Mikroorganizmaların yüksek sıcaklığa dayanıklılıkları farklıdır. Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler. Tüm canlı türleri gibi mikroorganizmaların beslenmeleri için suya ihtiyaçları vardır.
Bir ürünü 100 dereceye kadar ısıtırsak bir çok mikroorganizma ölür ancak sporlar kalabilir. Bunun önüne geçmek için tekrarlayan süreler ile kaynatma yapılabilir.
EV AKARLARI VE BAKTERİLER 60 DERECEDE YOK OLUYOR
Proteinden oluşan bu canlıları yok etmenin en etkili yolu ise, yüksek ısı uygulamak. LG “Steam” özelliğine sahip çamaşır makineleri, tamburun tamamına, ev akarlarını yok etmek için optimal ısı olan 60 derecede buhar veriyor.
Havlu ve çarşaflar için en uygun program, havlu ve çarşafın kumaşına bağlı olarak değişir. Havluların çoğu pamuktan yapılmıştır, bu nedenle pamuk programını kullanın ve yıkama sıcaklığını en az 40 dereceye ayarlayın: Beyaz havlular için 60°C, koyu renk havlular için ise solmalarını önlemek için 40°C idealdir.
En iyi çoğaldıkları sıcaklık 20-45°C arasındadır. Ölü materyal üzerinde hayatlarını sürdüren birçok saprofit mezofilik bakteriler en iyi 30°C'de gelişirler.
İlgili 41 soru bulundu
Mikroorganizmaların yüksek sıcaklığa dayanıklılıkları farklıdır. Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler. Tüm canlı türleri gibi mikroorganizmaların beslenmeleri için suya ihtiyaçları vardır.
Ayrıca, bakteriler çok hızlı üreyebilirler, bazıları 20 dakikanın altında ikiye bölünerek çoğalabilirler. Hatta tek bir bakteri 24 saatte 8 milyar bakteri üretebilir. Sıcak soğuk demeden hayatlarına devam edebilirler; bazı bakteriler -100 derecede yaşayabilirken, bazıları 100 derecenin üstünde bile yaşayabilir.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Pamuklu iç çamaşırlar makinede kolayca yıkanabilir. Ancak iç çamaşırların hijyenik bir şekilde temizlenmesi için yüksek derecede yıkanmaları gerekir. 90° bunun için yeterli ve ideal olan derecedir. Çamaşır makinesinin olmadığı dönemlerde, beyaz pamuklu iç çamaşırları kaynatılarak temizlenmiştir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Makinenizdeki bakterilere karşı önlemler. Çamaşır makinenizde bakteri oluşumuna neden olan en önemli etken içinde yıkadığınız kirli çamaşırlar. Bu çamaşırlardan makinenize bulaşan bakteriler, zamanla kendilerini çoğaltabiliyor.
Ancak asıl önemsenmesi gereken noktalardan biri olan buzdolapları çoğu zaman gözden kaçıyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, evlerdeki buzdolaplarında 1,8 milyondan fazla bakteri yaşıyor. Üstelik bu bakteriler solunumdan kemik ve kalp enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalıkla bağlantılı.
8- Süre: Süre ne kadar uzun olursa, sıcaklığın mikroplar üzerinde olan etkisi de artar. B) Soğuğun etkisi: Mikroorganizmalar soğuğa sıcaktan, daha fazla dayanırlar.
Bakterilerin büyük bir kısmı (70°C) üzerinde ölmeye başlar; ancak sporları ve toksinleri tamamen yok edilemez.
Soğuk, karanlık ve oksijensiz ortamdan dolayı donmuş topraklar mikrop ve virüsler için iyi bir koruyucu.
Mahzur yoktur. Sual: Görülmeyen necasetler, mesela idrar, kan bulaşmış çamaşırlar, leğende veya çamaşır makinesinde yıkanırken, bir defa yıkamakla temizlendiği zannedilirse kâfi gelir mi? Evet.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Külot ve slip gibi çamaşırlar, kumaşa bağlı olarak pamuklu veya sentetik programlarında yıkanmaya uygundur. Ürünlerin kumaşına uygun olan iç çamaşırı leke çıkarıcılar sayesinde istenen programda yeterli hijyen ve temizlik elde edilebilir.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Makinenin yıkama programı ne kadar soğuk ve kısa olursa kotlar için o kadar iyidir. Denim pantolon üzerindeki yıkama talimatını dikkate alarak işlem yapın. 30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz. Ayrıca çarşaflarınızı en güçlü sıkma programında yıkamaktan da vazgeçmenizi öneriyoruz. Çarşaflar kolay kuruyan tekstil ürünleridir.
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir. Sadece uygun bir yüzeyde kullandığınızdan ve her zaman ambalajın üzerindeki kullanım talimatlarını okuduğunuzdan emin olun.
İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur. Yine de pamuklu kıyafetinizin etiketindeki talimatlara bakmak sağlıklı sonuç almayı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri