Endonezya. Endonezya'nın muhafazakar Açe bölgesi, dünyanın en büyük Müslüman çoğunluklu ülkesinde şeriat hukukuna sahip tek eyalet.
Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir. Diğer ülkelerin çoğu, büyük bölümü Orta Doğu'da olmak üzere, İslam'ı sadece resmî devlet dini olarak kabul eder (Irak, Cezayir, Fas, Mısır vb.).
Endonezya'da İslam, en yaygın dindir. Nüfusun %86.7'si Müslüman'dır. Bu Müslüman nüfusun içinde %99'u Sünni, %1'i Şii'dir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkedir.
Endonezya, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen ne bir İslam ülkesidir ne de laik bir ülkedir. Temelinde Allah'ın bir olduğu inancı yatan, gelişmekte olan bu ülke, inanç temelli organizasyonların ve sosyal hizmet çalışmaları yapan dindar kimselerin temsil ettiği zengin İslami geleneklere sahiptir.
Daha Hz. Muhammed'in İslam dinini yaydığı dönemde Arap Yarımadası'ndan gelen Müslüman tüccarlar, Nusantara'ya hem ticari amaçlarla hem de İslam dininin tebliğcisi olarak ayak basmışlar ve böylece Endonezya'ya İslam'ı getirmişlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
260 milyon kişinin yaşadığı Güney Asya ülkesi Endonezya'nın nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman. İslam dininde inananların günde 5 vakit namaz kılması farz ancak Müslümanlar'ın çoğu sabah namazı ibadetini camiye gitmek yerine evlerinde yerine getirmeyi tercih ediyor.
1. Dünya savaşından sonra bağımsızlık hareketleri hız kazandı. 1942-1945 yılları arasında Japon işgalinde kalan Endonezya yeniden Hollanda hakimiyetine girdi. 17 Ağustos 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti Endonezya. 1946 yılında Birleş Milletlere kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Sukarno'ydu.
Nüfusun Etnik Dağılımı
%40 Java, %15 Sunda, %3.7 Malay, %3.6 Batak, %3 Madura, %2.9 Betavi, %2.7 Minangkabau, %2.7 Bugis vd. (Ülkede 300 kadar etnik grup yaşamakta olup bunların büyük çoğunluğu yerel etnik gruplardır.)
Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.
Endonezya dünyanın en büyük kahve, çay ve şeker üreticilerinden biridir. Bu yüzden kahve ve çay çok tüketilir. Yasemin çayı ve yeşil çay da çok yaygın olarak tüketilir. Kahve ve çay genelde ılık veya soğuk servis edilir.
Endonezyaca ya da Endonezce (Endonezyaca: Bahasa Indonesia), Endonezya'nın resmî dilidir ve Doğu Timor'da da resmî statüsü vardır.
17 binden fazla ada bulunan Endonezya'da resmi dil Bahasa Endonezce fakat takımadalarda 700'den fazla dil ve lehçe konuşuluyor.
Anayasasına göre Cumhuriyet rejimine sahip üniter bir devlet olarak tanımlanan Endonezya'da “Pançasila” (5 ilke) devletin anayasal temel ilkesi olarak kabul edilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu varlığı süresince birçok hukuk düzenini sentezlemiş ve Osmanlı hukukunu oluşturmuştur. Hükumdarın koyduğu kurallara kanun denirdi. Kanun, şeriatle, yani dini hukukla beraber yürütülmekteydi.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
Şeriatta Zina, hırsızlık, içki içmek, kazf, yol kesme (ayaklanma, otoriteye karşı savaş) ve irtidat suçları, cezaları Kur'an ayetlerine dayanılarak uygulanan eylemlerdir.
Endonezya'da yaklaşık 450-500 vatandaşımız, ülkemizde ise 2.400 civarında Endonezya vatandaşı ikamet etmektedir. 1992 yılından bu yana 1000'den fazla Endonezyalı öğrenci Hükümetimiz burslarından faydalanmıştır.
Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti (Endonezyaca: Indonesia, Endonezyaca: Republik Indonesia), Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur.
2018 yılında Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Lukita, "Endonezya'nın Türkiye'ye ana ihraç ürünleri arasında kauçuk, lif, iplik, kağıt ürünleri öne çıkıyor.
Endonezya. Endonezya'da jilbab terimi, hicaba için istisnasız olarak kullanılmaktadır. Endonezya ulusal ve bölgesel yasalarına göre kadın başörtüsü tamamen isteğe bağlıdır ve mecburi değildir.
İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir'in 2020 Dünya Hava Kalitesi Raporu'na göre Endonezya, Güneydoğu Asya'nın en kirli ülkesi. Jakarta ise dünyanın en kirli 10'uncu başkenti.
Endonezya pek çok anlamda ucuz bir ülke olarak karşımıza çıkar. Özellikle temel ihtiyaçlar olarak sayabileceğimiz yeme, içme, ulaşım ve konaklama Endonezya'da oldukça ucuz. Bu nedenle Türkiye'den Endonezya'ya tatile gidecekler çok büyük olmayan fiyatlara konaklayabilir ve karınlarını doyurabilirler.
Endonezya dünyanın en büyük kalay pazarına sahiptir. Mineral üretimi geleneksel olarak boksit, gümüş ve kalay ağırlıklı olmakla birlikte, Endonezya ihracat pazarları için bakır, nikel, altın ve kömür üretimini genişletmektedir.
Türkiye Havaalanları ₺ 8.911, son 72 saat içinde tek yönlü Endonezya - Türkiye uçuşu için bulunan en iyi fiyat. ₺ 453.999, son 72 saat içinde momondo üzerinden gidiş dönüş Endonezya - Türkiye uçuşu için bulunan en iyi fiyattır. Endonezya - Türkiye arası direkt uçuş yok.
Ekonomisi olması beklenen Endonezya, yaşamak için uygun fiyatlı ve keyifli bir yer olarak dikkat çekiyor. Her ne kadar petrol ve gaz sektörleri, ekonominin temel taşı olarak biliniyor olsa da baharat, kinin ve kereste gibi orman ürünleri de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri