 Enerji Stratejisinde, hidrojenden yalnızca bir enerji depolama seçeneği olarak değil, aynı zamanda potansiyel bir ihraç ürünü olarak da bahsedilmektedir.
Hidrojen, sentetik bir enerji taşıyıcısı. Üretim kaynakları son derece bol ve çeşitli. Bunların en başta gelenleri su, kömür ve doğalgaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri