Rendelenmiş havuç: Kedilere havucu rendeleyerek vermek sindirimleri için daha iyi olacaktır. Pişmiş havuç: Havucu yavaş pişirmek ve küçük parçalarda vermek iyi bir seçenek olacaktır. Mamaya karıştırılarak: Kedinize havuç verirken rendelenmiş bir şekilde tükettiği mamasına karıştırabilirsiniz.
Bu, çiğ havuçların kediniz için boğulma tehlikesi oluşturacağını ve sindirilmesinin zor olduğu anlamına gelmektedir. Genel olarak, kedinizi yalnızca sade pişmiş havuçla beslemeli ve sağlığında herhangi bir değişiklik olmadığına emin olmalısınız.
5) Haşlanmış Sade Sebze veya Meyve
Özellikle patates, havuç, yeşil fasulye, bezelye, bal kabağı, brokoli ve pırasa gibi sebzeleri pişirerek yedirebilirsiniz. Bu sebzeler hem vitamin açısından zengindir hem de kedinizin uzun bir süre tok kalmasını sağlar.
Kediler havuç yer, bu çiğ ya da haşlanmış olabilir. Ancak kediler için havuç suyu önerilmez. Şeker oranı yükseldiği için kedilere havuç suyu verilmesi önerilmez.
İlgili 20 soru bulundu
Buna rağmen karpuz, kedilerin cilt ve göz sağlığını koruyan en lezzetli meyvelerden bir tanesidir. Bu yüzden karpuzu da çekirdeklerini ayıklamak kaydıyla kedinize verebilirsiniz. Bunun yanı sıra elma, kayısı, kızılcık, portakal ve armut da kedilerin tüketebileceği meyve çeşitleri arasında yer almakta.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kediler genellikle etobur olarak kabul edilir ve doğal beslenme düzenleri et ürünlerine dayanır. Salatalık gibi bitkisel gıdalar genellikle kedinin beslenme gereksinimlerine uygun değildir.
Kediler İçin Zararlı Meyveler
Limon, misket limonu, portakal ve genel anlamda tüm turunçgiller de kedilerin yememesi gereken meyveler arasında yer alır. Turunçgiller içerisindeki bileşikler kedilerin sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir, aynı zamanda merkezi sinir sistemini de etkileyebilir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Hazırlanışı: Küçük bir tencerenin içine sıcak suyu doldurun. Üzerine tuz ilave edin ve iyice kaynadığında önceden yıkanıp doğranan havuçları ilave edin. Havuçları halka halka veya uzun uzun doğrayabilirsiniz. Havuçların kıtırlığı tamamen gittiğinde suyun içinden çıkartın ve süzülmesi için bir kenara alın.
Kediniz 6 aydan küçükse kemik suyunu mamasını ıslatmak için kullanabilirsiniz. Karışımdaki tüm kemikler çıkarılmalıdır. Kemik tüketmek kedilerin sindirim sistemi için ciddi bir risk yaratabilir. Kemik suyu ılık ya da soğuk olarak servis edilebilir.
Kediler için beslenme oldukça önemlidir. Kedilerin çok hassas bir sindirim sistemleri vardır ve bu yüzden kedilere kaliteli kuru mama dışında oldukça arada sırada yaş mama verilmesi ve ayrıca zaman zaman pişmiş yumurta, et, kılçıksız balık verilmesi uygundur.
Kedilerin ne sıklıkla besleneceği yaşına, sağlık durumuna, hareketliliğine ve yediği mama türüne göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetişkin kedilerin günde 2 - 3 öğün yemesi yeterliyken yavru ya da yaşlı kedilerin daha sık aralıklarla beslenmesi şarttır.
Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Cildi canlandırır, güzelleştirir. Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrı ve sızıları havuç suyu içerek azaltabilirsiniz. Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.
Yeşeren havuç parçalarının çürümesini önlemek için onları suda çok uzun süre bekletmeyin ve saksıya aktarın.
Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor. Havuç, kış sebzelerinin en lezzetli ve faydalı olanlarından biri. Başta sarı mucize “betakaroten” olmak üzere çok sayıda vitamin (B1, B2 ve C vitamini), mineral ve bitkisel posa içeriyor.
Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Et olarak günlere göre yağsız dana eti, tavuk eti (kemiksiz), balık vb. verilir. Günlük yiyeceklerinin yarısının protein (yani et) olması gerekir. Et kıyma şeklinde verilmektense kuşbaşı şeklinde verilmelidir. Kediler obur hayvanlar değillerdir.
Kediler ekşi kokulardan hiç hoşlanmaz. Bu aromaların başında sirke, limon, portakal ve kahve kokusu gelir. Bitkinin saksısına veya toprağına bu kokulardan sıkarak kedinizin çiçeğe yaklaşmasına engel olabilirsiniz. Kedilerin sevmediği bitkileri tercih etmek, can dostunuzun bitkiyi görmezden gelmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri