Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan or- taya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür.
Melazma derinin pigmentasyon düzensizliğinden kaynaklanan, yüzde en sık karşılaşılan hiperpigmentasyon nedenidir. Güneş gören bölgelerde daha fazla ortaya çıktığı için çoğunlukla yüzü, nadiren de boyun ve ön kolları etkileyen ve zamanla ortaya çıkan hiperpigmentasyon hastalığıdır.
Yüzdeki güneş lekeleri (melazma) için kimyasal peeling:
Leke tedavisinde meyve asitli peelingler ve TCA peeling tedavide kullanılabilir. 1-4 hafta aralıklarla ortalama 5 seans tedavi gerekmektedir. Kimyasal peeling cildi yenileyerek ve kullanılan leke ilaçlarının emilimini arttırarak etkili olabilmektedir.
Hamilelikte ya da doğum kontrol haplarının kullanımı sonucu oluşan melasma, kendiliğinden geçer. Bazı insanlar ise yıllarca hatta ömür boyu melasma ile yaşamak zorunda kalabilirler.
Bazı kremler, kahverengi lekelrin hafifletilmesine yardımcı olmak için Kojik asid veya Azelaic asidi de içerebilir. Melasma tedavisinde kimyasal peeling ler de kullanılır. Günümüzde etkin tedavi eden lazer uygulamaları da söz konusudur. Tedaviden sonra günlük güneş kremi uygulamak, geniş bir şapka takmak önerebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Zaman içerisinde herhangi bir tedavi yapılmadan kendiliğinden geçebilir. Örneğin; hamilelik sürecinde oluşan lekeler, daha sonrasında ortadan kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı lekeler için melazma tedavisi yaptırmak mümkündür.
Yüzeyel melazma leke giderici kremler ile tedavi edilebilir. Yüzeyel olarak kullanılan ilaçlar arasında hidrokinon, azeleik asit, tretinoin ve AHA veya bunların kombinasyonlarını içeren kremler kullanılır.
Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
Melazma Kalıcı Mıdır? Melazma tipik olarak kronik bir hastalıktır. Bazı insanlar yıllarca hatta tüm yaşamları boyunca melazmaya sahip olabilirken, bazı durumlarda (örneğin hamilelik sırasında) melazma lekeleri kısa bir süreliğine gözlemlenir.
Benzoil peroksit komedonların (siyah nokta ve beyaz nokta) azaltılmasında etkilidir. Aynı zamanda aknedeki bakterileri öldürücü etkiye de sahiptir ve cildi daha az yağlı yapar.
Koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkar. Melazmanın kesin nedeni bilinmemektedir. Melazması bulunan hastalarımıza sadece yaz aylarında güneşten ve solaryuma girmekten kaçınmanın yeterli olmadığını kışın kar yağdığında da UV ışınlarının yansıyarak melazma lekelerini çoğalttığını belirtiyoruz.
Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
Yüzdeki güneş lekeleri için kimyasal peeling:
Peeling tedavisi sonrası, tedavi aralarında leke açan kremlere devam edilmektedir. Kimyasal peeling cildi yenileyerek ve kullanılan leke ilaçlarının emilimini arttırarak etkili olabilmektedir. Kimyasal peeling koyu tenli kişilerde dikkatli uygulanmalıdır.
Melazma; özellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi lekelere verilen isimdir. Burun, alın, dudak üstü ve yanaklarda sıkça rastlanan melazma, sıklıkla kadınlarda görülse de erkeklerde de oluşabilir.
Melazma nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır. Melazma vakalarının yarısı gebelikte gelişmektedir. Melazma gelişiminde en önemli faktörün güneş ışığı olduğu bilinmektedir. Ultraviyole (uv) ışınlar deride reaktif oksijen türlerini aktive ederek pigment oluşumunu tetikler.
Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar. Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır: Thulium Lazer. Fraksiyonel Lazer.
Lekeler çok koyu olduğunda cildinizden 1 ya da 2 ton koyu bir kapatıcı kullanabiliriz. Hamilelikte oluşan melazma gibi daha geniş bölgelere yayılan lekeleri kapatmak için kapatıcılığı yüksek bir fondötenle nokta atışı yapmalısınız ve üzerine cilt ile aynı tonda kapatıcı uygulamak daha doğru olur.
Aloe vera, koyu lekeler için en iyi doğal yöntem olabilir
Aloesin, aloe verada doğal olarak oluşan bir cilt aydınlatma maddesidir. Etkileri, yukarıdaki çalışmaya göre doza bağlıdır. Klinik kanıtlar ayrıca aloesinin ciltteki melanin üretimini baskılayarak koyu lekeleri önleyebileceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri