bu kipleri kullanınız. 1) Gereklilik Kipi: Fiil kök ya da gövdelerine -mali l-meli ekleri getirilerek yapılır. Eylemin yapılmasının gerekliliğini anlatır. Gel-meli- sin Gel-meli - Gel-meli-(y)iz Gel-meli-siniz Gel-meli- ler Olumsuzu yapılırken "-_ma /-me" olumsuzluk eki getirilir.
Eylemin gerçekleşmesinin zorunlu, gerekli olduğunu bildiren kiplere gereklilik kipi denir. Gereklilik cümlelerinde iş, oluş, hareketin mutlaka yapılması ya da yapılmaması gerektiği anlamı vardır. Eyleme gereklilik anlamı “-meli, -malı” eki ile verilir.
Türkiye Türkçesi, gereklilik kipi ve gereklilik çekimi konusunda bir taraftan eski kullanılan şekli, diğer taraftan da etkilendiği kültürlerden aldığı kelimelerle eski kullanılan şekli geliştirerek devam ettirmiş, bu arada –malı/-meli sıfat-fiil ekini gereklilik kipi eki olarak kullanmaya başlanmıştır.
Cümlede bahsi geçen eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı olduğu takdirde fiil ya da fiilimsilerin sonuna getirilen eklere şart kipi denir. (e, i, ö, ü) harfleriyle biten kelimelere -se, (a, ı, o, u) harfleriyle biten sözcüklere ise -sa eki getirilir.
İlgili 28 soru bulundu
(Dilek - şart kipi) 4- Gidip onları görmeliyim. (Gereklilik kipi) Gereklilik kipi -meli -malı ekleriyle oluşturulur. Bu kiplerin yer aldığı cümlelerde eylemin henüz yapılmadığı ama mutlaka yapılması gerektiği anlatılır. Gereklilik kipi konusunu olumlu, olumsuz ve soru cümleleriyle detayları derledik.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
Emir kipi, bir fiilin yapılması için emir verirken kullanılan bir kiptir. Emir kipinin eki yoktur ve şahıs eklerine -sin, -in(iz) ya da -sinler getirilerek yapılmaktadır.
Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
Konjunktiv II, Türkçede isteme kipi ile karşılaştırılabilir ve isteklerin ifade edildiği bir fiil formudur. Konjunktiv II aynı zamanda bir ricayı veya soruyu özellikle kibar bir biçimde ifade etmek için de kullanılır. Bunun için genelde können modal fiili kullanılır.
1- Gereklilik Kipi:
Gereklilik kipi -meli -malı ekleriyle oluşur.
Zaman ve şekil ekleri, kendi içerisinde haber ve dilek olarak ayrılır. a. Haber Kip Ekleri, geçmiş zaman, geniş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman olarak ayrılır. Bu ekler dı, mış, yor, acak, r olarak bilinir. b. Dilek Kip Ekleri: Bu ekler bir şeyin olma isteğini yansıtan eklerdir.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır. Örnekler: 1- Gidiyorum. (Şimdiki zaman) 2- Giderim.
Yeterlik geniş zaman fiili "-abilir, -ebilir" dir.
yaparım / yapmam (geniş zaman)
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
İstek Kipi (-e, -a)
Cümleye istek, dilek, temenni anlamı katar. TEKİL ÇOĞUL 1. kişi geleyim gelelim 2. kişi gelesin gelesiniz 3. kişi gele geleler Bugün seninle sinemaya gidelim.
Emir kipi şimdiki zaman için kullanılmaktadır. Nadiren gelecek zaman için de kullanılabilir. Birinci, ikinci tekil kişiler için kullanılabileceği gibi üçüncü tekil ve çoğul kişiler için de kullanılabilmektedir.
Bir oluş ve kılışın şart biçiminde düşünüldüğünü anlatan, dilek görevi de yapan tasarlama kipine dilek- şart kipi denir.
Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır. 1- Duyulan Geçmiş Zaman: Duyulan geçmiş zaman -miş -mış -müş - muş ekleri ile oluşur.
-yor ya da -mekte eki ile bir haber kipi olan şimdiki zaman kipi oluşturulur.
Bir eylemin ancak belli başlı koşulların yerine getirilmesiyle gerçekleşebileceğini anlatan eklere şart kipi denir. Şart kiplerinin kullanıldığı cümlelerde genellikle bir fiil ve bir fiilimsi kullanılır. Örnekler: 1- Onu görsem içimden geçen her şeyi anlatacağım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri