1 adet kesme şeker ve az miktar tuz ekleyip, hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Orta ateş üzerinde kuru fasulyeler iyice yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dk pişirin. Kuru fasulye piştikten sonra sıcak olarak yanında pilav ve cacık ile servis edebilirsiniz.
Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır. Yumuşamaya başladıklarında ocaktan alın.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Kuru fasulye bir gece önce suda bekletilir ise düdüklü tencerede yaklaşık 10 dakika içerisinde pişebilir. Fakat bir gece önce suda bekletilmeyen kuru fasulye düdüklü tencerede pişme süresi 40 dakikayı bulabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Kuru fasulye herkesin kendi damak tadına göre farklı yaptığı bir yemek olsa da dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer.
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak. Kuru fasulye genellikle pişirmeden bir gece önce suyla ıslatılır.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor. Ancak kuru fasulyeyi aynı gün içinde lezzetli şekilde pişirmenin de yolları var.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Unutmayın ! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin. Böylece lezzeti daha güzel olacaktır. Fasulyeyi düdüklü tencerede pişirecekseniz 30 dakika, tencere de pişirecekseniz 1 saat sürecektir.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
📌 Haşlandığını anlamak için bir tanesini parmağınızla ezin. Ezilirse haşlanmış demektir. Ama çok yumuşak kıvamda olmasın biraz sert olacak şekilde haşlamaya özen gösterin.
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
2 su bardağı kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Sabah ıslama suyunu süzün ve üstünü 2-3 parmak geçecek kadar su ilave ederek yaklaşık 25 dakika haşlayın.
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Geceden suda bekleyen kuru fasulye ise orta ateşte 25 dakikada hazır olmaktadır.
Öncelikle fasulyeyi ayıklayıp yıkayın. Bir tencerenin içerisine kaynar su alın ve 25, 30 dakika kaynatın. Ocağı kapatın ve fasulyenin üzerine 1 su bardağı su döküp kapağını kapatın. 1 saat yada ne kadar zamanınız var ise o kadar bekletin. 1 saat sonra fasulyeyi süzün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri