Kuran-ı Kerim'de en çok geçen isimlerden birisi de Melek'tir. Melek kelimesi Kuran'da 98 farklı ayette yer almaktadır. Kuran'da da manevi varlık olarak geçen melek kelimesi bu yönüyle İslam dininde caiz kabul edilmektedir. Kişiler tarafından tercih edilmektedir.
MELEK ADI KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Melek ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Melek adını koymak caizdir.
Çocuğa “Melek” ismini koymak caizdir. Melek gibi temiz ve günahsız olsun temennisi vardır. Ancak çocuğa meleklerin isimlerini vermek doğru değildir. Zira hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Peygamberlerin isimleriyle çocuklarınızı isimlendiriniz; meleklerin isimleriyle isimlendirmeyiniz”.
Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad. İlâhî emirleri meleklere ve peygamberlere ulaştıran vahiy meleği. Kur'an'da adı geçen dört büyük melekten biri.
Melek isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 433 kişiden birinin ismi Melek.
İlgili 20 soru bulundu
Melek isminin karakter özellikleri
Çok yeteneklidir ve hem maddi hem de manevi anlamda başarılı olmanın yolunu bulur. Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Duygusal dünyası çok geniştir ve empati yeteneği gelişmiştir. Bu sebeple, çok sevilen ve popüler olan biridir.
Türkçe "melek" kelimesi, Arapça ملاك kelimesinden gelir.
"melek" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 9 sonuç angel i.
Melek ismi Kur'an-ı Kerim'de toplamda 98 ayette geçmektedir. İslam'da anlamına bakılırsa Allah ile insan arasındaki aracılık yapan ve nurdan doğduğuna inanılan manevi varlık demektir. Allah'ın emirlerine tam olarak itaat eden varlıklar demektir.
Bunlar: Cebrâil, Mikâil, İsrafil ve Azrail'dir.
Melekler, gözlem ve deneye dayanan pozitif bilimlerin ilgi alanı dışında kalan ve duyularla algılanamayan varlıklardır. Onların gözle ve diğer duyu organlarıyla algılanamaz varlıklar oluşu, inkâr edilmelerine gerekçe olamaz.
Bulutların arasında yaşayan Unutuluş Melekleri, yeryüzüne sarkan ışık huzmelerine tutunarak yeryüzüne inerler. Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
Melik ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçmektedir ve Melik ismini koymak caizdir. MELİK İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Melik ismini kullanan 6.571 kişi bulunmaktadır.
Melek ismi, Kuran'ı Kerim'de 100'e yakın ayette geçer. Örneğin, Kadir Suresinin 4. ayetinde, Cebrail başta olmak üzere tüm meleklerin, sabah ezanına kadar yeryüzüne indiğinden bahsedilir. Bakara Suresinde ise melekler ile Allahu Teala arasındaki konuşma nakledilir.
1- Münker ve Nekir: Sorgu melekleridir. Berzah alemi olarak da bilinen kabir aleminde insanlara Allah, Hz Muhammed ve İslam hakkında sorular soracaklarına inanılır. Münker ve Nekir'in isimleri Kuran-ı Kerim'de geçmez.
Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir.
Fakat cennetteki meleklerin başı Rıdvan adındaki bir melektir. Cennetteki meleklerin cennet ehlini orada ebedi kalmakla müjdeledikleri bildirilmektedir. Bununla alakalı olarak Allah-u Teâlâ Kur'an-ı, Kerimde şöyle buyuruyor: “Rablerine karşı gelmekten sakınanlar bölük bölük cennete sevk edilirler.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Mira ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; İyilik. Huzur, barış. Dünya.
Erva ismi, anlam olarak letafet ve güzellik anlamlarında kullanılmaktadır. Bu isim, çok genç ve güzel insanlar anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda yiğitlik ve cesaret olarak da kullanılır. Eski şiirlerde susuz kalan kimselere su veren güzel kız anlamında kullanılmıştır.
Melek kelimesi (çoğulu melâike) Ugaritçe, Habeşçe, İbrânîce ve Arapça gibi Sâmî dillerde bulunan “göndermek” anlamındaki “lʾek” kökünden olup “haberci, elçi; güçlü kuvvetli, tasarrufta bulunan, yöneten” mânalarına gelmektedir.
Melek kelimesi Kur‟ân-ı Kerim‟de on iki defa müfret olarak “melek”, iki defa da; tesniye olarak zikredilmiĢtir.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Elisa, Arapça ve İbranice kökenli bir kelimedir ve dilimize de bu dillerden geçmiştir. Elisa isminin anlamı cennet kapısında bekleyen melek anlamına gelir. Aynı zamanda Elisa, Allah'ın yemini ya da sözü anlamına da gelir. Bu nedenle Elisa isminin anlamı öğrenildiğinde beğenilerek kız bebekleri için tercih edilmektedir.
Sanskritçe'de “angiras” (ilâhi ruh), Pers diline “angoros” (postacı, haberci), Grekçe'ye “angelos” ve Latince'ye ise “ange- lus”, “nuncius” (elçi) ve “legatus” (mesajcı) şeklinde geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri