Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Mektuplar için ilk dönemlerde kil tabletler ve papirüs kullanılmış, ortaçağda ise bu malzemelerin yerini “tirşe” adı verilen bir madde almıştır. İnsanlık belleğindeki en eski mektup örnekleri olarak Firavun Mektupları ile Hitit Hattuşaş bölgesinde bulunan Kral Mektupları gösterilmektedir.
Mektup yazmanın tarihçesi
Tarih boyunca mektuplar Antik Hindistan, Antik Mısır ve Sümer'den Roma, Yunanistan ve Çin'e uzanan bir yelpazede günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. 17. ve 18. yüzyıllarda mektuplar kişisel eğitim için kullanılmıştır.
Mektup dahil her türlü resmî ve hususî yazıyı toplayan, yazım esaslarını gösteren eserlerin genel adı. Eski Türkçe'de kitap, mektup, yazı; hüküm, emirnâme anlamlarında kullanılan bir terim. Edebî mektuplar ve belli konularda küçük hacimli eserler için kullanılan terim.
MEKTUP: Birbirinden ayrı yerlerde bulunan kişi veya kurumlar arasında özel veya resmî haberleşmeyi sağlayan yazı türüne“mektup” denir. Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır.
İlgili 31 soru bulundu
19. yüzyılda bir edebî tür olarak mektup
Akif Paşa'nın resmî bir dil ile yazdığı mektuplarının yer aldığı Münşeât-ı Elhac Akif Efendi (1846) ve sürgün yıllarını anlattığı Muharrerât-ı Hususiye-i Akif Paşa (1885) mektup edebiyatının ilk örneklerindendir.
Bu çalışmada şiirde olduğu gibi nesirde de Klasik Türk Edebiyatının en güzel eserlerini meydana getirmiş olan Fuzûlî'nin Türkçe Mektuplarında bir söz varlığı incelemesi yapılmıştır.
Deli Birader lakabıyla tanınan Bursalı Gazâlî'nin Mekke'de bulunduğu sırada İstanbul'un, padişahın ve diğer dostlarının ahvalini sorduğu manzum mizahî mektuba Zâtî'nin aynı üslupla yazdığı cevap. Metin, Nuruosmaniye Kütüphanesi 4968 numaralı yazma mecmuanın 94a-95b sayfaları arasında yer alır.
- Mektup dönemin özelliklerini en iyi şekilde yansıtan metin türüdür. Bu nedenle belge niteliği taşımaktadır. - Mektuplarda herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır. - Özel, resmi, iş ve edebi olmak üzere dört türü bulunur.
Mektup, birbirinden uzakta bulunan kişilerin bir haberi duyurmak, bir isteklerini bildirmek veya bir şey istemek için yazdıkları yazılara denir. arasında yazılan özel mektuplar dışında "davetiye", "özür", "tebrik", "teşekkür' mektupları ve "edebî mektuplar" da özel mektup olarak kabul edilmektedir.
Görüleceği üzere bitig, “mektup” kavram alanı içerisinde oldukça işlek kullanılan bir terimdir. Öyle ki ileride Harezm-Altınordu devlet yazışmalarında mektupların tamamı için sadece bitig terimi kullanılacak (Özyetgin, 2005: 60) ve artık sadece mektuplar için kullanılan bir meslekî bir terim olacaktır.
Mektûbât veya Mektûbât-ı Rabbani, Ahmed Sirhindî (İmam-ı Rabbani) kitabı. İmam-ı Rabbani, mektuplarını yazdıktan sonra mektupları toplanarak Mektubat olarak derlendi. İmam-ı Rabbani 25/26 Mayıs 1563 tarihinde Hindistan'da doğdu. 10 Aralık 1624'te Hindistan'da öldü.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Türk edebiyatı tarihinde ilk mektup örnekleri İslam öncesi dönemde görülür. Çeşitli kaynaklarda devrin hükümdarlarına ait mektuplardan bahsedilmektedir. Bu dönem Türkçe'sinde mektup yerine "bitig" kelimesi kullanılmıştır.
Mektup, bir tür olarak bakıldığında aslında yazı tarihi kadar eskidir denilebilir.
Mektup denilince, akla eski edebiyatımızda genel olarak “inşâ” dediğimiz yazı türü gelir. Bunun böyle düşünülmesinin nedeni, elbette mektup deyince düzyazının ilk anda akla gelmesidir.
Resmî mektuplar, kamu veya özel sektör arasında veya kendi içle- rinde yapılan yazışmalardır. Özel mektuplar ise aile, eş, dost, akraba, ya- kın arkadaş ve meslektaşlar arasında yazılır.
Mektup, daktilo, kalem ya da elektronik yöntemlerle yazılmış olan yine elden, posta veya elektronik posta ile muhatabına gönderilen ve biçim olarak genellikle düz yazı şeklinde olan uzun bir mesajdır. Mektup yazılacak muhataba uygun bir hitap ile başlar ve imza ile sonlandırılır.
Mektup, eski edebiyat türlerinden biridir. Eldeki en eski örnekler, Mısır firavunlarının diplomatik mektupları (MÖ 15. – 14. yüzyıllar) ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır. Batı edebiyatında mektup türünün ilk örneklerini, Yunan edebiyatında görürüz.
Hoca Dehhani, Horasanlı şair ve bilim insanı. Divan Edebiyatı'nın ilk şairidir.
Siyasi, edebi, ve ilmi konularda yazılan mektuplar belge niteliği taşımaktadır. Mektuplarda yazılan dönemin dil ve anlatım özellikleri görülmektedir. Özel mektuplarda günlük konuşma dili kullanıldığı görülmektedir.
DÎVÂN (ADLÎ)
Adlî mahlasıyla şiir yazan Sultan II. Bâyezîd'in eseri.
Ağırlıklı olarak mektuplardan oluşan, fakat belli noktalarda klasik roman yapısında bölümler de içeren veya günlük, telgraf, gazete gibi farklı belgelerden metinlere de yer veren eserler mektup roman kavramı değerlendirilebilir.
Mektup türü Reşat Nuri Güntekin'in Bir Kadın Düşmanı adlı romanının kurgusunda Çalıkuşu ve Dudaktan Kalbe'ye göre daha merkezi konumdadır.
Tanzimat'tan sonra mektuplar tek bir kitap içerisinde toplanmaya başlamış bu da yeni bir edebiyat anlayışının oturmasına büyük katkı sağlamıştır. Akif Paşa'nın mektupları, Münşeât-ı Elhac Akif Efendi (1843) ve Muharrerât-ı Husûsiye-i Akif Paşa (1884) adlı iki eserde toplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri