Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir.
Melanin pigmentinin yokluğuna “albinizm” denir; en belirgin göstergesi deri ve gözlerdeki renksizliktir. Albinizm olgusu yaygın ya da yerel olabilir. Yaygın (generalize) albinizm'de deride, iriste ve kıllarda melanin yoktur (albino). Derinin güneş gören yerlerinde kanserler oluşur.
Melanin pigmentinin cildin belirli bir bölgesinde fazlalaşması ise cilt lekeleri olarak kendini gösterebiliyor. Örneğin güneşte yandığımızda, vücudumuz kendini korumak için daha fazla melanin pigmenti üretiyor ve bronzlaşıyoruz, bu daha da fazla olduğunda güneş lekeleri ortaya çıkabiliyor.
İnsan vücudunda cildin tamamına yayılan milyonlarca saç kökü veya küçük keseler bulunur. Folikül adı verilen bu kökler, melanin içeren pigment hücreleri üretir.
İlgili 27 soru bulundu
Cildinizi korumak ve doğal olarak melanin üretimini teşvik etmek için portakal, tatlı misket limonu, mandalina, limon, greyfurt, çilek, kivi, guava, papaya, brokoli, lahana ve domates tüketin. Bir antioksidan olan E Vitamini, UV ışınlarına maruz kalmadan cilt pigmentasyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.
Melanin birçok bölgede bulunan ve üretilen bir maddedir. Gözlerde, ciltte ve saç bölgesinde bulunan bir maddedir. Üst deride yer alan melonosit hücrelerin sitoplazmasında melenin pigmentleri vardır. Melonosit hücrelerin sitoplazmasında bulunan melenin pigmentleri, cildin rengini meydana getiriyor.
Melanin boyası küçülerek zamanla vücut tarafından ortadan kaldırılır. Böylece lekelerin rengi açılır. Lazerle leke tedavilerinde Q-switch Nd yag lazer, Nd yag lazer, fraksiyonel co2 lazer (her lekede değil, bazen lekeyi artırabilir)IPL lazerlerden destek alınmaktadır.
Cildin rengini açmak için topikal kremler veya merhemler de kullanabilirsiniz. Bu ürünler kullanıldıkları bölgelerdeki mevcut melanin miktarını azaltır. Cilt rengini açan ürünler reçeteyle veya reçetesiz olarak mevcuttur. Bunların birçoğu melanin sentezi için gerekli olan ana enzim olan tirozinazı baskılar.
Folik asit eksikliği, vücuttaki kan hacminin azalmasını meydana getirir ve bunun sonucunda melanositlere yeterli miktarda tirozin taşınamayarak, melanin pigmentinin üretimi de azalır. Böylece doğal olarak saç beyazlamasına neden olur.
B vitaminlerinde de eksiksinizdir, bu da pigmentasyon eksikliğine ek olarak saç dökülmesine de yansır . B5 vitamini içeren gıdalar: Avokado, muz, et, süt, yumurta ve tam tahıllar... D vitamini eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir.
Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
MELADERM,derinin renginde koyulaşma (hiperpigmentasyon) görülen alanların renklerinin aşamalı olarak açılması amacıyla kullanılır. MELADERM'in etkin maddesi olan hidrokinon etkisini deriye rengini veren melanin adlı bir maddenin üretimini yavaşlatarak gösterir.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir.
Beyaz saç tedavisi için 1980 yılından beri kullanılan, büyük oranda başarı sağlanan PRP Tedavisi; ince telli, seyrek ve beyazlamış saç tipleri için kurtarıcı rol oynuyor.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
Lazer Tedavisi
Cilt lekelerine neden olan melanin pigmentini içeren hücreler lazer ışınını emerken normal renkteki hücreler bu ışından etkilenmezler. Lekeye neden olan bölgedeki hücrelerin yakılmasına bağlı kabuklanma ile birlikte problemli bölge ortadan kalkar ve yeni doku oluşumu sağlanır.
Melazma ciltteki melanosit hücrelerinin aktivasyonu ve melanin pigmentinin artışına bağlı olarak cildin koyulaşmasıyla karakterize bir durumdur.
Cilt kararmasına hiperpigmentasyon adı da verilmektedir. Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir.
Melatonin, vücut tarafından üretilen ve beyin tarafından geceleri salgılanan bir hormon olarak bilinir. Bu hormonun başlıca görevleri arasında gece-gündüz döngülerini düzenlemek yatıyor. Melatonin salınmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri de ışık olarak biliniyor.
Bazen cilt rengini veren pigmentlerde sorunlar oluşabilir ve cildin bir bölgesi çok fazla melanin üreterek rengini koyulaştırır. Bunun tersi durumlarda da cildin bir bölümünde hiç melanin üretilmeyince cilt beyazlaşır. Buna ciltte pigmentasyon bozukluğu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri