Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Bina İhata Elektrod ile Topraklama
Bu iletkenin elektrotlar ile (çubuk, levha, boru yada kazık) topraklanması yapılmalıdır. Elektrotların arasında uzaklık en az 3 m olmalıdır.
İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır. Tüm kurumlar tarafından kabul edilen standart bir topraklama direnci mevcut değildir. Bununla birlikte, NFPA ve IEEE 5,0 ohm ya da daha düşük bir topraklama direnç değeri önermektedir.
9) Topraklayıcı çeşitleri: 9.1) Konuma göre topraklayıcılar: i) Yüzeysel topraklayıcı: Genel olarak 0,5 - 1 m. arasında bir derinliğe yerleştirilen topraklayıcıdır.
Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
İlgili 15 soru bulundu
Binalarda oluşma ihtimali olan elektrik akımı, doğalgaz topraklama çubuğu sayesinde, toprağa aktarılır. Eğer bu topraklama çubuğu olmazsa, elektrik akımları risk yaratır. Aksi durumda kıvılcım oluşumu ya da elektrik akımı oluşumu yangın riskine yol açar ve bu durum vatandaşların can ve mal güvenliğini riske atar.
Koruma toprak direnci 1 ohm altın- da olmalıdır. İşletme toprak direnci de 2 ohm altında olmalıdır. (ABD) toprak ölçümleri de aynen nötr direnci ölçer gibidir.
Topraklama ağına 1 metre uzunluğunda Ø8mm (50mm²) bakır iletken kaynaklı olmalıdır. 3.7 Her elektrod için en az (10 kg) 1 adet toprak direnci düşürücü katkı maddesi kullanılmalıdır. 3.8 Topraklama direnci 10 Ohm'dan küçük olacaktır. Ölçüm sonucunda ölçülen değer 10 Ohm'u aşarsa ilave topraklama yapılmalıdır.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Gerçekten de betonarme, demir ile ayni esaslı malzeme olduğundan, korozyon riski taşımaz dolayısıyla en uygun malzemedir. Montaj kolaylığı ve bağlantı ve işçilik maliyetleri bakımından en uygun 50 m boylarında rulo şeklinde üretilmektedir.
Her türlü topraklama uygulamasında som bakır elektrot ve som bakır iletkenler kullanılmaktadır.
İletken olan bir çubuk, galvanize bir demir ya da bir boru da kullanılabilir. Nitekim tesisat boruları galvanizli demirlerden yapıldığı zamanlarda, toprak hatları bu borulara bağlanırdı. Demirin yerini plastik yapılar aldığından, bu imkan ortadan kalktı.
Temel topraklama nasıl yapılır: Bina temeli içine yerleştirilen topraklama çubukları veya levhaları beton içerisine gömülür. Toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama adı verilir. Temel topraklama potansiyel dengelemenin etkisini arttırır.
Topraklama Ölçümünü Kimler Yapabilir? Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği'nin EK-P maddesi gereğince elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümleri, raporlamaları ve uygunlu değerlendirme işlemleri sadece EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilir.
Beton içerisinde belirli aralıklar ile topraklayıcılar, tutuculara yerleştirilir. Yalnızca topraklama işlemi yeterli olmayabilir. Temel topraklaması bu anlamda önemlidir. Topraklama ölçüm cihazı ile ölçüm yapılır ve tesisatın direnci ölçülerek sonuca bakılır.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
faz+topralama topraklama düzgün çalışıyorsa lamba ışık verir. topraklama hattı ya izelosiz kablodur veya sarıyeşil kablodur. en canlı renk fazdır (kırmızı siyah kahverengi v.b.)
Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Elektrik kullanımın olduğu her yerde olası bir kaçak durumuna karşı alınabilecek en basit ve en etkili önlem ortamda topraklama yapmaktır. Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri