Bazı kültürlerde ensede gözlendiğinde leylek ısırığı, yüzde gözlendiğinde ise melek öpücüğü olarak adlandırılır. Deri altındaki küçük kan damarlarının kümelenmelerinden ya da genişlemesinden kaynaklanır. Somon lekeleri bazen kendiliğinden solar ve tıbbi bir müdahale gerektirmez.
Bazı kültürlerde ensede olduğu zaman leylek ısırığı, yüzde olduğu zamanda ise melek öpücüğü olarak isimlendirilmektedir. Deri altında bulunan küçük kan damarlarının toplanmalarından veya genişlemelerinden kaynaklanmaktadır. Somon lekeleri bazı vakalarda kendi kendine solar ve tıbbi bir müdahale gerektirmemektedir.
Leylek ısırığı veya melek öpücüğü olarak isimlendirilen doğum lekeleri, hemanjiomlar gibi kırmızı veya pembe renkli olsalar da ciltte düz bir lezyon şeklinde ortaya çıkar. Genellikle yüz ve ense bölgesinde oluşan bu doğum lekesi türü, bebek kendini sıktığında veya ağlarken daha belirgin hale gelebilir.
Melek öpücüğü lekesi geçer mi? Melek öpücüğü lekeleri adı verilen cilt oluşumları genellikle birkaç yıl içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
Vasküler doğum lekeleri, doğumdan önce veya doğumdan kısa bir süre sonra cilt yakınında bulunan damarların bilinmeyen bir nedenden dolayı olması gerektiğinden farklı gelişmesi ve aşırı büyümesinden kaynaklanan, genellikle kırmızı renkli olarak görülen cilt lekeleridir.
İlgili 34 soru bulundu
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Benler (konjenital nevüs)
Benler ten rengi, kahverengi,siyah, şekil açısından düz veya kabarık, boyut açısından küçük veya büyük olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde ben oluşabilir. Benler yetişkinlikte de oluşabileceği gibi yalnızca doğumda mevcut olan benler doğum lekesi olarak kabul edilir.
Uzmanlara göre bebeklerde sık rastlanan doğum lekeleri zararsız görünse de bir hastalığı işaret edebilir. Bebeklerde görülen doğum lekelerine 'doğum gülü' olarak da nitelendirildiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.
Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan or- taya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür.
Kan damarlarının gelişme evresinde olması gerektiğinden daha farklı olması bu tip doğum lekelerinin oluşmasına neden olur. Örnek olarak; bir bölgede çok fazla kan damarının olması ya da kan damarlarının normale göre daha geniş olması gösterilebilir.
Tek Dudak Öpücüğü
Partnerinizin bir dudağını emerek gerçekleşen öpüşme tipi.
Dudaktan öpmek "Seni seviyorum" veya "Sana aşığım" demenin farklı bir yoludur. Sevgilinin dudaktan öpmesi aslında duygusal yoğunluğu ve tutkuyu ifade eder. Yanaktaki kısa bir gaga, genellikle koldaki bir el veya yarım kucaklama ile birlikte öpmek. Bunun anlamı dünyanın neresinde olduğunuza bağlıdır.
Şeker öpücük: Ağzınızdaki şeker ya da çukulatayı sevgilinizin ağzına geçirin. Çeşitli içkiler de kullanabilirsiniz ama üstünüzü başınızı berbat etmemeye dikkat... Şapırtılı öpüşme: En gürültülü öpüş şekli. Öpüşmenin ardından dudakların şapırdayarak ayrılması prensibine dayanıyor.
Isırarak öpüşme
Seks terapistleri, ısırmanın öpüşürken heyecan verici olabileceğini söylüyor.
Sosyalist kardeşlik öpücüğü, yanaklardan üç kez öpme biçimde gerçekleşiyordu. Özel durumlarda ise, birbirini daha yakın gören iki lider bu yakınlığı dudak dudağa öpüşerek de gösteriyordu.
Bu lekeler genelde bebeğin sırtında, kalçalarında, geniş alanlara yayılmış şekilde, deriden kabarık olmayan bir morartı olarak görülür. Bebeklik döneminden 4-6 yaşa kadar kalıcı olabilir. Sağlığı tehdit eden bir leke değildir ve zamanla tamamen kaybolur.
“Chloasma” yeşil anlamına gelen chloazein kelimesinden gelmektedir. Güneş gören ve kemiksi çıkıntılar üzerindeki bölgelerde aniden ortaya çıkan, kliniği yavaş ilerleyen lokalize hiperpigmentasyon hastalığıdır.
Lentigo, cilt yaşlanması ve güneşe maruziyet ile güçlü bir şekilde ilişkili olan özel bir hiperpigmentasyon formudur. Bir lentigo bazen solar lentigo, aktinik lentigo, senil lentigo veya "yaşlılık lekesi" olarak da adlandırılır.
Melanositler, saydam sitoplazmalı dendritik uzantıları olan sinirsel kökenli hücrelerdir (bir melanositin dendritleri 30 kadar spinal hücreye bağlanır). Melanositler gözün retinasında da bulunur. Pigment “melanozom” adı verilen organellerde üretilir ve biriktirilir.
Derisinde çoklu hemanjiyomu olan çocuklar iç hemanjiyomlar açısından da kontrol edilmelidir. Şarap lekesi (nevus flammeus): Şarap lekeleri, derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Havaların ısınmasıyla, Rosa damascena'nın çiçek açma dönemi Mayıs ayı ortalarından Haziran ortasına kadar sadece bir ay sürer. Bu nedenle Mayıs Gülü olarak da bilinmektedir.
Halk arasında gül lekeleri olarak bilinen hemanjiomlar çocuklarda sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Hemanjiomun kelime anlamı "iyi huylu damar tümörü" olsa da aslında urlarla gerçek bir ilişkileri yoktur.
Şarap lekeleri yenidoğanların yüzde 0.5'inde görülen damarsal doğum lekelerdir. “Kapiller malformasyon” veya “nevus flammeus” olarak da adlandırılırlar. Doğumdan itibaren mevcutlardır ve pembe-kırmızı veya morumsu renkte, deri seviyesinde lekeler olarak görülürler.
Halk arasında bazı besinlerin hamilelik süresince tüketilmemesinden bahsedilir. Özellikle bebeklerde leke oluşacağı düşüncesi de çok yaygındır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin herhangi bir doğum lekesi yaptığına dair kanıt bulunmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri