Suudi Arabistan'da kamusal alanların ardından, otel ve pansiyonlar da dahil ülkedeki turizm faaliyetlerinin yapıldığı tüm kapalı alanlarda sigara içilmesine yasak getirildi.
Ramazan boyunca, gündüz saatlerinde kamusal alanlarda yemek yemek ve sigara içmek yasaktır. Yabancı okulların sıkça yıllık öğretimlerinin bir bölümünde İslam'ı tanıtmaları gerekir. Suudi din polisi, "Mekke'de kâfirler" olarak nitelendirerek Hacca katılan Şii hacıları gözaltına almıştır.
Harem avlularında aşağıdakiler yasaktır:
Sigara içmek.
Sigara içmeyiniz. Eğer sigara içiyorsanız bu mukaddes topraklarda ondan vazgeçiniz. Çünkü sigara içmek, özellikle de Resulullah'ın (s.a.v) kentinde içilmesi günahtır. Aynı zamanda Resulullah'a (s.a.v) karşı yapılan bir terbiyesizlik sayılır.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş 17 Ocak'ta tüm personele ve valiliklere genelge gönderdi. Genelgede hac ve umre organizasyonlarında artık sigara içmeyen personelin görevlendirileceğini söyleyen Erbaş, "bunu imza karşılığı personele duyurun" dedi.
İlgili 19 soru bulundu
Alimler, sigara içmenin haram ancak Hacca mani olmadığı şeklinde görüş bildirdi. Mısır Müftüsü Ali Cuma, ''Hac'da sigara içen kişinin haccı kabul olur, ancak bu ibadetten kazanacağı sevap azalır'' dedi.
Suudi Arabistan'da cezaya tabi yasaklar:
Cinsel kimliği öne çıkarmak ve çiftlerin kamusal alanlarda yakınlaşması Kimlik belgesi taşımamak. Ramazan ayı boyunca halka açık yerlerde yemek içmek ve sigara kullanmak.
Suudi Arabistan: Medine şehrinin tamamında sigara satışı yasaktır.
Suudi Arabistan'da kamusal alanda sigara içilmesi yasaklandı. Arabistan yönetimi devlet kurumları, restoran, kafe, süpermarket ve alışveriş merkezleri gibi kamusal alanlarda sigara içilmesine yasak getirdi.
“SİGARA, sadece hacda değil, her zaman haramdır. Çünkü Kuran-ı Kerim'de Allah insana zarar veren herhangi bir şey varsa, onu haram kılmıştır, insana fayda veren bir şey varsa onu emretmiştir. Sigara zaten haram olduğuna göre, hacda da sigara içmek çok yanlıştır, günahtır.”
- Allah sigaranın var olacağını hiç şüphesiz ki biliyordu ve Peygamber Efendimiz zamanında yoktu. Neden sigara ile ilgili hüküm Kur'an-ı Kerim'de yoktur?.. Kur'an-ı Kerim'de haram ve helallerin listesi verilmemiştir; buna gerek de yoktur. Asıl olan ilkelerin konulmasıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, cami avlusunda sigara içmenin dinen uygun olmadığını söyledi. Ünal, "Böyle bir hareket, dini mekanlara gösterilmesi gereken saygı ile bağdaşmaz." dedi.
Bu da Suudi Arabistan Ceza Yasası'nın 22'nci maddesinden kaynaklanıyor. Yasaya göre Suudi Arabistan sınırları içinde zina yapan kişi taşlanarak öldürülmekle (recm) cezalandırılıyor.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler.
Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı. Buna göre, ülkedeki yetişkinlerin neredeyse yarısının (%48,5) sigara içtiği belirlendi.
Bu madde metnine baktığımızda, Tütün ve tütün mamullerinin kullanılması yasak olan yerler, genel olarak sağlık hizmetlerinin görüldüğü (hastane, sağlık ocağı vb. yerler), eğitim – öğretim hizmeti veren (okullar, dersaneler gibi) yerler, kültür hizmeti veren (müzeler, kütüphaneler gibi) yerler, her türlü kapalı spor ...
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir. Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar.
Listenin başında çoğunlukla Avrupa ülkeleri bulunurken, Körfez ülkesi Suudi Arabistan 6.67 dolar ile Filistin ve Danimarka'nın ardından listenin 20'inci sırasında yer alıyor.
Mekke ve Riyad kentlerinde temyiz mahkemeleri mevcut ve bunlar, henüz verilen kararların Şeriat'a uyumlu olup olmadıklarına karar verirler. Hukukun özel alanlarını kapsayan Şeriat dışı mahkemeler de mevcut ve bunun en önemlisi Şikâyet Kurulu'dur.
Konuyla ilgili henüz nihai bir karar verilmese de değerlendirme sürecinin devam ettiği belirtildi. Suudi Arabistan'da alkol satışı ve tüketimi şu anda yasaklı durumda.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Umrede kurban kesilmezken, Hac vazifesinde kesilir. Umrede Arafat ve Müzdelife vazifeleri yoktur. İkisi de İslam dininde önemli ibadetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri